Velux Fonden og Villum Fonden er gået sammen om at lancere et spritnyt initiativ, der skal styrke demokratiets udvikling i fremtidens databaserede samfund.
Med andre ord skal initiativet ruste det danske demokrati til kunstig intelligens med 100 mio. kr. over de næste ti år.
Det helt særlige er dog, at forskerne skal samarbejde på tværs af grænserne mellem datalogi, humaniora og samfundsvidenskaberne for at finde løsninger, og netop 80 mio. kr. af pengene går til forskningsdelen af initiativet.
Ny viden og konkrete tekniske og samfundsmæssige løsninger til fordel for demokratiet bliver forskernes opgave. Omdrejningspunktet er nemlig “at udvikle teknologi-forskning i sammenhæng med forskning i de samfundsmæssige rammer, som teknologien er forankret i”, forklarer fondene.
– Det har været vigtigt for os at inddrage både den tekniske og den humanistiske og samfundsvidenskabelige forskning. At tackle de store samfundsforandringer, som digitaliseringen fører med sig, kræver en kombination af perspektiver fra forskellige fagområder, siger bestyrelsesformand i Villum Fonden Jens Kann-Rasmussen.
Læs også: Forskere er jo kæmpe egoer, derfor kan tværfaglig forskning være vanskeligt
Fælles vidensdeling med borgerne
De resterende 20 mio kr. skal anvendes til formidling og inddragelse af samfundet for at skabe en sammenhæng mellem netop forskning og samfund.
Det betyder, at forskernes resultater skal formidles til den brede offentlighed – men det betyder også omvendt, at de erfaringer og gode idéer, som kommer fra offentligheden, skal bringes tilbage til forskerne og være med til at præge dem.
Det skal også hjælpe til at skabe mere forståelse omkring kunstig intelligens, for det er de færreste i dag, der kan gennemskue data og avancerede algoritmer.
Men kunstig intelligens skaber både nye muligheder og udfordringer for demokratiet, og her skal Danmark være et foregangsland, mener Velux Fonden.
– Vores nye indsats for demokrati i en digital tid ligger i naturlig forlængelse af vores bestræbelser på at bidrage til løsningen af store samfundsudfordringer. Målet er at medvirke til, at Danmark over de næste ti år bliver et foregangsland for sikringen af demokratiske værdier og rettigheder i et digitalt samfund, siger Velux Fondens bestyrelsesformand Hans Kann Rasmussen.
Initiativet vil blive udmøntet gennem et åbent opslag med ansøgningsfrist d. 1. maj 2020.
Forsiden lige nu:

TikTok-videnskab baner vej til den første SoMe Science Award
Lasse Winther har indtaget DR og diverse sociale mediers kanaler med digital formidling af videnskab. Nu belønnes han med natur- og videnskabsfestivalen Blooms SoMe Science Award.

Forskere og industri hungrer efter hinanden i jagten på grøn omstilling
Ledere fra industri, forskning og lovgivning mødtes til dialogmaraton om fælles front til grøn omstilling i Videnskabernes Selskab. Hastighed, skalering, talent og cirkularitet var omdrejningspunkt.

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven
En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.