Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Politikere sår tvivl om forskers objektivitet i Israel-Palæstina konflikt

Sune Haugbølle har været en travl ekspertkilde i forbindelse med de seneste ugers begivenheder i Israel og Gaza, men kritiseres for aktivisme. Han kalder deres forestilling om hvad viden er, for naiv, mens flere forskere bakker ham op i, at det er blevet mere politiseret at deltage i den offentlige samtale.

Sune Haugbølle oplever, at forskeres bidrag til den offentlige debat er blevet mere politiseret de senere år. Pressefoto: RUC

Lørdag den 7. oktober indledte den højreekstreme og islamistiske Hamas-bevægelse et voldsomt terrorangreb i Israel. Lige siden har det danske mediebillede været præget af en intens dækning af terrorangrebet og siden det israelske modsvar og langvarige bombardement af Gaza.

For Mellemøsten-forsker på RUC, Sune Haugbølle, der har beskæftiget sig med regionen professionelt i 20 år, blev det også startskuddet til en intens periode i hans arbejdsliv. Telefonen har været rødglødende.

-Jeg tror uden at overdrive, at jeg har lavet 100 interviews de seneste par uger. Men jeg har også selv valgt at åbne min telefon helt op og stille mig til rådighed som en slags pressecentral for at yde mit bidrag til en oplyst samtale, fortæller han.

Voldsom kritik
Det er dog ikke alle, der mener at danske journalister bør ringe til Sune Haugbølle, når de har brug for en ekspertkilde i forbindelse med konflikten. En medvirken på TV2 News i sidste uge fik flere politikere til at fare til tasterne.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: