Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Ny institutleder: Sundhedsindustrien har brug for ingeniører

Lægevidenskab har udviklet sig fra håndværk til videnskab. Derfor kan ingeniører afhjælpe en presset sundhedssektor, mener Jan Henrik Ardenkjær-Larsen.

Jan Henrik Ardenkjaer-Larsen er ny institutleder på Danmarks Tekniske Universitet. Foto: DTU

Coronapandemi, en aldrende befolkning, og et sundhedsvæsen, der mangler ansatte – både på grund af sygdom, og fordi der er for få ansat.

– Vi kommer ikke til at kunne ansætte eller uddanne os ud af alle de demografiske udfordringer. Vi bliver nødt til også at se på mere grundlæggende strukturelle udfordringer og uløste problemer, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) 11. januar ifølge TV 2.

At sundhedssektoren er presset, er efterhånden gamle nyheder. Ifølge DTU-professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen kan løsningen være et bedre og mere udbygget samarbejde mellem læger og plejepersonale på den ene side og ingeniører på den anden side.

– Med årene har lægevidenskaben udviklet sig fra at være et håndværk til at blive en mere eksakt videnskab. Blandt andet derfor har sundhedssektoren brug for kompetencer, der kan håndtere ny teknologi og analysere de store mængder af data, der bliver genereret, siger Jan Henrik Ardenkjær-Larsen til Science Report.

Udnævnt til institutleder på DTU

Jan Henrik Ardenkjær-Larsen blev tirsdag officielt udnævnt til institutleder på DTU Sundhedsteknologi. En udnævnelse Ardenkjær-Larsen modtog på følgende måde:

Ingeniører spiller en afgørende rolle i løsningen af den samfundsmæssige sundhedsbyrde. Demografiske ændringer, dybere forståelse af sygdomme og øget kompleksitet skaber et behov for bæredygtige, tilgængelige og effektive sundhedsteknologier. Det er vores mission at levere på dette!”

Siden 2015 har Jan Henrik Ardenkjær-Larsen haft sin daglige gang på DTU.

Inden da har han været ansat i det private erhvervsliv hos blandt andre medicinalproducenten Nycomed og GE Healthcare.

Vejen gennem datajunglen

Og så tilbage til sundhedssektorens overgang fra håndværk til eksakt videnskab. Jan Henrik Ardenkjær-Larsen understreger, at langt de fleste læger i hans optik har en ”fantastisk forståelse” for teknologien.

– Hver dag bliver der genereret mange petabyte af data på patienter. I nogle tilfælde er det en kæmpe byrde for lægerne at skulle analysere alle dataene, hvilket belaster sundhedsvæsenet, siger den nye institutleder.

Læs også: Ny direktør for DTU Sundhedsteknologi

Nok ikke overraskende mener Jan Henrik Ardenkjær-Larsen, at ingeniører, som dem han er med til at uddanne på DTU, er en del af løsningen. For i sundhedsvæsenet rykker grænserne for, hvem der stiller den endelige diagnose, sig hele tiden.

– Vi kan som ingeniører være med til at lave værktøjer, der kan hjælpe lægen med at stille den rigtige diagnose. Det er værktøjer, der kan aflaste den personkrævende behandling, så det i fremtiden ikke er nødvendigt for sygeplejersker at våge over patienter i døgndrift, siger professoren.

Den kunstige intelligens

Værktøjerne, som Jan Henrik Ardenkjær-Larsen henviser til, er blandt andet kunstig intelligens. Et område, der i disse år går gennem en kraftig udvikling. Podcasten ’Bæredygtig Business’ med CSR-direktør Steffen Max Høgh dykkede i november ned i emnet. Her fortalte den såkaldte IT-guru, Preben Mejer, at vi omkring år 2040 kan forvente at have udviklet en kunstig intelligens på niveau med menneskets.

– Det er klart, at vi skal passe på med brugen af kunstig intelligens i sundhedssektoren, siger Jan Henrik Ardenkjær-Larsen.

Det handler om tillid

Han mener, at det handler om noget så simpelt som tillid. Tillid til at den kunstige intelligens kan hjælpe mennesket. Og her kommer så det endnu mere berømte ”men”.

– Jeg ved ikke, om der er principielle faldgruber, for når det handler om menneskeliv, er teknologien underlagt meget stram regulering.

I stedet bør vi se på potentialet i kunstig intelligens og fokusere på, at den kan afhjælpe nuværende og kommende problemer.

– Mit personlige mantra er, at vi som mennesker er for dårlige til at efterleve den viden, som vi genererer.

Læs også: DTU får nyt forskningsinstitut

Her handler det ifølge Jan Henrik Ardenkjær-Larsen blandt andet om, at langt de fleste mennesker ved, at de skal spise sundt og dyrke motion. Alligevel vælger mange mennesker det modsatte.

– Vi er som samfund og individer ikke gode nok til at efterleve vores viden og tage konsekvenserne af, hvad vi ved.

Og så er vi endnu en gang tilbage ved en tidligere pointe: at brugen af ingeniørværktøjer som kunstig intelligens kan afhjælpe presset på sundhedssektoren. For som den nytiltrådte institutleder konkluderer, er det nemmere at forebygge sygdom end at helbrede den.   

– Som mange andre har jeg en naturlig, sund skepsis overfor kunstig intelligens. Men alt i alt er jeg ikke bekymret.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.