– Vi havde forventet forsinkelser, men ikke i dette omfang.
Sådan siger Marianne Sommarin, formand for Max IV, til den svenske avis Sydsvenskan.
Hendes udtalelse falder i forbindelse med, at forskningsfaciliteten Max IV, som er et kommende røntgenstråleanlæg i verdensklasse, er ramt af store forsinkelser.
Bygningen af strålerør i Max IV er forsinket med ca. 2,5 år, selvom anlægget blev indviet i 2016.
Max IV medfinansieret af Danmark for at give danske forskere og virksomheder adgang til forskningsudstyr i verdensklasse og understøtte synergimuligheder mellem Max IV og ESS (Europen Spallation Source), der også er under opbygning i Lund.
Science Report kunne for nylig fortælle, at også ESS-laboratoriet, som Danmark er værtsland for sammen med Sverige, bliver forsinket med op mod et år og desuden mangler 1,7 mia. kroner i budgettet.
Forsinkelserne på Max IV har dog fået langt større kritik, og rektoren på Lunds Universitet har udtalt, at han er overrasket over den voldsomme forsinkelse.
– Jeg havde fået at vide, at det var forsinket med et halvt år, men at det ville blive rettet op på via prioriteringer, siger Torbjörn von Schantz til Sydsvenskan.
Fratrådt direktør
På grund af de voldsomme forsinkelser bestilte det svenske Videnskabsråd en uafhængig undersøgelse, som konkluderer, at der har været store mangler i projektledelsen.
For en måned siden fratrådte Christoph Quitmann derfor sin stilling somdirektør for forskningsanlægget, skriver Sydsvenskan.
På grund af de store forsinkelser og direktørens afgang, har både universitetet i Lund og det svenske Videnskabsrådet krævet en konkret og detaljeret handlingsplan for Max IV.
En endelig rapport skal ligge klar den 6. november.
Forsinkelserne kan få store konsekvensen, fordi uden strålerør, ingen forskning på Max IV, og lige nu er blot tre ud af 16 strålerør i brug.
– Det tager fire til fem år at udvikle et strålerør, fortæller den fungerende direktør for Max IV, Ian McNulty, til Sydsvenskan.
I år har 300 forskere benyttet sig af faciliteterne i anlægget, men med 16 strålerør forventes Max IV at kunne rumme helt op til 3.000 forskere om året.
Ledelsen på Max IV lover allerede nu, at de nye strålerør snart vil kunne tages i brug på anlægget. Og både formand Marianne Sommarin og Ian McNulty, understreger overfor Sydsvenskan, at der ikke er tilført nye ressourcer til Max IV.
– Vi har de ressourcer, vi har brug for, men vi skal effektivisere vores driftsressourcer, stramme op i organisationen og formentlig ansætte en eller to personer, siger Ian McNulty.
Max IV er den største svenske satsning på videnskabelige infrastruktur. Og når forskningsanlægget står færdigt, vil det have kostet de svenske skatteborgere 6 mia. svenske kroner, svarende til 4,3 mia. danske kroner.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.