Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Ny viden

Nature annoncerer sin første Open Access-aftale

Ifølge professor Ole Wæver er signalværdien vigtigere end selve aftalen.

Foto: iStock.

Udgiveren af den prestigefyldte og mangfoldige tidsskrift-familie Nature har for første gang indgået en aftale om Open Access, som gælder for de næste fire år. Det skriver Nature.com

Det er det tyske Max Planck Digital Library i Munchen, der har forhandlet aftalen i hus med udgiveren Springer Nature, som allerede fra næste år vil gælde for op mod 120 tyske forskningsinstitutioner, der abonnerer på Nature-titler. 

Hvis samtlige 120 institutioner siger ja til aftalen, vil den omfatter 400 forskningsartikler årligt, vurderer Springer Nature. Det svarer til 3,5 procent af alle artikler i Nature-familien, der ud over flagskibet Nature, består af 55 øvrige tidsskrifter, for eksempel Nature Medicine og Nature Biotechnology. 

Det vigtigste her [er] signalet om, at det store pres, og arbejdet der er lagt i Plan S, kan give pote

Formand for Forskningspolitisk Udvalg i Videnskabernes Selskab, professor Ole Wæver, siger om aftalen: 

– Videnskabelige resultater og opdagelser bør være tilgængelige for alle, der måtte være interesserede – om det er studerende, borgere, virksomheder eller fagfæller. Derfor er det også glædeligt at se, at tidsskrifterne begynder at indstille sig på at være fleksible i forhold til at imødekomme Open Access, som det her sker fra Natures side, siger han og tilføjer;

– Så det her skridt fra Nature er da kærkomment. Når det så er sagt, er det jo ikke ligefrem en overgivelse, mener Ole Wæver. 

Aftalen omfatter for det første kun nogle tyske forskere, og samtidig er Ole Wæver skeptisk overfor den pris, der er forhandlet i hus. At give “åben adgang” til forskningen, er nemlig langt fra gratis for universiteterne. 

– Med en gennemsnitspris for Open Access for en artikel på godt 75.000 kr. vil det faktisk rumme en ny risiko for at forøge uligheden i forskningen, så forskere fra de rigeste lande, universiteter eller fonde kommer til at dominere endnu mere i ledende tidsskrifter, lyder bekymringen. 

– Derfor er det vigtigste her signalet om, at det store pres, og arbejdet der er lagt i Plan S, kan give pote og trække Nature – og dermed også andre – til forhandling, mener Ole Wæver. 

Plan S et et europæisk forskningsinitaitiv, som går ud på at presse forskningen over på platforme, som både er gratis at tilgå for offentligheden og samtidig ikke dræner universiteterne for penge til de dyre abonnementsordninger, der gør det muligt at tilgå eget materiale.

Danske forhandlinger
Også de danske universitetet kæmper en hård kamp for at indfri den nationale Open Access-strategi, der handler om, at der fra 2025 skal være ”uhindret, digital adgang for alle til alle fagfællebedømte forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner – med maksimalt 12 måneders forsinkelse”. 

– Universiteternes forskning er til gavn – ikke til profit. Vi vil derfor arbejde for, at adgangen til de danske universiteters forskning bliver så åben som muligt, så forskningen frit og uhindret kan komme samfundet til gavn, lyder det i et debatindlæg fra Danske Universiteter på Science Report

Ole Wæver understreger, at de store forandringer, “der virkelig batter”, kun kommer hvis presset på forlagene fastholdes. 

– Løsningen vil på sigt blive en helt tredje model – hverken at forlagene høster skyhøje, stigende abonnementspriser eller skyhøj betaling fra artikelforfatterne. Og det er nødvendigt – ikke mindst hvis vi skal nå den danske målsætning om at alle artikler skal være tilgængelige for alle i 2025.”

Læs også: DTU er blandt de bedste til Open Access.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading