Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Nyt ITU-center skal forbedre statens arbejde med IT

Det nye forskningscenter skal undersøge udvikling og drift af offentlige it-systemer

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.

Der er nok af dårlige eksempler at tage af, når talen falder på offentlige IT. “Amanda” hoster man med flakkende blik, “Polsag” mumler man, “EFI” ryster man på hovedet, “Rejsekort ” lyder ekkoet – og nogle vil nok nævne “Sundhedsplatformen” – jo der er nok at vælge imellem.

I samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen opretter ITU nu et nyt forskningscenter, der skal undersøge hvordan offentlig IT udvikles og drives på den bedst mulige måde. Og det er der god grund til:

– Vi mangler forskningsbaseret fakta og viden, der kan gøre os endnu bedre til at udvikle og drive offentlige IT-systemer, siger direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg i ITU’s pressemeddelelse, og fortsætter:

– IT er i dag en integreret del af kerneforretningen. At de offentlig myndigheder styrer deres IT på en god og ansvarlig måde, er derfor helt centralt for, at vi kan udføre myndighedsopgaverne

Arbejdet på forskningscentret skal danne grundlag for nye IT-projekter og systemer i fremtiden. Med de nye systemer håber man at nedbringe antallet af fejl, der bliver begået.

– Man kender rigtig mange forskellige årsager til, at IT-projekter går galt. Som regel er der ikke en simpel forklaring på det, siger rektor på ITU, Mads Tofte i universitetets meddelelse og fortsætter:

– Det er vigtigt at have et fagligt miljø, hvor man kan blive klogere på, hvad der virker og ikke virker, så vi undgår at begå de samme fejl igen og igen.

Med det mål for øje skal forskningen bl.a. skabe viden om, hvordan IT-projekter mest effektivt etableres, ledes, gennemføres og evalueres.

Derudover er det meningen, at forskningen skal udmunde i konkrete anbefalinger til IT-fagfolk. Det kan f.eks. hjælpe med at efteruddanne offentlige ledere i IT.

Del af en større strategi
Oprettelsen af forskningscentret er en del af regeringens nye strategi for IT-styring i staten, der blev offentliggjort tirsdag.

– hvis de statslige IT-systemer skal fungere effektivt og med høj informationssikkerhed, kræver det, at alle statslige myndigheder, med topledelsen i spidsen, tager ansvar for, hvordan deres IT-systemporteføljer skal vedligeholdes og udvikles i de kommende år.

Sådan skriver regeringen i den nyligt udgivne publikation om strategien for IT-styringen.

Med sin oprettelse i starten af 2018 vil centret forhåbentligt optimere udviklingen og driften af offentlig IT.

– Derfor ser jeg også frem til, at vi i samarbejde med ITU kan komme i dybden med et område, der er så vigtigt for kvaliteten af den offentlige service, siger Rikke Hougaard Zeberg til ITU.

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.