Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Politik

Ny forskningsminister: Ministeriet bliver afgørende for regeringens klimamål

Den grønne omstilling står øverst på den nye forskningsministers do-to-liste

Tommy Ahlers (V) overdrager Uddannelses- og Forskningsministeriet til den nye minister, Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto: Ingeborg Marie E. Nielsen

I den forgange uge bød Uddannelses- og Forskningsministeriet velkommen til én minister, og tog afsked med en anden.

Den 36-årige socialdemokrat Ane Halsboe-Jørgensen overtager posten som uddannelses- og forskningsminister efter Tommy Ahlers (V) i Mette Frederiksens S-regering.

Med tilbuddet om at blive uddannelses- og forskningsminister fulgte der også en særlig besked fra landets nye statsminister. Det fortalte Ane Halsboe-Jørgensen, da hun officielt fik overdraget sit ministerium i torsdags:

– Da jeg talte med statsministeren, understregede hun, at det her hus (Uddannelses- og Forskningsministeriet, red.) er afgørende for det arbejde, der ligger foran os med at komme i mål med de grønne løsninger. Det er her, vi skal finde de grønne løsninger, sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

Den nye regering har, sammen med sine støttepartier Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, sat et meget ambitiøst mål om, at Danmark skal udlede 70 procent mindre CO2 og andre drivhusgasser i 2030, end vi gjorde i 1990.

Ambitionen gør Danmark til et forgangsland på den grønne dagsorden, og det forpligter at sætte så ambitiøse mål, uddyber Ane Halsboe-Jørgensen overfor Science Report:

– Det er klart, at når man tillader sig at være den grønneste regering i verden, kræver det også, at man faktisk sætter handling bag ordene. Det håber jeg i dén grad, at jeg sammen med resten af huset her kan bidrage til, siger uddannelses- og forskningsministeren.

Hvordan kommer forskning mere præcist til at spille ind i regeringens klimaambitioner?

– Vi vender tilbage med det konkrete, lød det kort fra Ane Halsboe-Jørgensen.

NY S-REGERING VIL STYRKE FORSKNINGEN

I den aftale, regeringen har indgået med de tre støttepartier, er flere midler til ”grøn forskning og demonstrationsprogrammer” nævnt som ét af initiativerne i partiernes klimahandlingsplan.

Hvorvidt det betyder, at regeringen vil tilføre området en ny pose penge, eller om der skal flyttes rundt på nogle beløb i det nuværende budget, ville Ane Halsboe-Jørgensen heller ikke uddybe:

– Det må vi vende tilbage til, lød svaret.

Uddannelse og præstationskultur

Der er et stykke vej fra en tv-kendis som Tommy Ahlers, der trådte ind på den politiske scene samme dag, som han indtog ministerkontoret, til den mere ukendte, men politisk erfarne, Ane Halsboe-Jørgensen. Hun har siddet i Folketinget siden 2011, og har senest været socialdemokratisk børneordfører og formand for Folketingets udenrigsudvalg.

Vi kan have de dygtigste undervisere, den bedste forskning og det nyeste undervisningsmateriale, men hvis de studerende ikke har det godt, er det ikke meget værd
– Ane Halsboe-Jørgensen

Selvom de to profiler ligger langt fra hinanden, er Ane Halsboe-Jørgensen, ligesom Tommy Ahlers, meget optaget af forskningen rolle i den grønne dagsorden.

På dagen, hvor Danmark fik en ny regering, udtalte Ane Halsboe-Jørgensen ad flere omgange til medierne, at ”den grønne omstilling” bliver én af hendes vigtigste opgaver som uddannelses- og forskningsminister.

BLÅ BOG: Ane Halsboe-Jørgensen
Født i Fjerritslev, Nordjylland, i 1983.
Uddannelse: Cand.scient.pol., Københavns Universitet, 2004-2009.
Beskæftigelse: Konsulent i LO, 2009-2011.
Valgt til Folketinget i 2011.
Har sammen med Pernille Rosenkrantz-Theil (ny børne- og undervisningsminister) skrevet bogen ”Det betaler sig at investere i mennesker” (2018).

