Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Frygten for dimensionering fylder på KU’s teologiske fakultet

Carsten Selch Jensen er netop tiltrådt som ny dekan på fakultetet.

Københavns Universitets ældste fakultet har fået ny dekan. Carsten Selch Jensen er blevet udpeget til at stå i spidsen for Det Teologiske Fakultet de næste fem år. 

Ifølge den nye dekan er der meget at glæde sig over på Det Teologiske Fakultet.

– Vi har efterspurgte uddannelser, spændende forskningsprojekter og medarbejdere og studerende, der er glade for at være på universitetet. Jeg vil arbejde for, at Det Teologiske Fakultet er en lige så vital del af Københavns Universitet om fem år, som det er nu, siger Carsten Selch Jensen til Science Report.

Læs også: Professor i klassisk filologi vinder nystiftet AU-pris

Carsten Selch Jensen har været konstitueret dekan i knapt et år, og han kender også fakultet som både prodekan, studieleder og forsker. 

En vigtig gave

Som dekan er Carsten Selch Jensen ansvarlig for fakultetets økonomi. Et arbejde, hvor fakultetet arbejder “meget intensivt” på at slå hul igennem til de private fonde.  

I et interview med Science Report har KU-rektor Henrik C. Wegener tidligere fortalt, hvordan store bevillinger fra de private fonde presser dele af forskningsøkonomien på Københavns Universitet.

I en sådan grad, at universitetet kan blive nødt til at skele mere til finansieringen end udelukkende de potentielle forskningsresultater.

– Vi medfinansierer i dag store beløb, hvilket presser mindre forskningsområder, der ikke i samme grad får fondenes opmærksomhed. Det er vores dilemma, sagde Henrik C. Wegener.

Læs også: Staten har svigtet sin opgave som finansierende myndighed

Det Teologiske Fakultet oplever ikke manglende dækning af omkostninger forbundet med forskningsprojekter, da fakultet i vid udstrækning får finansieret sine forskningsprojekter gennem offentlige fonde. Fonde, dækker de såkaldte overheads, altså administrative omkostninger som er forbundet med et forskningsprojekt.

– Men vi regner med at blive udfordret på det med overheads. Det er noget, som vi skal snakke om, når vi udtænker vores forskningsprojekter, og når de enkelte ansøgninger bliver skrevet, så vi er sikre på at få dækket de udgifter, der nu engang er forbundet med at huse et forskningsprojekt, siger Carsten Selch Jensen.

Beskærelse af Teologi

Det optager også den nye dekan, om fakultetet bliver ramt af yderligere dimensioneringen. Fakultetet har siden 2014 været underlagt dimensioneringer, der betyder, at bacheloruddannelsen i teologi har et loft over optaget på 125 studerende. 

Læs også: Universitets-institutterne vil have mere diversitet

Dimensioneringen af bacheloruddannelsen bekymrer ikke Carsten Selch Jensen.

– Hvis vi kan fastholde dimensioneringen, tror jeg på, at vi på de indre linjer kan arbejde på en bedre gennemførelse og fastholdelse, så vi kan bringe frafaldet endnu længere ned, end vi har haft succes med indtil nu. 

Det vækker dog for alvor bekymring hos den nye dekan, at der er politiske planer om yderligere dimensioneringer, for eksempel af kandidatuddannelsen. 

– Dimensionering er ikke bare et spørgsmål om færdige kandidater, det er økonomi for vores vedkommende. Udover forskning er uddannelse der, hvor vi tjener vores penge. Det er hjerteblod. Samtidig er vi i en situation, hvor der er akut mangel på færdige kandidater indenfor området, så jeg mener ikke, at det giver mening at skære ned der, siger Carsten Selch Jensen.

Læs også: Stor tilfredshed med forskningsbaseret myndighedsbetjening

I øjeblikket ligger kandidatoptaget på teologiuddannelsen på cirka 50

– Det vil være absurd andet end, at vi kan byde velkommen til 40-50 kandidatstuderende, siger Carsten Selch Jensen.

Carsten Selch Jensen havde ikke for 20 år siden forestillet sig, at han skulle være leder indenfor universitetsverdenen. Alligevel skal han nu stå i spidsen for et af Søndre Campus’ tre fakulteter.

– Jeg vil gøre, hvad der overhovedet står i min magt for at skabe optimale forhold for de studerende, for de ansatte, for underviserne og forskerne, så vi også i morgen har gode teologiske projekter, gør en forskel i samfundet og i de samfundsdebatter, som vil præge samfundet fremover, siger han.

Forsiden lige nu:

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.