Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Forskerne er taberne, når fuptidsskrifter går på rov

En voksende underskov af såkaldte fagfællebedømte fuptidsskrifter truer forskningskvalitet og risikerer at knuse forskeres karrierer. Men der er råd at hente for at undvige de brodne kar.

Tidsskrifters "open acces-mærkat" er normalt en garanti for fagfællebedømt videnskabelige artikler af høj kvalitet. Men fuptidsskrifter udfordrer den garanti. Foto: iStock/Zerbor.

- Forskning har taget en drejning ind i mørket, lød dommen fra chefredaktøren for det internationalt anerkendte tidsskrift The Lancet, Richard Horten, i 2015.

-Sagen mod videnskaben er ligetil: Meget af den videnskabelige litteratur, måske halvdelen, kan simpelthen være usand, erklærede han.

I 2023 er en af de helt store trusler en voksende skare af såkaldte fagfællebedømte fuptidsskrifter. Det vil sige videnskabelige tidsskrifter, der bryster sig med at udgive peerreviewed kvalitetsforskning, som offentligheden har fri adgang til. Med andre ord open acces.

Det peger på en kvalitetskrise, der viser, at videnskaben mangler løsninger, der for alvor sikrer kvaliteten.

Mikkel Willum Johansen, lektor KU

Den djævelske detalje er, at tidsskrifterne er villige at publicere stort set alt som fagfællebedømt, så længe forskerne betaler et open acces-gebyr.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: