Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Ny viden

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Universitetslovens påvirkning på forskere og lederes arbejdsvilkår er blevet undersøgt af DFiR. Foto: iStock/Chinnapong

En ny rapport - ”Universiteter for fremtiden” - har undersøgt universitetsloven.

Rapporten er udarbejdet af DFiR – Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, og rapportens konklusion er klar:

Loven er lykkedes med at gøre universiteterne til moderne og konkurrencestærke virksomheder, men at der er store udfordringer med forskningsfriheden og de frie arbejdsvilkår og -rammer.

Fx viser rapporten, at næsten 18 procent af forskerne oplever, at forskningsfriheden er under pres.

Den viser også, at 50 procent af forskerne frygter, er blevet truet med eller har været udsat for repressalier, når de har udtalt sig om ledelsesbeslutninger:

- Det er ikke godt, når forskerne oplever, at forskningsfriheden er under pres. Vi må se på, om der er ting, der skal gøres bedre. Det kunne fx være konkret og løbende opbakning fra ledelserne til de forskere, der føler, de er under pres, siger Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter.

Han tilføjer:

- Det er også bekymrende, at mange forskere frygter eller har været udsat for repressalier. Universiteterne har en opgave i at beskytte deres ansatte. Det er et grundvilkår for forskere, at man skal kunne diskutere sin forskning, også naturligvis hvis der kommer kritik. Men trusler hører ingen steder hjemme.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: