Udledning af CO2 er et kæmpe problem. Det danner derfor rammen om det nye nordiske forsknings konsortium NordCO2, som fremover vil samarbejde om at udvikle teknologier og metoder til omdannelse af CO2.
Ved at løfte i flok satser konsortiet på at blive det førende i Europa inden for omdannelsen af CO2; en ambition, der dog startede som “bare” lidt snak i krogene.
”Snak i krogene”
Der er nemlig længe blevet snakket på kryds og tværs i CO2-forskningskredse om at skabe et samarbejde. Birgitte Lodberg Pedersen, centermanager på grundforskningscentret CADIAC på Aarhus Universitet, fortæller:
-Der er mange rundt om i verden, der kigger på CO2 fra forskellige vinkler. Og når man mødes på konferencer ved man godt, at beder man sidemanden om hjælp kan han noget helt andet, end man selv kan! Ideen er startet ”i det små”.
Det samme er tanken om et specifikt nordisk samarbejde: NordCO2 består nemlig af 9 universiteter i 5 nordiske lande.
-Der er selvfølgelig alle de her EU-projekter, men mange har tænkt, at man jo også kunne lave noget separat for norden, for vi er jo også en enhed, fortsætter Birgitte Lodberg Pedersen.
Sammen ved og kan vi mere!
Ved at samle de bedste hjerner inden for forskellige områder af CO2-forskningen vil det nye konsortium kunne skabe helt ny viden. Det er derfor konsortiet er vigtigt, forklarer Birgitte Lodberg Pedersen. Som én fælles front vil det også blive nemmere at få støtte til endnu mere forskning i omdannelsen af CO2
-Man vil altid kunne stå stærkere, når man er flere om det, og når man allerede er nået et lille stykke ad vejen. Med samarbejdet vil vi derfor kunne løfte vores ansøgninger til EU-midler, fortæller hun.
Fokuspunkter: Forskning, Træning af studerende, Formidling & Innovation
Det nordiske samarbejde skal opbygges gennem 4 fokuspunkter. Udover forskning og træning af nye studerende er formidling vigtig.
-Det er godt at få den nye viden formidlet bredt, så man både kommer ud med det til andre videnskabelige enheder, men også til hr. og fru Danmark, forklarer Birgitte Lodberg Pedersen.
Det samme er innovation, som er NordCO2s fjerde fokuspunkt. Her vil konsortiet planlægge en årlig ”Nordic CO2”-dag, hvor forskere kan dele forskningsresultater. Derudover vil det invitere virksomheder, der kunne være interesserede i omdannelsen af CO2, til at deltage i et industripanel, for sammen at udveksle viden og visioner.
-Så man også kan hjælpe hinanden på dén front”, afslutter Birgitte Lodberg Pedersen.
Det nye nordiske konsortium (NordCO2) er ét af seks konsortier, som er blevet udvalgt – og delvist vil blive finansieret af Nordforsk. NordCO2 er indtil videre blevet tildelt 6,9 millioner euro.
Du kan læse mere om NordCO2 her
Forsiden lige nu:

Mikroskopisk orm kan gøre os klogere på os selv
En 0,05mm ledorm bestående hovedsageligt af hjerne og penis kan være nøglen til at forstå nogle af evolutionens gåder – og give ledetråde til at forstå os selv. Lektor Katrine Worsaae har lagt ledormens genetiske puslespil og fundet de første svar på ’down-sizing’.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.