Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Velux og Villum starter tværfagligt initiativ til 100 mio.

Også forskerne er pålagt at skulle samarbejde på tværs

Foto: iStock

Velux Fonden og Villum Fonden er gået sammen om at lancere et spritnyt initiativ, der skal styrke demokratiets udvikling i fremtidens databaserede samfund.

Med andre ord skal initiativet ruste det danske demokrati til kunstig intelligens med 100 mio. kr. over de næste ti år. 

Det helt særlige er dog, at forskerne skal samarbejde på tværs af grænserne mellem datalogi, humaniora og samfundsvidenskaberne for at finde løsninger, og netop 80 mio. kr. af pengene går til forskningsdelen af initiativet. 

Ny viden og konkrete tekniske og samfundsmæssige løsninger til fordel for demokratiet bliver forskernes opgave. Omdrejningspunktet er nemlig “at udvikle teknologi-forskning i sammenhæng med forskning i de samfundsmæssige rammer, som teknologien er forankret i”, forklarer fondene.

Det har været vigtigt for os at inddrage både den tekniske og den humanistiske og samfundsvidenskabelige forskning. At tackle de store samfundsforandringer, som digitaliseringen fører med sig, kræver en kombination af perspektiver fra forskellige fagområder, siger bestyrelsesformand i Villum Fonden Jens Kann-Rasmussen.

Læs også: Forskere er jo kæmpe egoer, derfor kan tværfaglig forskning være vanskeligt

Fælles vidensdeling med borgerne
De resterende 20 mio kr. skal anvendes til formidling og inddragelse af samfundet for at skabe en sammenhæng mellem netop forskning og samfund.

Det betyder, at forskernes resultater skal formidles til den brede offentlighed – men det betyder også omvendt, at de erfaringer og gode idéer, som kommer fra offentligheden, skal bringes tilbage til forskerne og være med til at præge dem.

Det skal også hjælpe til at skabe mere forståelse omkring kunstig intelligens, for det er de færreste i dag, der kan gennemskue data og avancerede algoritmer.

Men kunstig intelligens skaber både nye muligheder og udfordringer for demokratiet, og her skal Danmark være et foregangsland, mener Velux Fonden.

Vores nye indsats for demokrati i en digital tid ligger i naturlig forlængelse af vores bestræbelser på at bidrage til løsningen af store samfundsudfordringer. Målet er at medvirke til, at Danmark over de næste ti år bliver et foregangsland for sikringen af demokratiske værdier og rettigheder i et digitalt samfund, siger Velux Fondens bestyrelsesformand Hans Kann Rasmussen.

Initiativet vil blive udmøntet gennem et åbent opslag med ansøgningsfrist d. 1. maj 2020.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.