Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Publiceringspres og konkurrence om midler påvirker forskningsintegriteten

Det store pres til hyppig publicering fører til problematisk praksis blandt forskere.

Foto: iStock

Jo mere du publicerer, desto flere penge er der at hente. Og det kan skabe grobund for en vaklende forskningsintegritet. 

Det viser en ny norsk rapport “Forskningsintegritet i kontekst”, som er tredje og sidste del i projektet “Research Integrity in Norway (RINO)”, der har haft til formål at undersøge forskningsetiske holdninger og praksiser på de norske universiteter.

Det store publiceringspres og den øgede konkurrence om forskningsmidler skaber nemlig en usund praksis og problematisk forskningsintegritet, der bl.a. kommer til udtryk i, at forskere øger antallet af medforfattere på deres videnskabelige rapporter udenfor retningslinjerne.

Og dét er forskningsfusk.

På baggrund af kvalitative interviews med forskerne fandt man også ud af, at der er meget forskellige opfattelser af, hvad der er rigtig og forkert praksis. 

– Rapporten viser, at holdningerne til blandt andet medforfatterskab varierer, og at der er relativt stort rum for tildeling af forfatterskab, uden at kravene til forfatterskab er opfyldt, siger en af forfatterne bag rapporten Helene Ingierd til Forskerforum.no.

Læs også: Højt publiceringspres øger sandsynligheden for forskningssnyd

Åbenhed fra institutionerne er vejen frem
Ifølge forskningsetisk lov i Norge er institutionerne pålagt at tilbyde deres forskere forskningsetisk oplæring. Men den nye rapport viser, at 60 procent aldrig har fået et kursus, eller har modtaget mindre end én dags oplæring. 

Men problemet er midlertidig også, at forskere også lærer om forskningsetiske regler af hinanden igennem samtaler og diskussioner – og det er ikke altid, at informationen er korrekt. 

Begge opgaver skal institutionerne, hvor forskere er tilknyttet, være med til at løfte, for det er lige så vigtigt med den formelle som den uformelle læring. Og det kræver åbenhed i begge tilfælde, forklarer Helene Ingierd til Forskerforum.no.

– Institutionerne bør lægge til rette for en åben kultur med en lav tærskel for diskussioner om, hvad der er god forskningspraksis, siger hun.

De andre del-rapporter handler om “147 norske forskere, der har fabrikeret eller forfalsket data”, og “40 procent af forskerne indrømmer diskutable handlinger”, og de er udkommet i starten af året og sidste år.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.