Migrationsforskerne på de danske universiteter er præget af aktivisme, pseudovidenskab og venstreorienterede holdninger. Det mener Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, og Liberal Alliances forskningsordfører, Henrik Dahl.
Derfor vil de to nu indkalde uddannelses-og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til en forespørgselsdebat.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
At de to politikere indkalder ministeren til forespørgselsdebat handler blandt andet om integrationsrapporten ‘Magt og (M)ulighed’, der skabte politisk opstandelse med anbefalinger om blandt andet koranundervisning.
– Den her forskning er et lukket system af konspirationsteorier, hvor man forudsætter, at Vesten er det værste, og inden for Vesten er det hvide mænd, som er de værste af alle, siger Henrik Dahl til Kristeligt Dagblad.
Læs også: Forskere oplever politisk pres
Morten Messerschmidt siger til avisen, at det er “helt tydeligt, at der er sket ikke bare en sammenblanding af forskning og aktivisme, men en venstrefløjsdogmatisk annektering af forskningen på området”. Han er klar over, at udmeldingen vil føre til debat om politikernes armslængdeprincip til den offentlige forskning. Den debat er han villig til at tage.
Sprængfarligt forskningsområde
Det er ikke første gang, at politikere retter et kritisk blik på migrationsforskningen. I oktober sidste år interviewede Science Report islamforskeren Jesper Petersen, ph.d. i religionshistorie med speciale i islamiske studier ved Lund Universitet, i anledning af hans nyeste bog ’Sharia og Samfund: Islamisk Ret, Etik og Praksis’.
Læs også: Islamforsker: Politisering begrænser min forskningsfrihed
Jesper Petersen fortalte, at han havde oplevet, at politikere såede tvivl, også offentligt, om kvaliteten af hans forskning, fordi resultaterne ikke stemte overens med deres egne politiske overbevisning.
– Det er et problem, når forskning bliver bedømt på hvilke resultater, der nås. Når vi skal bedømme forskningskvaliteten, bliver vi nødt til at se på metoden, og hvordan man er kommet frem til den viden. Og hvis metoden er i orden, må vi acceptere resultaterne, uanset om de flugter med vores egen opfattelse eller ej, sagde Jesper Petersen til Science Report.
Læs også: Tidligere professor: Forskningsfriheden er under pres
Han tilføjede:
– Det handler ikke om, at forskere ikke kan tåle kritik – det er almindeligt med kritik blandt forskere. Men det er ikke dårlig forskning, bare fordi man er uenig i resultaterne.
Samtidig har blandt andet Aarhus Universitet tidligere set sig nødsaget til at undersøge i hvilket omfang, deres forskere bliver udsat for politisk pres.
Forsiden lige nu:

Disse 7 forskningsarrangementer skal du opleve på Folkemødet
Folkemødet på Bornholm byder igen i år på over 100 videnskabelige og forskningsrelaterede arrangementer – se de 7 mest interessante her.

Forskningsgruppen Social Complexity Lab vinder Årets Forskningsmiljøpris 2023
Social Complexity Lab ved DTU Compute vinder Det Unge Akademis pris for Årets Forskningsmiljø 2023.

Ny kildeportal skal være Momondo for kvindelige eksperter, talenter og ledere
Kildedatabasen Diverse Eksperter vil give ligestilling et tiltrængt skub i spalterne og i virksomheder. Undervejs knuser initiativet myter.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.