Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Forskere trækker debatskabende studie om etnisk profilering i politiet tilbage

Studie fik kaldt minister i samråd.

Fejl i undersøgelsens datagrundlag sår tvivl om konklusionerne. Foto: Niuniu/Unsplash

Minoriteter sigtes ofte grundløst’.

Sådan lød overskriften i lørdagsudgaven af Politiken sidste uge, hvor man kunne læse, at politiet ifølge et nyt dansk studie oftere sigter etniske minoriteter, uden at det fører til dom.

Nu trækker forskerne bag studiet deres artikel tilbage, da der er fejl i de data, studiet bygger på. Det oplyste Københavns Universitet i en pressemeddelelse torsdag aften.

Fejlen består i, at forskernes data angår tiltaler og ikke sigtelser.

Læs også: Mere og mere forskning trækkes tilbage

– Selv om sigtelser i sagens natur influerer tiltaler, så kan de ikke sidestilles hermed. Vores fokus på sigtelser og politikontrol i artiklen og i medierne har dermed været misvisende og kan ikke underbygges af vores data. Artiklen er derfor trukket tilbage, lyder det fra forfatterne – professor MSO ved KU, Mikkel Jarle Christensen, og studielektor ved AAU, Christian Klement – i pressemeddelelsen.

Mikkel Jarle Christensen oplyser i en e-mail til Science Report, at han ikke har mere at tilføje, andet end at han “virkelig beklager”.

Han oplyser videre, at det endnu ikke er klarlagt, hvad sagens videre forløb bliver.

Minister kaldt i samråd

De to forskeres artikel, ’Explaining Divergent Outcomes of Interactions between the Danish Police and Different Ethnic Groups’ er fagfællebedømt og publiceret i European Journal of Criminology.

Studiet har vakt stor opmærksom, både i medierne og politisk. Hos regeringens støtteparti SF udtrykte de bekymring over studiets resultater, og politisk leder for Frie Grønne, Sikandar Siddique, kaldte tilmed justitsminister Nick Hækkerup i samråd på baggrund af studiet.

Læs også: Skandalen om Niels Bohr Bygningen fortsætter

Ifølge Ritzau har forskerne taget udgangspunkt i et datasæt på 1,7 millioner sager siden 1998. Hvordan fejlen i det store datasæt er opstået er endnu uvist.

– Jeg kan pt. ikke nærmere forklare, hvordan fejlen er opstået, men den har desværre betydning for artiklens konklusioner. I og med der nu er tvivl om artiklens konklusioner vælger vi at trække artiklen tilbage. Det er meget beklageligt, udtaler Mikkel Jarle Christensen i pressemeddelelsen.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.