USA er blandt de lande, der er hårdest ramt af covid-19-pandemien. Arbejdsløsheden blandt amerikanerne er den højeste siden 1930’erne, og det kan man i høj grad også mærke på flere universiteter.
Over hele landet er amerikanske universiteter ramt af massefyringer ved både private og offentlige institutioner. Alene på City University of New York (CUNY) er omkring 2.800 adjunkter og deltidsansatte forskere blevet fyret, ifølge amerikanske medier.
Også på University of Massachusetts, California State University, Boston University og University of Arizona er der planer om omfattende nedskæringer både på antallet af medarbejdere og på de ansattes løn, skriver The Guardian.
Det er dog langt fra gået stille for sig – tværtimod har det udløst protester og sagsanlæg fra de ansatte.
På et andet universitet, The University of Akron i delstaten Ohio, har man valgt at nedlægge 178 stillinger, hvoraf 100 er videnskabelige stillinger.
Selvom 178 måske ikke lyder helt så dramatisk, sammenlignet med de 2.800 på CUNY, er det ikke desto mindre 10 procent af universitets ansatte, der nu forsvinder. Derfor har fyringsrunden også taget hårdt på medarbejderne, fortæller Pamela Schulze, lokalformand i fagforeningen American Association of University Professors, til mediet U.S. News.
– Det har været utrolig smertefuldt. De har ikke fortjent den form for behandling, siger hun.
De seneste fyringer kommer også oveni de 84 ansatte, som tidligere på året sagde ja til en frivillig fratrædelse.
Ifølge U.S. News stod University of Akron allerede overfor et underskud på $65 mio., og det er kun blevet forværret på grund af coronapandemien. Derfor skal afskedigelserne ses som et vigtigt skridt for at sikre økonomien, fortæller universitets rektor Gary L. Miller.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.