Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Syv forskere modtager 366 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden

Fondens største bevilling, der tildeles en individuel forsker. er netop blevet uddelt.

Mads Krogsgaard Thomsen er CEO i Novo Nordisk Fonden. Foto: Novo Nordisk Fonden

Nye metoder til fedmebehandling, optimering af personaliserede behandlinger og udviklingen af fremtidens grønne proteiner til fødevarer. 

Det er nogle af de i alt syv forskningsprojekter, som tilsammen har fået 366 millioner igennem Novo Nordisk Fondens Challenge Programme.

– Projekterne, der er bevilliget penge til, har det til fælles, at de er ambitiøse, nytænkende og frem for alt modige, siger Novo Nordisk Fondens administrerende direktør, Mads Krogsgaard Thomsen ifølge en pressemeddelelse.

Challenge-programmet er Novo Nordisk Fondens største bevilling, der tildeles en individuel forsker.

Se de enkelte modtagere i bunden af artiklen

Udfordringer inden for sundhed og teknologi

Hvert projekt har modtaget mellem 37,7 millioner kroner og 60 millioner kroner gennem Challenge-programmet. Gennem programmet giver fonden støtte til forskningsprojekter, der søger svar på udfordringer inden for sundhed og teknologi.

Læs også: Novo Nordisk Fonden sætter rekord i udbetalinger

Det er forskere fra DTU, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet, der i år har fået midler til at forske inden for Challenge-programmets 2021-temaer: ”Funktionelle nanomaterialer til anvendelse i biovidenskab”, ”Proteiner til fremtidens fødevarer” og ”Matematisk modellering af sundhed og sygdom”.

 – Emnerne for Challenge Programme 2021 er forbundet med en række højaktuelle problemstillinger, så forskerne bag de respektive projekter har virkelig mulighed for at skabe relevante og værdifulde resultater, som både nu og på sigt kan gøre en forskel for folkesundheden og for vores klode, siger direktør for Novo Nordisk Fonden, Mads Krogsgaard Thomsen i en pressemeddelelse.

Læs også: Novo-fonden sætter turbo på forskning i biodiversitet

Novo Nordisk Fondens Challenge Programme blev etableret i 2014, og siden har fonden årligt uddelt et trecifret millionbeløb til forskningsprojekter med fokus på globale udfordringer. Challenge Programme er målrettet forskningsprojekter, der med en tematisk tilgang adresserer nogle af de store samfundsudfordringer – heraf navnet Challenge Programme.

2020 satte turbo på diversitet

I 2020 satte Novo Nordisk Fonden turbo på forskning i biodiversitet og uddelte godt halvdelen af programmets i alt 348 millioner kroner til forskning i biodiversitet. Helt præcist gik 179 millioner kroner til forskning i biodiversitet.  

– En af de helt store udfordringer på globalt plan er på at sikre nok mad til en voksende befolkning, mens vi bevarer og genopbygger vores biodiversitet. Det er ikke et spørgsmål om at satse på rig biodiversitet eller intensiv fødevareproduktion, for vi er nødt til at gøre begge dele for at imødekomme de behov, vi har både nu og i fremtiden, sagde Claus Felby, Senior Vice President, Biotech i Novo Nordisk Fonden sidste år i et interview til Science Report.

Fonden har i år givet i alt 112 millioner kroner til projekter, der undersøger proteiner til fremtidens fødevarer, 95,8 millioner kroner til matematisk modellering af sundhed og sygdom, og 157 i alt millioner kroner under temaet funktionelle nanomaterialer til anvendelse i biovidenskab. 

Modtagere af Challenge programmets bevilling 2021

Funktionelle nanomaterialer til anvendelse i biovidenskab:

Nini Pryds, professor, DTU modtager 60 millioner kroner.

Signe Hadrup, professor, DTU modtager 37,7 millioner kroner.

Søren Husted, professor, Københavns Universitet modtager 60 millioner kroner.

Proteiner til fremtidens fødevarer:

Marianne Nissen, professor, Københavns Universitet modtager 55,9 millioner kroner.

Dennis Sandris Nielsen, professor, Københavns Universitet modtager 56,3 millioner kroner.

Matematisk modellering af sundhed og sygdom:

Dennis Merkle, professor, Syddansk Universitet modtager 46,2 millioner kroner.

Michael Skipper Andersen. professor, Aalborg Universitet modtager 49,6 millioner kroner.

Kilde: Novo Nordisk Fonden.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.