Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Tim Bollerslev og Poul Nissen modtager Carlsbergfondets forskningspriser

Prisen blev overrakt søndag aften ved fondets årlige festmiddag.

Carlsbergfondets forskningspriser 2018 blev ved et arrangement søndag aften uddelt til professor i finansiel økonometri Tim Bollerslev og professor i strukturel biologi Poul Nissen.

Priserne blev overrakt af Kronprinsesse Mary, uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher i forbindelse med fondets årlige festmiddag på Ny Carlsberg Glyptotek

Tim Bollerslev og Poul Nissen modtager Carlsbergfondets Forskningspris for deres banebrydende arbejde. Med prisen følger 1 million kr. Heraf øremærkes 750.000 kr. til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kr. er en personlig hædersgave.

Begge forskere har leveret forskningsresultater i verdensklasse inden for deres respektive felter

– Begge forskere har leveret forskningsresultater i verdensklasse inden for deres respektive felter, og de nyder begge stor anerkendelse i det internationale forskningsmiljø. Samtidig har de begge en yderst dedikeret indstilling til deres forskning, udtaler Flemming Besenbacher i forbindelse med overrækelsen.

Det er ottende gang Carlsbergfondets Forskningspriser uddeles. De blev indstiftet ii anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag. Prisen har som formål at yde støtte til to aktive forskere i ind- eller udland, der har bidraget afgørende til grundforskningen, og som nyder stor videnskabelig anerkendelse.

Priserne skal opmuntre til yderligere forskning og kan bruges efter behov til udlandsophold, feltarbejde, indkøb af udstyr eller løn til videnskabelig assistance.

Carlsbergfondets begrundelse

Carlsbergfondet begrunder tildelingen af prisen til Tim Bollerslev med følgende:

“Tim Bollerslevs forskning går grundlæggende ud på at udvikle og bruge nye statiske og økonometriske metoder til at analysere finansielle data for bedre at forstå økonomiske sammenhænge. Han har specielt arbejdet med metoder til at måle, modellere og forudsige prissvingninger, også kaldet volatilitet, i finansielle markeder. Volatilitet kommer i bølger, hvilket betyder, at finansielle markeder til nogle tider er relativt rolige, mens de til andre tider er meget turbulente.”

Begrundelse for tildeling af prisen til professor Poul Nissen:

“Professor Poul Nissen er uden sammenligning den højest profilerede strukturbiolog i Skandinavien. Allerede som ph.d.-studerende publicerede han i 1995 i Science, hvor han ved hjælp af røntgenkrystallografi havde bestemt strukturen af det protein-RNA- kompleks, der sørger for at placere aminosyrerne i korrekt rækkefølge på ribosomet, som laver cellens proteiner. Siden blev han som postdoc på Yale University en af de drivende kræfter bag bestemmelsen af strukturen af netop ribosomet, som oversætter genetisk information til syntese af proteiner i alle celler. Det var ikke mindst på baggrund af dette gennembrud, at Yale-professor Tom Steitz modtog Nobelprisen i kemi i 2009.”

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.