samfund

Coloplast har afsat over 5 mia til dækning af klager

Medicogiganten betaler milliarder for at få patienter i USA, der er skadet af deres underlivsnet, til at tie

Af - 28. november 2018

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Den danske forskningsvirksomhed Coloplast er kommet i stormvejr på grund af bivirkninger forbundet med noget af deres udstyr til underlivsoperationer. Sagen drejer sig om Coloplasts underlivsnet, der indopereres i kvinder, som eksempelvis lider af nedsunket livmoder eller blære efter en fødsel.

Mindst 7000 amerikanske patienter har nu sagsøgt Coloplast på grund komplikationer forårsaget af underlivsnettene og forskningsvirksomheden forventer at skulle udbetale lige over 5 milliarder danske kroner i erstatning. Det skriver Politiken og DR.

For at modtage erstatning, skal kvinderne skrive under på, at de ikke vil udtale sig om deres bivirkninger. De involverede produkter er stadig i salg og Sundhedsministeren og Forbrugerrådet Tænk udtrykker stor bekymring for sagen.

Coloplast har afsat 5,25 milliarder kroner til at betale forlig og erstatninger. De har foreløbigt udbetalt 4,7 milliarder af dem.

Indtil nu har Coloplast afgjort samtlige sager ved forlig med de kvinder, der har sagsøgt dem. For at modtage erstatning, har kvinderne måtte skrive under på en tavshedsklausul, så de ikke udtaler sig om deres bivirkninger.

Men selvom Coloplast betaler milliarder i erstatning til skadede patienter i USA, sælger virksomheden stadig produkterne til læger og hospitaler, som opererer dem ind i kvinder. Ifølge Coloplast er der nemlig ikke noget galt med kvaliteten af deres underlivsnet:

– Vi forbliver trygge ved, at vores medicinske produkter er sikre og effektive, når de bliver anvendt af kvalificerede læger på relevante patienter, og vi fortsætter med at fremstille produkterne, lyder det fra Coloplast.

Men i sundhedsministeriet er man bekymrede for sagen og sundhedsminister Ellen Trane Nørby lover øget opmærksomhed på både underlivsnettene og andet medicinsk udstyr i fremtiden:

– Vi følger situationen tæt, herunder med kontakter til andre lande. Vi mere end fordobler Lægemiddelstyrelsens kontrol på området per 1. januar, og jeg vil ikke afvise, at vi også kommer til at foretage os yderligere, siger hun og fortsætter:

– Jeg vil derfor allerede nu bede Lægemiddelstyrelsen tage kontakt til de relevante faglige selskaber for at få afdækket, om de sidder inde med viden, som også bør inddrages.

Seniorrådgiver ved Forbrugerrådet Tænk, Sine Jensen udtrykker også stor bekymring for sagen og at hun er skuffet over, at Coloplast sender medicinsk udstyr på markedet uden at teste det på kvinder først.

– Jeg synes det er dybt beklageligt, at vi ikke har et system, hvor man tester på en mindre population først, før man åbner op for hele befolkningen. Det er klart, at man vil komme til at se sager fordi på den her måde så bliver vi alle sammen testpersoner, siger hun.

De syntetiske underlivs-implantanter er udsat for stor kritik flere steder i verden. Australien forbød brugen af nettene fra januar i år, mens Storbritannien, Irland og New Zealand har bremset brugen af underlivsnettene. I Frankrig har man også meldt ud, at omfanget af skader og komplikationer hos kvinder, som har fået syntetiske net indopereret i underlivet, nu skal undersøges nærmere.

Få et tilbud på Science Report til dig eller din organisation

Udfyld formularen og få et skriftligt tilbud

Modtag et tilbud Læs om abonnementspriser og muligheder

Allerede bruger - log ind

Science Report