Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Stop for udlandsrejser: Sådan forbereder danske universiteter sig på coronasmitte

Universiteter suspenderer rejseaktiviteter på grund af coronavirus.

Foto: iStock.

I de seneste måneder har den nye type coronavirus, der forårsager Covid-19, spredt sig fra Kina og omkring 110.000 mennesker verden rundt er erklæret smittet.  

Også i Danmark udvikler situationen sig dag og dag, og ifølge Sundhedsstyrelsen er der “høj” risiko for, at der kan komme flere rejserelaterede tilfælde af coronavirus i Danmark. 

Det påvirker i høj grad dagligdagen på de danske universiteter, inklusiv forskernes rejseaktiviteter til for eksempel internationale konferencer eller møder i udlandet. 

Som det første universitet herhjemme valgte Syddansk Universitet (SDU) tidligere på ugen at suspendere “alle tjenesterejser” resten af marts for at mindske risikoen for smittespredning. 

“Tjenesterejser til internationale konferencer suspenderes [indtil videre frem til 31. marts] for alle medarbejdere. Der kan dog gives dispensation fra dekan eller universitetsdirektør, men den pågældende medarbejder vil blive sat 14 dage i hjemmekarantæne efter tilbagekomst. Det skyldes risikoen for at andre konferencedeltagere eller andre rejsende, som man møder på sin vej, kan have været i et af de særlige risikoområder”, oplyser SDU på sin hjemmeside.

Universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind har overfor Fyens.dk understreget, at det er “fysisk deltagelse i tjenesterejser til internationale konferencer, der suspenderes”;  

– Det gør vi for bidrage til at reducere importerede smittetilfælde og smittespredning. Det er stadigvæk muligt at interagere – også internationalt – via digitale platforme. Tilsvarende kan ansatte rejse til møde og på forskningsophold, siger han til mediet

Rejser bør eller skal aflyses
Både Københavns Universitet og Aarhus Universitet har, i lyset af den alvorlige udvikling, også valgt at begrænse medarbejdernes tjenesterejser til udlandet. 

På den interne side for medarbejdere på Aarhus Universitet, lyder det fra ledelsen, at;

“Alle tjenesterejser til udlandet bør indtil videre udskydes eller aflyses. Det gælder for tjenesterejser til alle lande”. 

Universitetet påpeger, at beslutningen “kan virke drastisk, men vi gør det for at begrænse smitte til og fra Danmark”.

For de administrative medarbejdere og medlemmer af ledelsen, er der “for indeværende” helt lukket for rejser til udlandet, oplyser universitetet.

Ledelsen på Københavns Universitet “anbefaler” sine medarbejdere at udskyde eller aflyse alle tjenesterejser, “med mindre de er af forretningskritisk karakter”, skriver KU

På Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har medarbejderne fået besked om, at “alle udlandsrejser i regi af universitetet” skal aflyses. Det fremgår af universitetets hjemmeside, hvor ordet ‘skal’ også bliver fremhævet.   

“I meget særlige tilfælde kan universitetsdirektør Claus Nielsen dispensere”, oplyses det. 

På IT-Universitetet er alle arbejdsrelaterede rejser udskudt, foreløbigt frem til efter påske, oplyser universitetet. 

På Roskilde Universitet er tjenesterejser til udlandet, herunder til internationale konferencer, suspenderet for alle medarbejdere frem til 1. april. Også på RUC kan der undtagelsesvis gives dispensation herfra, enten fra en institutleder eller  universitetsdirektøren. Desuden bliver der sat stop for både studierejser, feltstudier og ekskursioner i samme periode. 

Universitetsdirektør på Copenhagen Business School (CBS), Kirsten Winther Jørgensen, oplyser at “det er afgørende, at CBS bidrager til at mindske smittespredningen”: 

– Derfor suspenderes tjenesterejser og studierejser. Undtagelsesvist kan de gennemføres og bookes, hvis de er forretningskritiske og kun efter dispensation fra direktionen på baggrund af indstilling fra institutleder, studieleder eller kontorchef. Det samme gælder besøg fra udlandet, siger hun til Science Report.

Samtlige universiteter henviser desuden til, at både medarbejdere og studerende skal følge de generelle anbefalinger fra myndighederne. Du kan læse mere om de konkrete tiltag, der lige nu gør sig gældende på landets universiteter, på universiteternes egen hjemmeside. 

Nødvendige og ikke-nødvendige rejser
Som det eneste af universiteterne, vil ledelsen på Aalborg Universitetet ikke suspendere alle tjenesterejser for nuværende. 

Det oplyser universitetet i en mail til Science Report, hvori det samtidig understreges, at ingen medarbejdere dog bliver sendt til de såkaldte “røde områder”, som er de lande, hvortil alle rejser frarådes af myndighederne. 

Rejser til de “orange områder”, hvortil ikke-nødvendige rejser frarådes, må kun gennemføres, hvis de vurderes som “nødvendig”. Hvorvidt en rejse er “nødvendig” afgøres af den nærmeste leder, som i de fleste forskeres tilfælde vil sige institutlederen. 

Læs også: Danske forskere skal udvikle corona-vaccine for EU-midler.

Du kan læse mere om Udenrigsministeriets vejledning omkring rejser til udlandet, og se den aktuelle risikovurdering for verdens lande, her.

Forsiden lige nu:

Fysikerne får velkendt ansigt som institutleder

Professor Joachim Mathiesen tiltræder fra 1. december 2023 som ny institutleder på Niels Bohr Institutet. Her får han ansvaret for at lede et institut i rivende national og international udvikling.

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’

Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.