Velux Fonden og Villum Fonden er gået sammen om at lancere et spritnyt initiativ, der skal styrke demokratiets udvikling i fremtidens databaserede samfund.
Med andre ord skal initiativet ruste det danske demokrati til kunstig intelligens med 100 mio. kr. over de næste ti år.
Det helt særlige er dog, at forskerne skal samarbejde på tværs af grænserne mellem datalogi, humaniora og samfundsvidenskaberne for at finde løsninger, og netop 80 mio. kr. af pengene går til forskningsdelen af initiativet.
Ny viden og konkrete tekniske og samfundsmæssige løsninger til fordel for demokratiet bliver forskernes opgave. Omdrejningspunktet er nemlig “at udvikle teknologi-forskning i sammenhæng med forskning i de samfundsmæssige rammer, som teknologien er forankret i”, forklarer fondene.
– Det har været vigtigt for os at inddrage både den tekniske og den humanistiske og samfundsvidenskabelige forskning. At tackle de store samfundsforandringer, som digitaliseringen fører med sig, kræver en kombination af perspektiver fra forskellige fagområder, siger bestyrelsesformand i Villum Fonden Jens Kann-Rasmussen.
Læs også: Forskere er jo kæmpe egoer, derfor kan tværfaglig forskning være vanskeligt
Fælles vidensdeling med borgerne
De resterende 20 mio kr. skal anvendes til formidling og inddragelse af samfundet for at skabe en sammenhæng mellem netop forskning og samfund.
Det betyder, at forskernes resultater skal formidles til den brede offentlighed – men det betyder også omvendt, at de erfaringer og gode idéer, som kommer fra offentligheden, skal bringes tilbage til forskerne og være med til at præge dem.
Det skal også hjælpe til at skabe mere forståelse omkring kunstig intelligens, for det er de færreste i dag, der kan gennemskue data og avancerede algoritmer.
Men kunstig intelligens skaber både nye muligheder og udfordringer for demokratiet, og her skal Danmark være et foregangsland, mener Velux Fonden.
– Vores nye indsats for demokrati i en digital tid ligger i naturlig forlængelse af vores bestræbelser på at bidrage til løsningen af store samfundsudfordringer. Målet er at medvirke til, at Danmark over de næste ti år bliver et foregangsland for sikringen af demokratiske værdier og rettigheder i et digitalt samfund, siger Velux Fondens bestyrelsesformand Hans Kann Rasmussen.
Initiativet vil blive udmøntet gennem et åbent opslag med ansøgningsfrist d. 1. maj 2020.
Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.

Nye bevillinger skal finde konkrete løsninger på aktuelle samfundsudfordringer
Fra konstruktiv klimajournalistik til indsats for hjemløse. Fem nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger fra Velux Fondens HUMpraxis-program.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.