Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Tre kvindelige forskere modtager prestigefyldt pris

”For Women in Science”-priserne bliver igen i år uddelt til tre talentfulde forskere

Fra venstre: Adjunkt Maria Andreasen (Aarhus Universitet, Biomedicin), læge og ph.d. Stine Linding Andersen (Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital) og adjunkt Vida Engmann (Syddansk Universitet, Nanosyd, Sønderborg)

Forsker Stine Linding Andersen, Vida Engmann og Maria Andreasen har ikke umiddelbart mere tilfælles udover deres naturvidenskabelige forskningstitler. Men det ændrer sig alt sammen om kort tid.

15. maj 2019 modtager de nemlig alle tre de prestigefyldte ”L’Oréal-UNESCO For Women in Science”-priser, som gives til kvindelige talenter i det danske forskningsmiljø indenfor naturvidenskab.

— Igen i år har vi fundet tre kvindelige forskningstalenter, der har opnået meget flotte resultater på trods af deres forholdsvise korte karrierer. I Danmark er kun hver femte professor kvinde. Vi håber, at vi med denne pris er med til at sætte fokus på kvindelige forskere og inspirere yngre kvinder til at vælge en karriere i forskningens verden, siger kommunikationschef i L’Oréal Danmark, Sonja Christensen.

Udover titlen modtager de tre vindere også 110.000 kr. hver, som er øremærket deres forskning.

 

Stofskiftesygdomme hos gravide
De tre naturvidenskabelige forskere har alle vidt forskellige specialer, men de er blevet indstillet til priserne, fordi de hver især ønsker at gøre en forskel med deres forskning.

Stine Linding Andersen er en af vinderne. Hun er læge og forsker ved Klinisk Biokemisk Afdeling og Klinisk Institut, Aalborg Univesitetshopital.

Hun forsker i betydningen af thyroidea sygdomme hos gravide. Det betyder, at hun klarlægger jodindtaget hos gravide i Danmark og undersøger forstyrrelser i stofskifte hos gravide, og hvad det kan have af betydning for graviditetsforløbet og barnets udvikling, især hjernen.

Stines forskning vil bidrage til optimal diagnostik og behandling af stofskiftesygdomme hos gravide og til overvejelserne om, hvorvidt man rutinemæssigt bør undersøge thyroidea funktionen hos alle gravide i Danmark.

 

Pioner indenfor organiske solceller
Vida Engmann er anden prismodtager, og hun forsker i stabilisering af organiske, miljøvenlige polymersolceller ved Syddansk Universitet. De har mange fordele bl.a. mekanisk fleksibilitet, lav vægt og lav pris. Derfor kan de inkorporeres i mange forskellige applikationer.

Organiske solceller har imidlertid den udfordring, at de har en dårlig holdbarhed. Vida er pioner inden for forskningen i polymersolceller og har udviklet en metode til at forbedre de organiske solcellers stabilitet. Dermed opnås en 10 gange effektforøgelse fra solcellerne over tid, det højeste opnået til dato på verdensplan.

 

Alzheimers og Parkinsons
Sidste prismodtager er forsker i biomedicin ved Aarhus Universitet Maria Andreasen. Hendes forskning er centreret om biofysiske undersøgelser af protein aggregering.

Protein aggregering ses som strukturerede og velordnede klumper af proteiner og forekommer både i forbindelse med sygdomme som Alzheimers og Parkinsons, og som funktionelle materialer, der udnyttes af bakterier i biofilm- dannelse i forbindelse med etablering af bakterielle infektioner.

Maria arbejder med at undersøge og forstå de molekylære mekanismer, der fører til uønsket protein aggregering og dermed også at finde en metode til at modvirke dem.

 

International prisvinder er med til overrækkelsen
Det er protektor for Den Danske UNESCO-Nationalkommission, Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, som uddeler priserne til de kvindelige forskere ved årets overrækkelse.

Men med på dagen er også danske adjunkt Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, som i år vandt den internationale UNESCO talentpris ”International Rising Talent”

Du kan læse mere om den 33-årige nano-forsker i vores artikel med hende her: ”Dansker er én af verdens mest lovende kvindelige forskere”.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.