Den danske forskningsvirksomhed Coloplast er kommet i stormvejr på grund af bivirkninger forbundet med noget af deres udstyr til underlivsoperationer. Sagen drejer sig om Coloplasts underlivsnet, der indopereres i kvinder, som eksempelvis lider af nedsunket livmoder eller blære efter en fødsel.
Mindst 7000 amerikanske patienter har nu sagsøgt Coloplast på grund komplikationer forårsaget af underlivsnettene og forskningsvirksomheden forventer at skulle udbetale lige over 5 milliarder danske kroner i erstatning. Det skriver Politiken og DR.
For at modtage erstatning, skal kvinderne skrive under på, at de ikke vil udtale sig om deres bivirkninger. De involverede produkter er stadig i salg og Sundhedsministeren og Forbrugerrådet Tænk udtrykker stor bekymring for sagen.
Coloplast har afsat 5,25 milliarder kroner til at betale forlig og erstatninger. De har foreløbigt udbetalt 4,7 milliarder af dem.
Indtil nu har Coloplast afgjort samtlige sager ved forlig med de kvinder, der har sagsøgt dem. For at modtage erstatning, har kvinderne måtte skrive under på en tavshedsklausul, så de ikke udtaler sig om deres bivirkninger.
Men selvom Coloplast betaler milliarder i erstatning til skadede patienter i USA, sælger virksomheden stadig produkterne til læger og hospitaler, som opererer dem ind i kvinder. Ifølge Coloplast er der nemlig ikke noget galt med kvaliteten af deres underlivsnet:
– Vi forbliver trygge ved, at vores medicinske produkter er sikre og effektive, når de bliver anvendt af kvalificerede læger på relevante patienter, og vi fortsætter med at fremstille produkterne, lyder det fra Coloplast.
Men i sundhedsministeriet er man bekymrede for sagen og sundhedsminister Ellen Trane Nørby lover øget opmærksomhed på både underlivsnettene og andet medicinsk udstyr i fremtiden:
– Vi følger situationen tæt, herunder med kontakter til andre lande. Vi mere end fordobler Lægemiddelstyrelsens kontrol på området per 1. januar, og jeg vil ikke afvise, at vi også kommer til at foretage os yderligere, siger hun og fortsætter:
– Jeg vil derfor allerede nu bede Lægemiddelstyrelsen tage kontakt til de relevante faglige selskaber for at få afdækket, om de sidder inde med viden, som også bør inddrages.
Seniorrådgiver ved Forbrugerrådet Tænk, Sine Jensen udtrykker også stor bekymring for sagen og at hun er skuffet over, at Coloplast sender medicinsk udstyr på markedet uden at teste det på kvinder først.
– Jeg synes det er dybt beklageligt, at vi ikke har et system, hvor man tester på en mindre population først, før man åbner op for hele befolkningen. Det er klart, at man vil komme til at se sager fordi på den her måde så bliver vi alle sammen testpersoner, siger hun.
De syntetiske underlivs-implantanter er udsat for stor kritik flere steder i verden. Australien forbød brugen af nettene fra januar i år, mens Storbritannien, Irland og New Zealand har bremset brugen af underlivsnettene. I Frankrig har man også meldt ud, at omfanget af skader og komplikationer hos kvinder, som har fået syntetiske net indopereret i underlivet, nu skal undersøges nærmere.
Forsiden lige nu:

Rekordlavt studieoptag: De næste tre år afgør skæbnen for fordelingen af forskningsmidler
Fordelingen af tilskud for 0,77 milliarder kroner til landets universiteter bliver berørt af de store fald i optaget på videregående uddannelser. Der er dog tre år endnu til at sige hvor meget. Til da måde de ramte universiteter holde vejret.

PET har skruet markant op for indsatsen
Den stigende spionagetrussel mod dansk forskning udfordrer både PET og den danske forskningsverden. Derfor har PET skruet op for indsatsen på området, forklarer Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Nyt millionstyrket partnerskab sætter jagten ind på CO2-fangst
Men 201 millioner kroner og en lang række institutter, universiteter og virksomheder i ryggen skal det nye partnerskab INNO-CCUS for alvor sætte skub i den grønne mission om at fange, lagre og anvende CO2 for at nå de danske klimamål.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
