Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

2018 blev et rekordår for dansk life science

I 2018 blev der stiftet rekordmange life science-virksomheder, særligt i hovedstadsområdet

Foto: iStock.

Det pibler frem med nye virksomheder i den danske life science-industri.

Life science-området er blevet én af Danmarks mest centrale styrkepositioner, ikke mindst på grund af vores internationalt førende forskningsmiljøer og medicinalselskaber i milliardklassen.

De store medicinalselskabers fremmarch i Danmark er en velkendt succeshistorie, men en kortlægning, foretaget af Berlingske Business, viser endnu en succeshistorie.

I 2018 blev der stiftet rekordmange life science-virksomheder. Intet mindre end 204 nystiftede selskaber så dagens lys i det forgangne år, viser Berlingskes gennemgang.

Én af dem, der stiftede sin egen biotekvirksomhed i 2018, er professor Anja Groth fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Hun peger på, at biotekindustrien og det akademiske forskningsmiljø er kommet tættere på hinanden over de seneste år.

– For ti til 15 år siden var det måske sådan, at biotekindustrien i universitetsmiljøet blev betragtet lidt som ”the dark side”, mens den akademiske forskning stod på den ”rene” side. Det har i den grad ændret sig, siger professoren til Berlingske og fortsætter;

– Det er nok en trend fra USA, som virkelig er kommet til Danmark nu. Det skyldes også stærkt fokus på innovation hos de store fonde, forskningsstyrelsen og universiteterne.

Ankrin Therapeutics, som er navnet på Anja Groths virksomhed, er blevet en del af Novo Nordisk Fondens nye ”rugekasse” for life science-virksomheder kaldet Bioinnovation Institute, som blandt andet har givet adgang til et netværk af mentorer og eksperter.

Mest i Hovedstaden

Berlingskes gennemgang af de mange nye life science-virksomheder fra 2018 viser, at det er i hovedstadsområdet, at langt de fleste selskaber kommer til verden.

Ud af de 204 nystartede virksomheder har 132 hjemme i området omkring København.

De fem største life science-virksomheder i Danmark er henholdsvis Novo Nordisk, der har en omsætning på over 100 mia. kroner, H. Lundbeck, Coloplast, William Demant og Lea Pharma.

Når det kommer til life science-virksomheders private investeringer i forskning, er Danmark også blandt de førende lande – kun overgået af Schweiz.

DANSK LIFE SCIENCE SKAL FREMTIDSSIKRES

Den danske regering har en vision om, at Danmark skal være en førende life science nation i Europa. Sidste år lancerede regeringen derfor en Vækstplan for life science for at sikre Danmarks globale førerposition og gøre det endnu mere attraktivt at forske og udvikle inden for life science i Danmark.

Forsiden lige nu:

Johan Olsen modtager hæderspris 

– Han forener et aktivt forskerliv og et musikerliv i bandet Magtens Korridorer med en bred populær forskningsformidling, siger professor Anja C. Andersen.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.