Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Coronakrisen fører til massefyringer på amerikanske universiteter

I USA har flere tusind universitetsansatte mistet deres job på grund af corona-pandemien.

Foto: iStock.

USA er blandt de lande, der er hårdest ramt af covid-19-pandemien. Arbejdsløsheden blandt amerikanerne er den højeste siden 1930’erne, og det kan man i høj grad også mærke på flere universiteter. 

Over hele landet er amerikanske universiteter ramt af massefyringer ved både private og offentlige institutioner. Alene på City University of New York (CUNY) er omkring 2.800 adjunkter og deltidsansatte forskere blevet fyret, ifølge amerikanske medier. 

Også på University of Massachusetts, California State University, Boston University og University of Arizona er der planer om omfattende nedskæringer både på antallet af medarbejdere og på de ansattes løn, skriver The Guardian

Det er dog langt fra gået stille for sig – tværtimod har det udløst protester og sagsanlæg fra de ansatte. 

På et andet universitet, The University of Akron i delstaten Ohio, har man valgt at nedlægge 178 stillinger, hvoraf 100 er videnskabelige stillinger. 

Selvom 178 måske ikke lyder helt så dramatisk, sammenlignet med de 2.800 på CUNY, er det ikke desto mindre 10 procent af universitets ansatte, der nu forsvinder. Derfor har fyringsrunden også taget hårdt på medarbejderne, fortæller Pamela Schulze, lokalformand i fagforeningen American Association of University Professors, til mediet U.S. News

– Det har været utrolig smertefuldt. De har ikke fortjent den form for behandling, siger hun. 

De seneste fyringer kommer også oveni de 84 ansatte, som tidligere på året sagde ja til en frivillig fratrædelse. 

Ifølge U.S. News stod University of Akron allerede overfor et underskud på $65 mio., og det er kun blevet forværret på grund af coronapandemien. Derfor skal afskedigelserne ses som et vigtigt skridt for at sikre økonomien, fortæller universitets rektor Gary L. Miller.

Forsiden lige nu:

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.