Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Tre kvindelige forskere modtager prestigefyldt pris

”For Women in Science”-priserne bliver igen i år uddelt til tre talentfulde forskere

Fra venstre: Adjunkt Maria Andreasen (Aarhus Universitet, Biomedicin), læge og ph.d. Stine Linding Andersen (Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital) og adjunkt Vida Engmann (Syddansk Universitet, Nanosyd, Sønderborg)

Forsker Stine Linding Andersen, Vida Engmann og Maria Andreasen har ikke umiddelbart mere tilfælles udover deres naturvidenskabelige forskningstitler. Men det ændrer sig alt sammen om kort tid.

15. maj 2019 modtager de nemlig alle tre de prestigefyldte ”L’Oréal-UNESCO For Women in Science”-priser, som gives til kvindelige talenter i det danske forskningsmiljø indenfor naturvidenskab.

— Igen i år har vi fundet tre kvindelige forskningstalenter, der har opnået meget flotte resultater på trods af deres forholdsvise korte karrierer. I Danmark er kun hver femte professor kvinde. Vi håber, at vi med denne pris er med til at sætte fokus på kvindelige forskere og inspirere yngre kvinder til at vælge en karriere i forskningens verden, siger kommunikationschef i L’Oréal Danmark, Sonja Christensen.

Udover titlen modtager de tre vindere også 110.000 kr. hver, som er øremærket deres forskning.

 

Stofskiftesygdomme hos gravide
De tre naturvidenskabelige forskere har alle vidt forskellige specialer, men de er blevet indstillet til priserne, fordi de hver især ønsker at gøre en forskel med deres forskning.

Stine Linding Andersen er en af vinderne. Hun er læge og forsker ved Klinisk Biokemisk Afdeling og Klinisk Institut, Aalborg Univesitetshopital.

Hun forsker i betydningen af thyroidea sygdomme hos gravide. Det betyder, at hun klarlægger jodindtaget hos gravide i Danmark og undersøger forstyrrelser i stofskifte hos gravide, og hvad det kan have af betydning for graviditetsforløbet og barnets udvikling, især hjernen.

Stines forskning vil bidrage til optimal diagnostik og behandling af stofskiftesygdomme hos gravide og til overvejelserne om, hvorvidt man rutinemæssigt bør undersøge thyroidea funktionen hos alle gravide i Danmark.

 

Pioner indenfor organiske solceller
Vida Engmann er anden prismodtager, og hun forsker i stabilisering af organiske, miljøvenlige polymersolceller ved Syddansk Universitet. De har mange fordele bl.a. mekanisk fleksibilitet, lav vægt og lav pris. Derfor kan de inkorporeres i mange forskellige applikationer.

Organiske solceller har imidlertid den udfordring, at de har en dårlig holdbarhed. Vida er pioner inden for forskningen i polymersolceller og har udviklet en metode til at forbedre de organiske solcellers stabilitet. Dermed opnås en 10 gange effektforøgelse fra solcellerne over tid, det højeste opnået til dato på verdensplan.

 

Alzheimers og Parkinsons
Sidste prismodtager er forsker i biomedicin ved Aarhus Universitet Maria Andreasen. Hendes forskning er centreret om biofysiske undersøgelser af protein aggregering.

Protein aggregering ses som strukturerede og velordnede klumper af proteiner og forekommer både i forbindelse med sygdomme som Alzheimers og Parkinsons, og som funktionelle materialer, der udnyttes af bakterier i biofilm- dannelse i forbindelse med etablering af bakterielle infektioner.

Maria arbejder med at undersøge og forstå de molekylære mekanismer, der fører til uønsket protein aggregering og dermed også at finde en metode til at modvirke dem.

 

International prisvinder er med til overrækkelsen
Det er protektor for Den Danske UNESCO-Nationalkommission, Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, som uddeler priserne til de kvindelige forskere ved årets overrækkelse.

Men med på dagen er også danske adjunkt Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, som i år vandt den internationale UNESCO talentpris ”International Rising Talent”

Du kan læse mere om den 33-årige nano-forsker i vores artikel med hende her: ”Dansker er én af verdens mest lovende kvindelige forskere”.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.