Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Fri fundingdata skærper indblik i skævheder

Forskere giver plusser i bogen til Novo Nordisk Fonden for at give fri adgang til bevillingsdata. Men det løser ikke finansielle og elitære ubalancer.

Novo Nordisk Fonden er både en af de største og første fonde til at give alle fri adgang til bevillingsdata. Foto: iStock/ NatalyaBurova.

Det betyder ikke så lidt, at Novo Nordisk Fonden som en af verdens absolut største magter åbner op for forskningsverdenens finansiering. Det gjorde de i sidste uge, da fonden gik i luften med sit nye online data-dashboard.

Den åbne sluse til bevillingsaktiviteterne bliver rost som et afgørende initiativ for at sikre magtens udøvelse og forskningsfrihed.

- En kerneværdi i forskning er, at den skal være uafhængig af særinteresser. Derfor er det godt med gennemsigtighed i bevillingsprincipper, så man kan se, om der er en skævhed i, hvordan midler fordeles, siger Anders Sevelsted, der er sociolog og adjunkt ved CBS med speciale i eliter.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: