Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Besenbacher efterspurgte mere handling og forskning til Plastdagen

Vi kommer ingen vegne, hvis ikke vi tager aktion, og hvis ikke vi samarbejder endnu mere

Tidligere bestyrelsesformand i Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher.

350 deltagere fra plastbranchen var mødt op i Industriens Hus i København d. 23. maj for at høre om, hvordan der i højere grad bliver sat lighedstegn mellem bæredygtighed, genanvendelighed og plast.

Bestyrelsesformand for Carlsberg Group og Carlsberg A/S, Flemming Besenbacher, var første taler på programmet, og hans 25 minutter gav både inspiration og en væsentlig opfordring til handling nu.

– Plastik er et fantastisk materiale. Vi kan ikke leve uden det i vores samfund, og det tjener meget godt. Men plastik har ikke ben at gå på, og det har ikke vinger. Derfor er der kun én grund til, at det havner steder, hvor det ikke skal: Det er dig og mig, siger Flemming Besenbacher.

Den hyppige foredragsholder og professor kom med mange kontante udmeldinger om, hvor langsomt det går med genanvendelsen, og han havde også en klar opfordring til, hvordan plastbranchen bliver mere bæredygtig.

– Forskning og udvikling er vigtigt. Vi skal investere i de dygtige studerende, og vi skal se på, hvordan vi foretager endnu mere forskning i det her. Vi skal desuden arbejde på at få et marked, så folk gerne vil købe det genanvendelige, for jeg tror, at der kommer en markedskonkurrence på et tidspunkt, siger han og konkluderer:

– Vi kan lave den her forandring, hvis vi vil – det kræver bare jer og ny forskning. Og så ligger der et kæmpe eksportpotentiale og venter efter min mening, siger Flemming Besenbacher.

 

Vi kan ikke løse plastudfordringerne alene
Det vigtigste Verdensmål er nummer 17 – partnerskaber, mener Flemming Besenbacher. For vi kan ikke forbedre produktionen af plast, genanvende eller rydde op, hvis ikke vi samarbejder.

– Det er kun, når ledere og statsledere i hele verden siger, at de også har et ansvar for at få det løst, at der kan ske noget. For der er ingen, der kan gøre det alene. Det er derfor, at vi både skal have business og innovation på banen, siger han.

– Men jeg synes desværre alt for tit, at man laver politik på fornemmelser og følelser, når det i stedet skal baseres på facts, siger han.

Flemming Besenbacher vil også gerne have politikerne på banen i Danmark til at prioritere et ensartet nationalt affaldssystem, fordi Danmark er ”håbløst bagud med genbrug af plastikemballage”.

– Der er kun 16 procent af plastik, der bliver genanvendt i Danmark i dag. Vi brænder alt for meget affald af, og vi har en affaldsstrategi, der er forfejlet. Vi skal have lavet en ensartet strategi, så vi kan bruge vores volumen. Det er tåbeligt, at vi ikke kan finde ud af at gøre det her i Danmark. Jeg håber, at der kommer til at ske noget fra regeringens side, siger han.

 

Der er økonomi i genanvendelse og bæredygtighed
Det er svært at snakke plast uden at tale cirkulær økonomi, og Flemming Besenbacher havde flere videoer med til Plastdagen, der skitserede, hvorfor det er vejen frem.

– Cirkulær økonomi handler om sund fornuft. Vi designer plasten, så vi selv kan komme af med den. Og der er god økonomi i genanvendelse og bedre design. Særligt hvis vi kigger på de jobs, det kan skabe og besparelserne på CO2. Så der er meget at hente, siger han.

Vi bevæger os nemlig ind i en helt ny økonomisk model, og den kan skabe økonomisk vækst også. Men det kræver, at alle er med.

Jeg mener ikke, at vi kan have en virksomhed eller regering uden at tænke bæredygtighed ind, men nu må vi se. Og selvom mange af jer er godt med, skal vi have endnu flere med, siger Flemming Besenbacher.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.