På Christiansborg sidder regeringen i disse dage i forhandlinger med Dansk Folkeparti om en finanslovsaftale for 2019. Imens det fra både politiske reportere og politikerne selv forlyder, at en aftale er på trapperne, kommer Dansk Folkeparti med et noget specielt forslag.
Partiet vil sikre 14 mio. kroner til forskeren Bjørn Lomborg i forbindelse med finansloven for 2019, idet Lomborg hævder, at dansk udviklingsbistand kan gøres op til fire gange mere effektivt. Det skriver mediet Altinget.
Det er en udmelding, der især har vakt Dansk Folkepartis interesse:
– Vi har brugt, jeg ved ikke, hvor mange penge på udviklingsbistand gennem årene. Og jeg synes, vi mangler viden om, hvad effekten egentlig er. Derfor synes jeg, det her projekt lyder utrolig spændende, siger udviklingsordfører Claus Kvist Hansen til Altinget.
Bjørn Lomborg står i spidsen for tænketanken Copenhagen Consensus Center, og er en meget omdiskuteret forsker. Han er verdenskendt for sine holdninger til miljødebatten, navnlig på grund af hans holdninger til menneskeskabte klimaforandringer.
Det er analyser fra Copenhagen Consensus Center, der peger på, at man ved at integrere cost-benefit-analyser i udviklingsbistanden formentlig vil kunne løfte effekten markant.
Den vurdering er DIIS-forsker Lars Engberg-Pedersen imidlertid ikke enig i:
– Det er stærkt tvivlsomt, om de her typer af analyser skulle kunne give så stor en effekt, siger Lars Engberg-Pedersen til Altinget.
Alt til alle
Bjørn Lomborg har tidligere på året problematiseret, at FN’s bæredygtige udviklingsmål ”lover alt til alle”, som han beskrev det over for mediet Mandag Morgen.
Han henviser til, at Copenhagen Consensus Center gav 82 økonomer til opgave at analyse udviklingsmålene, hvilket førte til resultatet, ”at man ved at investere i visse mål ville opnå enormt meget med få omkostninger – hvorimod investering i andre mål vil resultere i meget lidt nytte, trods høje omkostninger”, ifølge Lomborg.
– Hvis man bare fordeler pengene mellem alle målene, reducerer man altså de samlede fordele. Et panel af nobelpristagende økonomer konkluderede, at donorer kunne gøre fire gange mere gavn ved at indsnævre FN’s 169 mål til blot 19 ’fænomenale’ prioriteter, skriver Bjørn Lomborg.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.