Det er dog ikke kun klimadagsordenen, der optager ministeren. Uddannelsesområdet og ikke mindst mistrivsel blandt den unge generation står også højt på do-to-listen:

– Jeg glæder mig også til at være med til at styrke vores uddannelser. Gode uddannelser er det, vi lever af. Det er en investering i fremtiden, og det kan altid betale sig at investere i mennesker. Vi skal give de unge mulighed for at vælge om, der skal være plads til at træffe forkerte valg og lave fejl, og derfor vil jeg også glæde mig til at stoppe besparelserne og afskaffe uddannelsesloftet, lød det blandt andet i ministerens tale i fredags, hvor hun også roste sin forgænger:

– Det med at lave fejl fører mig videre til debatten om præstationskulturen, som du Tommy (Ahlers, red.), meget dygtigt, har været med til at sætte i gang. Præstations- og perfekthedskulturen er også noget, der ligger mig meget på sinde. Og jeg glæder mig til at drible videre med den bold, du har sparket op, fordi det er så uendelig vigtigt, siger Ane Halsboe-Jørgen og påpeger;

– Vi kan have de dygtigste undervisere, den bedste forskning og det nyeste undervisningsmateriale, men hvis de studerende ikke har det godt, er det ikke meget værd.

En løve blev til Fedtmule

Et velkommen til en ny uddannelses- og forskningsminister betyder samtidig et farvel til den forhenværende; Tommy Ahlers, som nåede at sidde 13 måneder på posten.

Selvom 13 måneder på taburetten ikke umiddelbart lyder af lang tid, kan en afsked som bekendt være hård, når det er med noget, man holder af:

– Hvis I vil vide, hvordan jeg har det lige nu, så forestil jer følgende; Du har været stormende forelsket i 13 måneder. Så slår hun op på Grundlovsdag, at alle dage, og 22 dage senere får du så at vide, at du skal holde en tale til hendes bryllup med en anden, hun lige har mødt. Det gør ondt, fortalte den afgående minister, Tommy Ahlers, som konstaterede at;

– Jeg har elsket det her ministerium og det her område. Der er så meget passion, så meget viden, kundskab og vilje. Det har været fantastisk at opleve. Tak for, at I lod mig være en del af det, at I gav mig en chance og troede på de ting, jeg gerne ville.

Foto fra overdragelsen af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Foto: Ingeborg Marie E. Nielsen

Selvom kærlighedsforholdet blev en kort affære, er ”listen over de ting, jeg nåede” alligevel lang, mener Tommy Ahlers, der understreger, at det ikke var ham, men ”os, der gjorde det”:

– Vi fik skabt nye samarbejder mellem de private og offentlige forskningsfonde, vi fik teknologi til at fylde mere både i uddannelse og forskning, og så har vi fået mere fokus på iværksætteri, nævner han blandt andet.

Det kom bag på de fleste, da Tommy Ahlers blev udnævnt til uddannelses- og forskningsminister i maj 2018. Dengang var Ahlers, som overtog posten efter Søren Pind, bedst kendt fra DR-programmet ”Løvens Hule”, hvor investorer kaster gode råd, og nogle gange penge, efter nye iværksættere.

Du skal kæmpe for det her område, også internt i regeringen, for det er ikke alle, der ser, hvor vigtigt det er.
– Tommy Ahlers

Rejsen fra Løvens Hule til dansk politik fik også et par ord med på vejen af den afgående minister:

– Først var jeg en løve, så blev jeg en kanin som Lars (Løkke Rasmussen, red.) trak op af hatten, og siden har jeg følt mig lidt som Fedtmule; ham, der ikke forstod det hele, ham, der kom til at tale over sig og love for meget, ham, der var lidt for nervøs for et ufarligt paragraf-20-spørgsmål, ham, der ikke helt vidste, hvad jeg skulle svare journalister og ham, der ikke kunne kende forskel på Rane og Eske (Willerslev, red.).

AHLERS: MIT STORE PROJEKT ER GENNEMBRUDENE OG LØSNINGERNE PÅ KLIMAUDFORDRINGERNE

Et sidste råd fra Tommy Ahlers til sin efterfølger var en opfrodring om at gribe de bolde, han nåede at sparke på banen;

– Fortsæt med at gøre uddannelsessystemet mere fleksibelt, fortsæt med at lave verdens bedste uddannelser, også for vores pædagoger og lærer, lyt til forskerne og giv dem plads, fortsæt kampen mod perfektionskulturen og husk; du skal kæmpe for det her område, også internt i regeringen, for det er ikke alle, der ser, hvor vigtigt det er.

Tommy Ahlers blev valgt til Folketinget for Venstre ved det seneste valg på Grundlovsdag. Hvorvidt hans nye rolle som medlem af folketinget bliver som ordfører for uddannelse og forskning er endnu uvist.

Forsiden lige nu:

Nyt nationalt forskningscenter skal sikre den bedste start på livet

BEVILLING. Københavns Professionshøjskole, Novo Nordisk Fonden, LEGO Fonden og TrygFonden opretter et nyt tværfagligt forskningscenter med særlig fokus på de mindste børn. I centerets arbejde skal forskning og praksis gå hånd i hånd med henblik på at styrke indsatsen for at sikre de små børns trivsel.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading