På Roskilde Universitet ser man et kæmpe potentiale i virtual reality, fordi de studerende kan få adgang til læringsmiljøer, der indtil nu har været utilgængelige.
Som det første universitet i Europa integrerer Roskilde Universitet nu VR-simuleringer i undervisningen på en naturvidenskabelig uddannelse. Med et sæt VR-briller bliver de traditionelle rammer eller barrierer omkring undervisningen nemlig nedbrudt, forklarer Søren Larsen, der er centerleder ved Center for Virtuelle Læringsteknologier på RUC.
– De studerende kan for eksempel øve sig på laboratorieforsøg, der normalvis ikke kan gennemføres pga. farlighed, varighed eller for høje omkostninger. Eller tage på studieture til fjerne dele af verden og rejse tilbage i tiden, siger han.
Derfor er Roskilde Universitet netop gået i gang med at undersøge de studerendes læringsudbytte af virtuel reality i undervisningen på de naturvidenskabelige bacheloruddannelser, ved at udstyre dem med virtuel reality-briller.
– Helt konkret vil vi løbende undersøge de studerendes udbytte på en række parametre, der er relevante i forhold til læring, f.eks. motivation, interesse og selvtillid forklarer Søren Larsen og fortsætter:
– Vi vil herudover også mere specifikt undersøge de kognitive aspekter af læring, f.eks. de studerendes forståelse af naturvidenskabelige koncepter og proceduremæssige færdigheder.
Roskilde Universitets Center for Virtuelle Læringsteknologier, udvikler og udforsker brugen af virtuelle læringsteknologier. De integrerer virtual reality og andre virtuelle læringsteknologier i undervisningen på universitetets naturvidenskabelige bacheloruddannelse for at undersøge læringsudbyttet heraf.
RUC’s rektor, Hanne Leth Andersen, glæder sig over forskningsprojektet, som hun mener kan skabe værdi langt udenfor universitetets mure:
– Danmark kan blive en frontløber på det læringsteknologiske område, fordi vi i særlig grad har mulighed for at kombinere teknologi med sociale kompetencer og kritisk tænkning. Styrken ved at forankre denne her indsats på RUC er, at vi har en force inden for samarbejde og tværfaglighed. Det handler bl.a. om at forberede de studerende til en verden, hvor de både skal kunne anvende og udvikle virtuelle værktøjer,” siger RUC’s rektor og professor i universitetspædagogik Hanne Leth Andersen og fortsætter:
– Nu går RUC foran og viser, at vi er meget ambitiøse, når det gælder digitalisering og VR i relation til læring – men også at målet altid er vigtigere end midlet. Vi skal se på, hvordan vi bruger den nye teknologi optimalt, og her er der brug for mere forskningsbaseret viden.
Tanken er, at det nye center skal kortlægge, hvordan man bedst anvender de nye teknologier i undervisningen. Den nye viden skal deles på tværs af universitetet og med de andre danske universiteter, regionale, nationale og internationale partnere samt relevante virksomheder.
– Vi er meget interessede i, om de studerende øger deres læring, når de bruger teknologier som det her, og vi er også meget interesserede i at se effekten på lang sigt, for eksempel igennem en hel uddannelse, siger Søren Larsen, der er centerleder ved Center for Virtuelle Læringsteknologier på RUC.
20 mio. kr. fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Center for Virtuelle Læringsteknologier blev i starten af året bevilliget 20 millioner kroner til forskning i virtuelle læringsteknologier fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Pengene er en del af de 70 millioner ekstraordinære forskningskroner, som universiteterne fik fra ministeriet i starten af året. Bevillingen satte RUC i spidsen for et nyt projekt, der skal udvikle virtuelle læringsteknologier og kortlægge, hvordan vi i fremtiden bedst anvender de nye teknologier i undervisningen.
70 MIO EKSTRAORDINÆRE FORSKNINGSKRONER FRA FORSKNINGSMINISTERIET
I første omgang er det de studerende på bacheloruddannelsen i molekylærbiologi, som skal forberede sig på det rigtige laboratorie-arbejde ved hjælp af virtual reality-briller.
På sigt vil de studerende også få mulighed for at få en rummelig fornemmelse af celler og interagere med molekyler, og lignende oplevelser, forklarer Søren Larsen.
Forsiden lige nu:

Eksperterne har talt: Det skal vi med kunstig intelligens
FREMTIDENS AI. Debatserien om kunstig intelligens har nået sin ende. Vi tager en rundtur i svarene på, hvad vi egentlig skal med kunstig intelligens – og hvordan vi gør det bedst.

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
