Til efteråret lancerer Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet forsknings- og uddannelsesprogrammet BRIDGE – Translational Excellence Programme.
Formålet er at bygge bro mellem biomedicinsk grundforskning, klinisk praksis og medicinalindustrien ved at undervise unge forskere i at samarbejde og forske på tværs af fagligheder.
Københavns Universitet har fået 46 mio. kroner i støtte fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle programmet og gennemføre forløbet for de første to årgange.
– Den nye uddannelse retter sig mod fremtidens behov og understøtter de unge forskere i deres udvikling og karrierevalg ved at åbne døre inden for den akademiske verden, hospitalsvæsenet og i industrien. Jeg håber, at mange unge forskere vil ansøge om en plads på det toårige forløb og gøre brug af de nye spændende muligheder, BRIDGE-programmet tilbyder, siger dekan Ulla Wewer.
Stort behov for translationelle eksperter
Sundhedsvidenskaben har i de seneste år oplevet store forandringer i kraft i nye, innovative teknikker og redskaber. Koncepter som Big Data, -omics og lægemiddeldesign vil komme til at spille en endnu større rolle inden for skræddersyet medicin i fremtiden.
Derfor er der et stort behov for eksperter, der har den indsigt og tilgang, der skal til for at understøtte udviklingen på universiteterne, hospitalerne og i medicinalindustrien.
– Der er behov for forskere, som forstår alle aspekter af translationel forskning, og som kan understøtte en idé hele vejen fra grundforskning til anvendelse i klinikken – og bringe information med tilbage til grundforskningen, siger Dagnia Looms, Head of Strategic Awards hos Novo Nordisk Fonden.
Og der er brug for nogle særlige kompetencer hos disse forskere:
– Disse er fortrolige med avanceret teknologi, i stand til at interagere med grundforskere og kliniske forskere og formår at stille de spørgsmål, der fører til reelle fremskridt. Behovet i industrien, universitetsverdenen og på hospitalerne er enormt, og med den nye BRIDGE-uddannelse tager Novo Nordisk Fonden et skridt på vejen til at opfylde det behov, beskriver hun.
Hver stipendiat i BRIDGE-programmet deltager i et toårigt projektforløb, og de unge forskere skal forvente at bruge 80 procent af tiden på individuelle forskningsprojekter inden for translationel medicin. Den resterende tid består af et intensivt uddannelsesforløb.
Ønsket er at udvide uddannelsen med en etårig postgraduate masteruddannelse i translationel medicin.
Forsiden lige nu:

Forskerne er taberne, når fuptidsskrifter går på rov
En voksende underskov af såkaldte fagfællebedømte fuptidsskrifter truer forskningskvalitet og risikerer at knuse forskeres karrierer. Men der er råd at hente for at undvige de brodne kar.

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter
Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Blå proteiner kan rense indre farvande og levere mere bæredygtig mad
Der er særdeles gunstige betingelser for at dyrke tang og muslinger i de danske fjorde, fremhæver professor Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua. Muslingeproduktionen har potentiale til 20-30 gange den nuværende størrelse.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
