politik

Alternativet vil tvinge medicinalindustri til at betale til fond

Udover et markant løft i de offentlige budgetter vil det grønne parti lave en uafhængig forskningsfond, som medicinalindustrien skal tvinges til at betale til

Af - 18. august 2018

I sidste uge løftede Alternativet sløret for et helt nyt regeringsprogram, som partiet – der går efter regeringsmagten – går til valg på. I udspillet var forskning ikke til at spore, og det undrede flere ordførere, at forskning tilsyneladende var gledet helt ud af Alternativets plan for Danmark.

Partiets forskningsordfører Pernille Schnoor lovede dog, at der ville være ”masser af forskning”, når partiet præsenterede det fulde udspil to dage senere.

I fredags kom så det fulde udspil med en ambition om ”et markant løft til forskning og uddannelsesområdet”, fortæller Pernille Schnoor.

Milliardløft til grøn energiforskning

Alternativet vil investere 1,5 mia. kroner om året i grøn energiforskning frem mod 2022. Investeringerne ligger i tråd med, at partiet med den grønne dagsorden vil gøre Danmark fossilfrit og omstille samtlige af samfundets sektorer til minimal klimabelastning senest i 2035 som det første industrialiserede land i verden. Derudover foreslår Å at opføre, hvad der svarer til én stor havvindmøllepark om året frem mod 2030.

Derfor skal forskning i grønne og innovative løsninger opprioriteres markant.

Partiet vil desuden stoppe besparelser på forsknings- og uddannelsesområdet, og samtid styrke grundforskning og fri forskning med 1,5 mia. kroner i perioden 2019-2022.

Tvungen donation fra medicinalindustrien

Der er brug for en mere saglig og gennemsigtig prioritering af ressourcerne i sundhedssystemet – særligt når det gælder medicinudgifterne, mener Alternativet. Derfor vil partiet stille krav om, at medicinalindustrien donerer en given procentdel af deres omsætning til en uafhængig forskningsfond, fortæller Pernille Schnor.

– Den forskning, der er nu inden for medicinudvikling, er så kommerciel og markedsdrevet, at der er områder, der slet ikke bliver udviklet medicin til, fordi industrien ikke vil forske i det, siger ordføreren.

Derfor vil Alternativet altså tvinge industrien til at give nogle penge tilbage til en uafhængig forskningsfond.

Hvordan det i praksis skal tvinges igennem, eller hvor stor en procentdel, der stilles krav om, har partiet dog ikke taget stilling til, oplyser Pernille Schnoor.

samfund

Forskning lider under coronakrisen

Også landets forskere er hårdt ramt af nedlukningen af Danmark. Det gælder blandt andet professor Riikka Rinnan, der har fået aflyst sit unikke og kostbare projekt i Sibirien.

samfund

Dansk virusforsker opfinder ny coronatest

Overlæge på Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, har udviklet en simpel og hurtige metode til at teste for Covid-19. Testen er allerede så efterspurgt uden for Danmark, at resultaterne er blevet delt, uden at være publiceret i et videnskabeligt tidsskrift.


Warning: sizeof() [function.sizeof]: Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sciencereport.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-mystat/lib/mystat.class.php on line 1252