Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Special læge er blevet doktor i diabetes i Grønland

Hvordan får personer med diabetes den bedste behandling og viden om deres sygdom, selv om de bor i en lille bygd i et fjernt hjørne af Grønland mange timer væk fra lægehjælp? Det har speciallæge i almen medicin, ph.d. Michael Lynge Pedersen fra Greenland Center for Health Research, University of Greenland, lavet en doktorafhandling om, som netop er blevet forsvaret ved Aarhus Universitet.

Michael Lynge Pedersen har beskrevet 10 års brug af en ny model for diabetesomsorg i Grønland. Diabetes er historisk set en nyere sygdom i Grønland og blandt andet konsekvens af landets hurtige omstilling fra fangersamfund til velfærdsstat. Mange grønlændere har i dag type 2-diabetes i forhold til for ca. 50 år siden. Befolkningsundersøgelser har tidligere påvist, at 10 procent af de voksne over 35 har type 2-diabetes og 20 procent har forstadier. Oveni har hver femte grønlænder en genvariant som gør, at de er i særlig stor risiko for at udvikle diabetes. Dette skal kombineres med, at Grønland har helt særlige udfordringer i sundhedsvæsen pga. lange afstande, tyndt befolkede områder og mangel på fast sundhedspersonale.

Med diabetesmodellen viser Michael Lynge Pedersen, hvordan man bedst bedriver god diabetesomsorg under disse forhold. Modellen for diabetesbehandlingen vil ifølge den nye doktor også kunne overføres til andre kroniske sygdomsgrupper og dermed gavne den generelle folkesundhed i Grønland.

Michael Lynge Pedersen får sin doktorgrad ved Health, Aarhus Universitet, hvor han også var ph.d.-studerende.

Forsvaret fandt sted 8. marts 2019. Afhandlingens titel: “Diabetes in Greenland 2008-2017. A new model of diabetes care in Greenland based on continued monitoring, analysis and adjustment of initiatives taken”.

Forsiden lige nu:


Aarhus Universitet åbner et center for plastikforskning

Verdenshavene fyldes med plastik, og det globale samfund kan ikke følge med produktionen og nedbryde den store mængde, der produceres hvert år. Det vil Aarhus Universitet og professor Daniel Otzen nu gøre noget ved.PET har skruet markant op for indsatsen

Den stigende spionagetrussel mod dansk forskning udfordrer både PET og den danske forskningsverden. Derfor har PET skruet op for indsatsen på området, forklarer Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.


Seneste artikler:


SDU udpeger ny dekan

– Han har alle forudsætninger for at styrke Det Samfundsvidenskabelige Fakultet yderligere, siger SDU-rektor om ny dekan.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.