Priserne blev overrakt af Kronprinsesse Mary, uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher i forbindelse med fondets årlige festmiddag på Ny Carlsberg Glyptotek
Tim Bollerslev og Poul Nissen modtager Carlsbergfondets Forskningspris for deres banebrydende arbejde. Med prisen følger 1 million kr. Heraf øremærkes 750.000 kr. til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kr. er en personlig hædersgave.
Begge forskere har leveret forskningsresultater i verdensklasse inden for deres respektive felter
– Begge forskere har leveret forskningsresultater i verdensklasse inden for deres respektive felter, og de nyder begge stor anerkendelse i det internationale forskningsmiljø. Samtidig har de begge en yderst dedikeret indstilling til deres forskning, udtaler Flemming Besenbacher i forbindelse med overrækelsen.
Det er ottende gang Carlsbergfondets Forskningspriser uddeles. De blev indstiftet ii anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-års fødselsdag. Prisen har som formål at yde støtte til to aktive forskere i ind- eller udland, der har bidraget afgørende til grundforskningen, og som nyder stor videnskabelig anerkendelse.
Priserne skal opmuntre til yderligere forskning og kan bruges efter behov til udlandsophold, feltarbejde, indkøb af udstyr eller løn til videnskabelig assistance.
Carlsbergfondets begrundelse
Carlsbergfondet begrunder tildelingen af prisen til Tim Bollerslev med følgende:
“Tim Bollerslevs forskning går grundlæggende ud på at udvikle og bruge nye statiske og økonometriske metoder til at analysere finansielle data for bedre at forstå økonomiske sammenhænge. Han har specielt arbejdet med metoder til at måle, modellere og forudsige prissvingninger, også kaldet volatilitet, i finansielle markeder. Volatilitet kommer i bølger, hvilket betyder, at finansielle markeder til nogle tider er relativt rolige, mens de til andre tider er meget turbulente.”
Begrundelse for tildeling af prisen til professor Poul Nissen:
“Professor Poul Nissen er uden sammenligning den højest profilerede strukturbiolog i Skandinavien. Allerede som ph.d.-studerende publicerede han i 1995 i Science, hvor han ved hjælp af røntgenkrystallografi havde bestemt strukturen af det protein-RNA- kompleks, der sørger for at placere aminosyrerne i korrekt rækkefølge på ribosomet, som laver cellens proteiner. Siden blev han som postdoc på Yale University en af de drivende kræfter bag bestemmelsen af strukturen af netop ribosomet, som oversætter genetisk information til syntese af proteiner i alle celler. Det var ikke mindst på baggrund af dette gennembrud, at Yale-professor Tom Steitz modtog Nobelprisen i kemi i 2009.”
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
