Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Robotforskere vinder international førsteplads i akademisk konkurrence

Forskere fra SDU Robotics har scoret toppoint i konkurrence om robotautomatisering

Foto: Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet

– SDU-holdets løsning er robust og strømlinet. Det er tydeligt, at de har arbejdet længe på at udvikle en fleksibel arbejdsstation til automatiserede montageopgaver, der kan bruges kommercielt, og at de ved, hvor vigtigt det er at tilgå udfordringen fra mange forskellige vinkler på samme tid.

Sådan lød rosen til SDU-deltagerne fra Joseph A. Falco, som kommer fra National Institute of Standards and Technology. Han var i år dommer og medarrangør på den anerkendte internationale robotkonference IROS, der står for “International Conference on Intelligent Robots and Systems.

Syddansk Universitet stillede med et syv-mand-stærkt hold fra afdelingen SDU Robotics, som forsker i kognitiv og anvendt robotteknologi. Konkurrencen gik ud på at få en dual-robot til at samle, skille og bære apparater på tid. Det danske forskerhold brillerede og satte rekord i for første gang at få maksimalt antal point ved konkurrencen samt en ekstra tidsbonus.

Banebrydende robotteknologi

SDU-forskerne brillerede ved at sætte to robotter til at samarbejde under testen. Den ene har monteret en skruemaskine og den anden et videokamera. Sammen kan de to robotter udføre avancerede samleopgaver, hvilket imponerede panelet. 

Forskerne blev kårede som vindere den 6. November. Grundet COVID-19 blev den internationale IROS-konference for første gang siden 1988 holdt online. Derfor modtog SDU-forskerne fra SDU Robotics den fornemme titel hjemme fra campus, hvor de deltog fra kælderen under det tekniske fakultet. 

Demonstrationen af, hvordan robotter automatisk kan samle og skille apparater kan få revolutionerende betydning på fremtidens arbejdsmarked. Det understreger dekan ved SDU´s Tekniske Fakultet Henrik Bindslev.

– Perspektivet er, at mennesker kan frigøres fra enerverende og nedslidende arbejdsgange. Perspektivet er også, at verden i højere grad kan få skilt brugte apparater ad med henblik på recirkulering af materialer frem for at smide brugte apparater på lossepladser, siger han.

Stor anerkendelse

IROS er en årlig akademisk konference, der dækker den nyeste udvikling inden for robotteknologi. Foruden konkurrencen kan forskere præsentere ny viden, og IROS har deltagere fra hele verdenen. Her dækkes alt fra menneske-robot interaktion over automation til kunstig intelligens og robotter.

At SDU har markeret sig med et førerresultat giver ikke alene stor anerkendelse men kan også åbne nye døre, fortæller lektor Christoffer Sloth.

– IROS er kendt i hele det internationale robotmiljø, og det er en meget svær konkurrence. Vi er glade for, det lykkedes os at demonstrere, at robotter ikke kun kan montere faste dele som skruer og plastiklåg, men også bøjelige dele som kabler og remme, for det kan bruges i mange sammenhænge fremadrettet, siger han.

Christoffer Sloth har koordineret det SDU-forskningshold, som deltog i konferencen. Ifølge SDU’s Tekniske Fakultet er sejren med til at markere, at universitets robotforskning er i absolut verdensklasse.

Forsiden lige nu:

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.