Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Lundbeck føler sig rustet til nye gennembrud

ÅRET DER KOMMER. Lundbecks koncerndirektør for forskning og udvikling sætter ord på vundne kampe mod de neurologiske sygdomme i 2022. Nu ser han frem mod flere sejre, programmer og behandlinger indenfor hjernesundhed i 2023.

Lundbecks koncerndirektør for forskning og udvikling, Johan Luthman, giver tre nedslag på året der gik, og det der kommer. Foto: Lundbeck.

Året gik. Nye produkter og behandlinger kom patienter med neurologiske sygsomme i hjernen til undsætning, mens de første takter blev slået an til nye hjernebrud og gennembrud.

Science Report har fanget medicinalfirmaet Lundbecks koncerndirektør for forskning og udvikling, Johan Luthman, til at give et blik på de 2022’s største resultater, nye projekter og kommende udfordringer og arbejde med hjernens mysterier.

Ordet er dit, Johan Luthman.

Hvad er jeres største forskningsresultater i 2022? 

-I midten af 2022 fik vi positive resultater fra et stort studie i Alzheimers agitation. Der er tale om et produkt, som vi i forvejen har på markedet i forhold til behandling af skizofreni, og vi håber at få det godkendt i denne nye indikation også.

-Alzheimers agitation er en meget problematisk tilstand for patienterne, og der findes i dag ingen effektive behandlinger tilgængeligt på markedet for patienter med disse invaliderende symptomer.

-I 2022 har vi også tilføjet et nyt program til vores pipeline, som fungerer på immunologiske mekanismer, som, vi tror, kan være effektiv i behandling af flere forskellige svære neurologiske sygdomme.

Hvad er jeres største forskningsprojekter i 2023?

-Vi har en ny spændende neuroendokrinologisk udviklingskandidat, som vi vil teste i mennesker i løbet 2023. Det er en helt ny tilgang til at behandle sygdomme såsom Cushings syndrom.

Læs også: Manden med den største magt vil ikke være en elitær solomagt

-Naturligvis fortsætter vores rejse med Vyepti, vores meget effektive langtidsvirkende lægemiddel, som skal anvendes præventivt mod svær og kronisk migræne, da vi er undervejs med nye studier i flere lande for at udvide brugen af midlet mod eksempelvis klyngehovedpine.

Hvad er den/de største og sværeste udfordringer frem mod 2030?

-Vi har en hel række nye prækliniske programmer med spændende biologiske mekanismer med mulighed for at behandle sygdomme, hvor der i dag ikke findes nogen behandlingsmuligheder.

-Den store udfordring er at finde gode udviklingskandidater og dokumentere, at de virker som forventet og kan stoppe svære sygdomssymptomer og/eller sygdomsprogressionen.

-Naturligvis håber vi at kunne hjælpe de mange mennesker, der lever med svære og komplicerede sygdomme i hjernen, men det er stadig biologisk et meget udfordrende område. Vi håber, at nye teknikker og diagnostiske muligheder kan hjælpe os med at finde nye behandlinger, slutter Johan Luthman.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.