Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Politik

Flere skal prøve kræfter med arbejdsmarkedet hurtigere

Med Bachelorløftet skal flere bachelorer kunne prøve kræfter med arbejdsmarkedet.

Det skal være nemmere for universitetsbachelorer at komme ud på arbejdsmarkedet og prøve kræfterne af. Derfor har uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers taget initiativ til det såkaldte Bachelorløfte, som flere virksomheder støtter op om.
Det skal være nemmere for universitetsbachelorer at komme ud på arbejdsmarkedet og prøve kræfterne af. Derfor har uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers taget initiativ til det såkaldte Bachelorløfte, som flere virksomheder støtter op om.

De studerende på landets universiteter skal have lettere adgang til at prøve kræfter med arbejdsmarkedet efter deres bacheloruddannelse. Det er der opbakning til fra såvel politisk side som på erhvervsfronten, og fredag præsenterede uddannelses- og forskningsministeren derfor “Bachelorløftet“, som ca. 100 virksomheder på nuværende tidspunkt har tilsluttet sig.

Hvert år tager cirka 18.000 unge en bachelor, og næsten 9 ud af 10 fortsætter videre på en kandidat i mere eller mindre direkte forlængelse af bacheloren. Men uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers ønsker et mere fleksibelt uddannelsessystem med flere muligheder for at lære gennem hele livet og for at veksle mellem uddannelse og arbejde – blandt andet ved at få et mere udbredt arbejdsmarked for bachelorer.

Store spillere ombord

Men et bachelorarbejdsmarked kræver også, at virksomhederne så tør ansætte selv samme bachelorer. Og det har en bunke virksomheder lige fra Mærsk, TDC og Microsoft til Aalborg Portland, Matas, Ørsted og Canon allerede lovet at hjælpe med. En beslutning, der huer uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers:

– Jeg er super glad for, at virksomhederne har grebet bolden og vil være med til at give studerende mulighed for at gøre sig nogle erfaringer og blive klogere på arbejdsmarkedet, inden de tager deres kandidatuddannelse, siger han.

Bachelorløftet, der skal ses som en hensigt fra virksomhederne og altså ikke er juridisk bindende, er  i følge Tommy Ahlers et signal fra virksomhederne til studerende på landets universiteter om, at de gerne vil ansætte dem nogle år mellem bachelor- og kandidatniveau og bidrage til at give erfaring, inden de studerende starter på en kandidatuddannelse.

Vigtigt skridt i foranderligt samfund

Ministeren pointerer, at rammerne med et udvidet retskrav politisk set er på plads – og med den massive opbakning, der er kommet så hurtigt, er han optimistisk på løsningens vegne:

– Opbakningen fortæller mig, at vi formentlig kun har set toppen af isbjerget, og at der er mange andre virksomheder, der er parate til at støtte op om et arbejdsmarked for bachelorer. Det er et vigtigt skridt mod et uddannelsessystem, der passer bedre til et samfund, der løbende forandrer sig, siger Tommy Ahlers.

Led i større uddannelsesfleksibilitet

Bachelorløftet kommer i forlængelse af den politiske aftale om mere fleksible universitetsuddannelser fra december 2018 – en aftale, som alle Folketingets partier bakkede op om.

Her blev det besluttet at forlænge akademiske bachelorers retskrav på optagelse på en kandidatuddannelse til tre år.

Det er stadig muligt for virksomheder at tilslutte sig bachelorløftet.

 

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.