Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

DTU udklækker rekord mange start-ups

I 2018 satte DTU rekord i antallet af nye virksomheder, der udspringer fra universitetet

Imagine a world without fossil fuel”.

Ordene er det første, der møder blikket, når man besøger hjemmesiden for Kvasir Technologies.

Kvasir Technologies er én af de mange spinout-virksomheder fra DTU, der blev etableret i 2018. Det var dog ikke kun drømmen om en verden uden fossil olie, der drev etableringen. Det var først og fremmet et ønske om at sætte noget nyt i verden.

– Det har altid været et ønske for mig at skabe og drive mit eget, og ikke være afhængig af et lønarbejde, fortæller Joachim Bachmann Nielsen, direktør i og stifter af Kvasir Technologies.

Som ph.d.-studerende på Danmarks Tekniske Universitet udviklede Joachim Bachmann Nielsen en teknologi, der omdanner plantebiomasse, i det her tilfælde restprodukter fra for eksempel land- og skovbrug, til bæredygtig bioolie, som forventes at kunne erstatte den fossile råolie.

Troen på, at teknologien kunne skaleres og kommercialiseres, drev Joachim Bachmann Nielsen til at stifte Kvasir Technologies, hvor ikke kun produktet er bæredygtigt;

– Det her er også bæredygtigt rent forretningsmæssigt: der er en teknologi, der ser ud til at virke, der er et marked og der er en efterspørgsel på en bæredygtig løsning, forklarer han.

Rekordår på DTU

Kvasir Technologies er bare én ud af de 87 startups, der blev etableret af forskere og studerende på DTU i 2018. Det er det højeste antal nye virksomheder, der nogensinde er etableret på DTU i løbet af ét år.

De mange startups kommer med nye teknologiske løsninger og opfindelserne spænder også bredt lige fra digitalisering over sundhedsteknologi til socialt entreprenørskab.

Udover Kvasir Technologies er der eksempler som OptoCeutics, der håber på at kunne mindske nedbrydningen af hjernen hos patienter med Alzheimers sygdom ved hjælp af lys, NoBriner, der vil gøre afsaltningsanlæg til en miljøvenlig og bæredygtig driftsform, og DrinkSaver, der har udviklet en rund plastikring, som hjælper handicappede med at drikke uden at spilde.

Det er en kombination af fokus på innovation i undervisningen, tiltrækning af serie-entreprenører og ikke mindst DTU’s aktive økosystem, der bidrager til det store antal startups, mener Marianne Thellersen, koncerndirektør for innovation og entreprenørskab på DTU.

– Vi har nogle gode rollemodeller blandt DTU-forskere og studerende, der viser vej til en succesfuld startup. Nogle af dem er selv erfarne iværksættere, og andre er yngre ildsjæle. Fælles for dem er, at de inspirerer kolleger og medstuderende til at komme i gang med at etablere deres egen startup, siger hun.

Joachim Bachmann Nielsen beskriver den hjælp, han fik fra DTU, som et ”nøgleelement i processen” med selv at starte op:

– På DTU Tech Transfer Office har de kunnet hjælpe mig med sparring og med at skabe kontakt til relevante sponsorer, nævner han.

Derudover har Joachim Bachmann Nielsen brugt et andet DTU-tilbud, nemlig DTU Link, der forbinder forskere, SMV’er, start-ups og spin-outs kompetencer og tankekraft.

– DTU Link fungerer som en inkubator, hvor vi som en DTU-startup har en fordelagtig indgangsvinkel til at samarbejde med forskere på universitetet. Det vil sige at begge parter er ligestillet i samarbejdet, som var det to virksomheder, der arbejdede sammen. Det har været en af årsagerne til, at vi har kunne komme videre i processen så nemt, fortæller Joachim Bachmann Nielsen.

10 virksomheder på 10 år

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) glæder sig over, at så mange studerende og ansatte starter egen virksomhed.

– Iværksætterkulturen skal være synlig og central på vores videregående uddannelser. Vi er godt på vej, men det er mit mål, at vi skal have endnu flere til at gå efter drømmen om egen virksomhed, siger ministeren og tilføjer;

– Jeg har en vision om, at vi om ti år har ti nye virksomheder med en omsætning på over én milliard kroner, der er begyndt som start-ups fra vores universiteter og forskningsmiljøer.

Danmarks position som ét af verdens stærkeste forskningsmiljøer i verden skal i højere grad udnyttes til at forme en ny generation af iværksættere, mener Tommy Ahlers.

– Universiteterne har et tæt samarbejde med omverdenen, men der er potentiale for at løfte innovationen i Danmark endnu mere, hvis flere iværksættere udspringer fra forskningsmiljøerne, og vi bliver bedre til at samarbejde på tværs af sektorer, har Tommy Ahlers tidligere udtalt.

Da Joachim Bachmann Nielsen stiftede sin startup, var det sværeste at skaffe penge til virksomheden, fortæller han.

Til de unge forskere og studerende, der måtte gå med en iværksætterdrøm i maven, har Joachim Bachmann Nielsen derfor ét godt råd: sørg for at have styr på økonomien.

– Det er vigtigt at have styr på økonomien, også ens privatøkonomi, hvis man skal arbejde ulønnet i en periode. Hvis man allerede er ansat et sted, kan jeg kun anbefale, at man stifter selskabet imens man stadig er ansat, at man sender alle ansøgninger og får rejst pengene før, man går selvstændig. Lad være med at sige jobbet op, før du har økonomisk sikkerhed, lyder det fra ham.

Som nystartet spinout-virksomhed er man helt afhængig af at kunne hente penge fra fonde og andre eksterne sponsorer, men også her skal man huske på, at det er en lang proces:

– Der kan gå over et halvt før man får besked og endnu længere før man får pengene – her er det vigtigt, at man spiller på flere heste og ikke sidder og venter. Der vil naturligvis også komme afslag undervejs, siger Joachim Bachmann Nielsen.

I dag er Kvasir Technologies økonomi på et stadie, hvor virksomheden klarer sig med de tre stifteres egne penge og de fondsmidler, der er tikket ind.

– På længere sigt bliver det relevant at tage eksterne parter med i selskabet, men der er ingen grund til at gøre det for tidligt, siger Joachim Bachmann Nielsen.

To nye virksomheder om ugen

Siden 1999 har DTU stået bag ca. 2.200 nye virksomheder, som har genereret over 7 mia. kr. i omsætning og mere end 2.700 nye jobs. Det viser en analyse fra konsulentfirmaet IRIS Group, som DTU har bestilt.

Det svarer til, at DTU-studerende, ansatte og færdiguddannede kandidater har oprettet mere end to nye virksomheder om ugen de seneste to årtier.

Iværksætter-virksomheder fra DTU klarer sig samtidig markant bedre end lignende virksomheder stiftet uden for DTU, viser analysen.

3 ud af 4 virksomheder eksisterer tre år efter stiftelsen, og det er bedre end gennemsnittet for alle iværksætter-virksomheder i Danmark, der de seneste år har ligget på omkring 50 procent. Dertil kommer, at virksomhederne har skabt flere arbejdspladser og har større omsætning end tilsvarende danske iværksætter-virksomheder i samme brancher og periode.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.