Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Politik

Tommy Ahlers vil øremærke penge til grøn forskning

”En procentdel af al forskning skal være inden for grøn omstilling”, ifølge ministeren

Foto: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers

Næste gang Folketingets partier mødes omkring forhandlingsbordet for at fordele forskningsmidler, bliver forskning inden for grøn omstilling ”et stort tema”.

Det fortæller uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i et stort interview i Dagbladet Information.

Der er især to områder, som er vigtigere end andre, når statens penge til forskning fremover skal fordeles: teknologi og grøn omstilling.

Når det kommer til den grønne omstilling, er det ifølge Tommy Ahlers et af de områder, hvor netop forskningen kan bidrage med noget afgørende vigtigt for samfundet:

– Lokale, danske klimapolitiske tiltag kan være fine, men de hjælper ikke meget i det store billede, fordi vi er så lille et land. Dansk forskning kan derimod blive udbredt til hele verden og derfor have reel stor betydning, fortæller han.

Derfor, mener han, skal vi satse meget mere på den grønne forskning, end det er tilfældet i dag. Men samtidig er ministeren opmærksom på problemet med at sikre forskningsfriheden:

– Når man stiller den slags politiske mål, vil nogle sige, at det ikke er fri forskning længere. Derfor skal vi finde en måde at gøre det på, hvor man bevarer friheden. Men jeg mener, at vi skal sige, at en procentdel af al forskning skal være inden for grøn omstilling, siger han.

Overfor Information vil Tommy Ahlers dog ikke komme nærmere ind på, hvor mange procent det konkret skal være, men svarer at ”det tør jeg ikke sætte tal på endnu”.

Han lover dog, at der kommer til at ske noget:

– Det skal fylde meget mere fremover. Næste gang, der skal forhandles om forskningsmidler, kommer det til at være et stort tema, siger forskningsministeren.

Forskningsreserven
Tommy Ahlers’ svendestykke som forskningsminister var aftalen om en fordeling af midlerne i forskningsreserven for 2019.

Her lykkedes det ham at lande en bred politisk aftale med alle Folketingets partier, hvor der specifikt var øremærket penge til teknologi og det grønne område.

BRED POLITISK AFTALE OM FORSKNINGSRESERVEN ER I HUS

Partierne afsatte blandt andet 343 mio. kroner til udviklings- og demonstrationsprogrammer (UDP) inden for miljø-, fødevare- og energiområdet, og yderligere 95 mio. kroner til forskning i grøn vækst.

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.