Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Tysk medicinalkoncern: “Danmark er et nøgleland for investeringer i forskning”

Den tyske lægemiddel- og kemivirksomhed Merck ser stort potentiale i dansk forskning.

Adm. direktør i Merck for Danmark, Enrique Alvarez. Foto: Merck.

For nylig blev den tyske medicinalvirksomhed Merck medlem af det danske Trial Nation, der arbejder for at fremme kliniske studier i Danmark. 

Merck er en førende tysk globale virksomhed og verdens ældste lægemiddel- og kemivirksomhed med næsten 60.000 ansatte på verdensplan. I 2019 investerede Merck mere end 16,5 mia. kroner i forskning og udvikling globalt. Selvom Merck er en global virksomhed, er de danske forskningsmiljøer ikke fremmed land, fortæller adm. direktør for Merck i Danmark, Enrique Alvarez. 

– Vi er meget aktive med at udvikle kliniske forsøg her i landet, blandt andet inden for MS (Multipel Sklerose, red.). Det har vi høje forventninger til. Det har længe været vores strategi at lave flere kliniske studier i Danmark, fortæller Enrique Alvarez.

– På nuværende tidspunkt kigger vi på lungekræft som et næste område. På det område vil alle de nye behandlinger, vi bringer til markedet, være udviklet i Danmark via kliniske studier, tilføjer han.

Til trods for Mercks begejstring for det danske forskningsmiljø, er der også behov for en række ændringer, hvis Danmark skal stå stærkere i den internationale konkurrence, mener han. 

For at sætte endnu mere turbo på klinisk forskning i Danmark, træder Merck nu ind i Trial Nation. Målsætningen for Trial Nation er at tiltrække flere investeringer til kliniske forsøg og dermed øge Danmark andel af virksomhedsfinansierede kliniske forsøg i Europa. På den måde fungerer Trial Nation som én samlet indgang for både virksomheder og forskere til kliniske forsøg, der er helt eller delvist finansieret af virksomheder. 

Et perfekt match
Den adm. direktør for Merck i Danmark er heller ikke bleg for at kalde det nye samarbejde mellem de to for “et perfekt match”: 

– Vi deler ambitionen om at give patienter adgang til state-of-the-art-forskning og de seneste udviklinger på markedet. Med Trial Nation vil vi nu få adgang til et landsdækkende netværk af erfarne forskere og samarbejde på tværs af virksomheder til gavn for patienterne. Herudover ønsker vi også at positionere Merck som en stærk videnskabelig og forskningsorienteret partner, der ønsker at investere i Danmark og dansk life science, siger Enrique Alvarez. 

Trial Nation
Trial Nation er skabt med afsæt i et bredt politisk samarbejde mellem Erhvervsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet, danske life science-virksomheder og Danske Regioner.
Organisationen er en del af den tidligere regerings “Vækstplan for life science” fra foråret 2018. Frem til 2023 investerer regionerne i alt 47 mio. kroner i Trial Nation.

Han er i det hele taget begejstret for det danske forskningsmiljø, som blandt de højest prioriterede for virksomheden: 

– Vi laver også kliniske forsøg i mange andre lande, men Danmark er helt i top, når det kommer til hurtighed og forskningskvalitet. Vi har identificeret Danmark som et nøgleland, når det kommer til vores investeringer i forskning, siger Enrique Alvarez. 

Behov for fire forbedringer
Selvom vi har et “forskningsmiljø i verdensklasse”, er den internationale konkurrence også meget stor. Og hvis vi skal øge antallet af kliniske studier i Danmark, som er ambitionen for både Merck og Trial Nation, er der fire områder, hvor vi skal være bedre, mener virksomheden. 

Den første udfordring er, at når læger og hospitaler er involveret i kliniske forsøg, er det ofte et arbejde, der kommer oveni deres normale arbejdstid. 

– I disse tider, hvor sektoren er under pres, både tidsmæssigt og økonomisk, ser vi flere eksempler på, at hospitaler har svært ved at lave kliniske forsøg på grund af manglende kapacitet og ressourcer, forklarer Enrique Alvarez. 

Merck mener derfor, at Danmark bør se mod Norge, som har udviklet et point-system, som belønner læger og hospitaler for at være involveret i kliniske forsøg. 

Selvom Enrique Alvarez generelt er imponeret over hastigheden i kliniske studier, er der også eksempler på, at godkendelsen af studier kan tage meget lang tid. Men under coronakrisen har vi oplevet, hvor utrolig stærkt, det kan gå, med at udvikle og godkende nye behandlinger, og det bør vi tage ved lære af, mener Merck;

– Vi taler om at bringe innovation ud til patienter på verdensplan. Derfor bør erfaringerne fra covid-19 give anledning til at se, hvordan vi kan strømline processen til fordel for patienterne. I den samtale spiller Trial Nation en afgørende rolle ved at samle nøgleaktørerne. 

Det handler om at få overblik over, hvad forskningen vil koste. Det er afgørende, ikke bare for os, men for alle virksomheder

I Merck er der også et ønske om at optimere rekrutteringen af patienter til kliniske forsøg. 

–  Patientrekrutteringen er god, men der er en udfordring med, at patienter ikke ved, hvem de skal kontakte, hvis de gerne vil deltage i et forskningsstudie. Det gør det svært for patienter at vide, hvilke former for forsøg, de kan blive en del af, siger Enrique Alvarez og uddyber; 

 – Vi vil derfor anbefale myndighederne at lave en digital platform, hvor patienter kan melde sig til og matche sig med specifikke forskningsprojekter. 

Endeligt er der diskussionen om overhead, som ifølge virksomheden “har været et problem i flere år”. Overhead er det administrationsbidrag, som virksomheder er forpligtet til at betale, når de laver forskning på offentlige universiteter og hospitaler.

– Størrelsen på overhead er høj sammenlignet med, hvad andre lande kræver virksomheder at betale. Men vi oplever også, at beløbene er meget forskellige fra hospital til hospital. Det er meget svært at gennemskue, hvad virksomheder skal betale, siger direktøren og fortsætter;

Som både Lif (Lægemiddelindustriforeningen, red.) og mange andre virksomheder tidligere har foreslået, er vi enige i, at det kunne være fornuftigt, at Erhvervsministeriet udarbejdede en overhead-analyse, så danske myndigheder kan se, at den danske overhead uheldigvis er meget højere end i andre lande, og det bremser virksomheders udvikling af ny medicin. Det handler om at få overblik over, hvad forskningen vil koste. Det er afgørende, ikke bare for os, men for alle virksomheder. 

Det er dog Mercks holdning, at der er et fantastisk potentiale i Danmark, og derfor er Danmark fortsat “et af de vigtigste lande at investere i for Merck”, afslutter Enrique Alvarez. 

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.