Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Nyt netværk vil sætte fokus på biologisk plantebeskyttelse

Samlingspunktet for netværket er bæredygtige løsninger i lyset af klimændringer

Et nyt netværk bestående af nogle af de stærkeste spillere fra biotekvirksomheder, interesseorganisationer og  universiteter, vil sætte fokus på udviklingen indenfor biologisk plantebeskyttelse. Det skal blandt andet ske ved at skabe opmærksomhed omkring forskning, innovation, regulering og uddannelse i forhold til plant biologicals.

– Vi arbejder med forskellige udgangspunkter, men samlet set ønsker vi at sætte skub i udviklingen af plant biologicals som alternativ og supplement til pesticider og kunstgødning, siger talsmand for netværket, Svend Christensen og fra Københavns Universitet.

Det er målet med netværket, at der kommer yderligere fart på udviklingen af biologiske bekæmpelsesmidler og biostimulanter og sættes fokus på, hvordan biologiske produkter kan bidrage til fremtidens løsninger inden for miljø-, landbrug- og fødevaresektoren.

– Vi kan og skal lære af hinanden, når det kommer til forskning og innovation af nye teknologier. Derfor har vi samlet nogle af de stærkeste spillere på området. Vi har allerede set gode resultater både i laboratorierne og hos industrien, og denne udvikling vil vi gerne støtte. Udviklingen skal bygge på et stærkt vidensfundament, og her kan vi drage fordel af hinanden, fortæller Svend Christensen.

Bag netværket står en meget stærk partnergruppe på ni. Der er tale om Bayer, Chr. Hansen, FMC, Novozymes, Landbrug & Fødevarer, Teknologisk Institut, Københavns Universitet, Århus Universitet og Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU).

Alle ni partnere har store forventninger til netværket og ser Danmark og Sydsverige som førende inden for området pga. de mange R&D aktiviteter og frontforskning fra universiteterne.

Netværket administreres af Københavns Universitet. Som en del af netværkets aktiviteter afholdes der flere workshops om året samt et årligt symposium, som er åbent for alle interesserede. Netværket blev lanceret ved en event i København i sidste uge.

Samlingspunktet for netværket er bæredygtige løsninger i lyset af klimændringer, miljø og fødevaresundhed baseret på et stærkt videnskabeligt og gennemtestet grundlag, derfor er den etiske dimension også en vigtig del af det nye netværk, så der tages hensyn til  både alle led i fødekæden og naturen, når nye teknologier og produkter introduceres.

– Der kan opstå behov for regulering ved anvendelse af plant biologicals i forhold til fødevaresikkerheden eller ved sideeffekter i miljøet. Derfor ønsker netværket at skabe viden, som kan stilles til rådighed for alle parter og myndigheder. Bæredygtige løsninger er vigtige både for landmanden, forbrugeren og miljøet, siger Svend Christensen.

Fakta
Plant biologicals kan defineres  på mange måder.

I netværket arbejder man ud fra nedenstående forståelse: Plant Biologicals er naturlige produkter, f.eks. mikro- eller makroorganismer eller planteekstrakter, der kan fungere som biostimulanter, biologiske bekæmpelsesmidler eller gødningsprodukter.

– Mikrober, såsom bakterier, svampe, oomyceter og vira Biologisk afledte produkter, såsom planteekstrakter, lipopeptider og proteiner

– Macrobials, såsom rovdyr og parasitoider: fx mider, edderkopper, insekter, mariehøns og hvepse

– Biologiske produkter hjælper blandt andet med at forbedre planters optag af næringsstoffer, forøge planters vækst, bekæmpe sygdomme og skadedyr, og forbedre jordens egenskaber.

Læs mere om netværket

Forsiden lige nu:

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer

De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.