Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Hvad kan en humanist egentlig bruges til?

Det spørgsmål besvarede en række oplægsholdere ved HUMAs Karrieredag i tirsdags

– Vi har en verden i øjeblikket, hvor vi har ganske alvorlige problemer med klimaet og polarisering af demokratier. Teknologien er med til at skabe nogle af de her problemer, men teknologien kan også være med til at skabe løsninger ved hjælp af jeres kritiske sans og perspektiv, sagde Kirsten From, der er adjunkt på Det Teknologiske Universitet, til de fremmødte humanister ved HUMAs (Humanisternes Erhvervskontakt) Karrieredag i tirsdags.

Sammen med en række andre oplægsholdere gjorde hun et stuvende fuldt auditorium på Københavns Universitets Søndre Campus klogere på, hvordan humanisters kompetencer kan være gavnlige i erhvervslivet og hvordan man som humanist kan kvalificere sig til at komme i betragtning hos en virksomhed eller endda starte sin egen.

Foredragsholderne var enige om, at humanister har uundværlige kompetencer til at forstå hvordan mennesker handler – en egenskab som er vigtig, når produkter skal udvikles og kunders behov skal dækkes. Herudover var der enstemmighed om, at humanisters forståelse for etik er uvurderlig i fremtidens erhvervsliv.

– Ingenører lærer jo rigtig meget om at producere og lave teknologi, men der er desværre ikke så meget plads i deres uddannelse til at lære noget om at diskutere teknologi og forholde sig kritisk til det og hvad deres ansvar, som ingenører, er, forklarede Kirsten From.

Hun er selv uddannet filosof og underviser i human-centered design, innovation og etik på DTU, og således selv en humanist, der arbejder indenfor det teknologiske felt. Hun understregede vigtigheden af de humanistiske kompetencer indenfor udviklingen af ny teknologi. Både fordi humanister har evnerne til at forstå og fremanalysere menneskelige behov og derfor kan være med til at skabe meningsfuld teknologi, der eksempelvis kan forbedre handicappede, syge eller ældres hverdag, og fordi humanister besidder en kritisk sans, som er yderst værdifuld i udviklingen af nye teknologier.

– Teknologi gennemsyrer efterhånden alt hvad vi gør. Digital teknologi, sociale medier, google, overvågning, big data og machine-learning osv. Derfor kan vi efterhånden ikke undslippe teknologi, og det har nogle konsekvenser, sagde hun og fortsatte:

– I den forbindelse har humanister en meget værdifuld faglighed, fordi de er i stand til at forholde sig kritisk til teknologien og dens følgevirkninger på et niveau, hvor ingenørerne ikke kan følge med.

Blandt dagens øvrige oplægsholdere var Mads Eriksen, der er Uddannelses- og forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv. Han fortalte den lyttende skare, at der faktisk er en markant stigning i humanister, der bliver ansat i IT-branchen for tiden. Ifølge ham er det helt klart indenfor IT-branchen, at nye virksomheder vil opstå i fremtiden og humanistiske kompetencer er i den forbindelse yderst værdifulde.

– Algoritmer kommer til at betyde så meget for vores liv, og derfor vil etik – og forståelsen for etik – også få en meget større betydning fremadrettet, sagde han og fortsatte:

– Koblingen til at have den menneskelige forståelsen er helt central. I skal være det menneskelige medspil og modspil.

 

Formålet med arrangementet var at bygge bro mellem humanister og erhvervslivet.

– Arrangementet skulle meget gerne styrke forbindelsen mellem erhvervslivet og humanister. Vi har selv oplevet behovet for at kunne se, hvordan vores humanistiske kompetencer kan bruges ude i den virkelige verden – og tydeligvis er der andre, som har oplevet det samme behov som os, forklarede Line Funch, der er medstifter af og forskningskonsulent i HUMA.

Du kan finde fremtidige HUMA-arrangemententer og -workshops på humakontakt.dk

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.