Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Novo Nordisk Fonden uddeler 100 mio. kr. til naturvidenskabelig formidling

I august åbner fonden op for ansøgninger på op til 20 mio. kr. og op til seks års varighed

Novo Nordisk Fonden meddelte tidligere på måneden, at fonden forventer at firedoble sine udbetalinger i løbet af de næste fem år. Forventningen er, at de samlede årlige udbetalinger når op på 5 mia. kr. i 2023. Med så mange penge i spil har fonden også besluttet at brede sit virke ud, så uddelingsområdet bliver bredere.

Et af de områder der kommer til at nyde godt af de øgede pengestrømme fra fonden er naturvidenskabelig uddannelse og formidling, som der allerede nu slås en bevilling på op til 100 mio. kr. op til.

Det nye opslag åbner i august og har sin første deadline i oktober, men allerede nu har fonden holdt en stribe informationsmøder om den nye satsning. Ifølge den powerpoint der blev vist på møderne, er målet med den nye pulje at:

Fremme naturvidenskabelig almendannelse samt interesse, viden og kompetencer inden for naturvidenskabelig uddannelse

Det kommende opslag kommer til at indeholde to puljer for projekter af forskellige størrelser:

 • 100.000 – 5 mio. kr. til projekter af op til fire års varighed
 •  5- 20 mio. kr. til projekter af 2-6 års varighed

De op til 100 mio. der uddeles i efteråret gives til projekter der kan starte op fra nytår og hvis det bliver en succes, forventer fonden at slå tilsvarende opslag op to gange årligt – dog ligger den økonomiske ramme ikke fast. Det kommer bl.a. an på kvaliteten af de ansøgninger der kommer ind i første runde.

På mødet i København gentog de medarbejdere der står for de nye uddelinger igen og igen, at der med denne satsning betrædes nyt land, og derfor fortsat er mange uafklarede spørgsmål.

Det ligger dog fast, at projekter der modtager støtte skal være almennyttige og at det umiddelbart ser ud til, at projekter der er forankret i en vidensinstitution har langt de største chancer for at opnå støtte.

Der er en række krav til ansøgere:

 • Ansøger skal beskæftige sig med naturvidenskabelig uddannelse og/eller naturvidenskabelig formidling.
 • Ansøger kan være en offentlig og/eller almennyttig organisation eller en person.
 • Enkeltpersoner skal være forankret ved en uddannelsesinstitution, vidensinstitution, forening eller lignende i Danmark i bevillingsperioden (værtsinstitution).
 • Eventuelle medansøgere og samarbejdspartnere skal være angivet i ansøgningen.

De indsendte projekter vil blive vurderet af en komite på syv personer, ledet af af rektor Hanne Hautop, Rosborg Gymnasium. De andre seks medlemmer er:

 • Professor Anja C. Andersen Københavns Universitet
 • Lektor Thomas D. Andersen Københavns Professionshøjskole
 • Lektor Jan A. Nielsen Københavns Universitet
 • Direktør Desiré Christoffersen Skive College
 • Lektor Jan Sølberg Københavns Universitet
 • Dr. Philos. Hanne S. Finstad Forskerfabrikken i Norge

Man kan læse mere om opslaget, inkl. ansøgningsfrister og se den powerpoint som blev vist på informationsmødet her

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.