Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

700 norske forskere lod sig narre af ”røvertidsskrifter”

De betalte uden videre for at blive publiceret i tvivlsomme videnskabelige tidsskrifter

Der findes en hel industri for tvivlsomme videnskabelige tidsskrifter, hvor forskere kan få udgivet næsten hvad som helst – og næsten uden kvalitetskontrol. Så længe, de er villige til at betale for det.

Den norske avis Aftenposten har gransket en række af de såkaldte ”røvertidsskrifter”, blandt andet de tre største aktører i branchen – OMICS, WASET og Sciencedomain.

Her fandt avisen over 700 navne tilknyttet norske forskningsinstitutioner, som har publiceret i tidsskrifterne. Ingen af tidsskrifterne er dog godkendte i Norge.

Aftenposten har talt med flere af de forskere, der lod sig narre, og de fleste fortæller den samme historie: De fik et fristende tilbud som virkede seriøst og tjekkede det derfor ikke grundigt nok.

I OMICS-tidsskriftet Journal of Mass Communication og Journalism finder man for eksempel den norske professor emeritus i medievidenskab Sigurd Allern med både fuld biografi og billede.

Professoren fortæller til Aftenposten, at han i 2012 blev kontaktet af dét, han troede var et nystartet tidsskrift, støttet af flere solide akademikere. Uden at tænke sig nærmere om takkede han derfor ja til at komme med i redaktionsrådet.

Først et år senere går det op for professoren, hvad det var for et tidsskrift. Og til trods for flere henvendelser, figurerer han stadig som redaktør.

– Det er et rent svindelnummer, som misbruger navn, titler og sårbare forskere, der ser dette som en billig vej til publicering, siger han til Aftenposten.

Presset er blevet for stort

Selv fænomenet med ukontrolleret publicering ikke er ukendt i Norge, er det alvorligt og overraskende, at det er så udbredt, mener rektor ved Universitetet i Oslo Sven Stølen.

– Presset er blevet for stort på mange, siger han til Aftenposten.

Rektor på Oslo Metropolitan University, Curt Rice, udtrykker også bekymring over, at presset om at publicere er blevet så stort, at forskere uden videre springer på, når de får sådan et tilbud fra et tidsskrift.

En anden, der bed på krogen, var den norske professor i sundhedsvidenskab Line Oldervoll, som fik flere henvendelser fra OMICS-tidsskriftet omkring sin forskning inden for kræft.

Hun fattede først mistanke, da artiklen var blev trykt og forsøgte så forgæves at trække den tilbage.

I 2016 blev professor Filippo Berto kontaktet af nogle rumænske forskere, som gerne ville have hans hjælp til en artikel. Professoren sagde ja og opdagede året efter, at forlaget Scipub havde udgivet flere artikler i tvivlsomme tidsskrifter med ham som medforfatter. Kun trusler om søgsmål fik tidsskriftet til at fjerne hans navn igen.

Hvis man antager, at gennemsnitsprisen for at publicere er 2.000 kroner, er der blevet brugt over en halv mio. norske kroner på at publicere i ”røvertidsskrifterne”, skriver Aftenposten.

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.