Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Prestigepris til KU-professor

Med prisen bliver Jan Philip Solovej en del af et eksklusivt selskab.

Jan Philip Solovej bliver hædret for sit arbejde. Foto: Københavns Universitet

Jan Philip Solovej, professor ved Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, er som den første dansker blevet tildelt Henri Poincaré-prisen.

– Blandt de tidligere prismodtagere er der mange, som jeg har beundret og set op til. Det er derfor med meget stor stolthed, men også en del ydmyghed, at jeg modtager denne pris. Jeg opfatter det som en kæmpe anerkendelse af min forskning, at det internationale matematik-fysiksamfund har valgt at tildele mig denne pris, siger Jan Philip Solovej

Prisen bliver uddelt hvert tredje år af Den Internationale Sammenslutning af Matematisk Fysik (IAMP) i forbindelse med IAMP’s kongres. Henri Poincaré-prisen er IAMPS’s højeste udmærkelse, og den bliver betegnet som den fornemmeste internationale pres inden for matematisk fysik.

Ifølge Københavns Universitet modtager Jan Philip Solovej prisen for ”fremragende bidrag til analysen af kvante-mange-legemeproblemer, der spænder fra den elektroniske struktur af store atomer til Lee-Huang-Yang asymptotikken af grundtilstandsenergi af Bose-gasser”.

Jan Philip Solovej har siden 1997 været tilknyttet Københavns Universitet. Siden 2016 har han været centerleder ved Villum Centre of Excellence for the Mathematics of Quantum Theory (QMATH) samme steds. Derudover har han været bestyrelsesmedlem i Danmarks Frie Forskningsfond og formand forskningsfondens forskningsråd for Natur og Univers. Desuden er Jan Philip Solovej medlem af Videnskabernes Selskab.

Læs også: Nye medlemmer i Danmarks Frie Forskningsfond

Henri Poincaré-prisen bliver uddelt for at anerkende ”fremragende bidrag inden for matematisk fysik og bidrag, der danner grundlag for nye udviklinger på dette brede område”.

Prisen bliver typisk uddelt til omkring tre personer. I år modtager Jan Philip Solovej prisen sammen med australske Rodbey Baxter, japanske Yoshiko Ogata og grækeren Demetrios Christodoulou.

Tidlige vindere af Henri Poincaré-prisen

2018: Michael Aizenman, Percy Deift og Giovanni Gallavotti
2015: Alexei Borodin, Thomas Spencer og Herbert Spohn
2012: Nalini Anantharaman, Freeman Dyson, Sylvia Serfaty og Barry Simon
2009: Jürg Fröhlich, Robert Seiringer, Yakov G. Sinai og Cedric Villani
2006: Ludvig D. Faddeev, David Ruelle og Edward Witten
2003: Huzihiro Araki, Elliott H. Lieb og Oded Schramm
2000: Joel Lebowitz, Walter Thirring og Horng-Tzer Yau
1997: Rudolf Haag, Maxim Kontsevich og Arthur Wightman

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.