Et af de bedst sælgende insektmidler i verden fra den gigantiske landbrugsfrø- og kemikalievirksomhed Corteva Agriscience bliver nu trukket af markedet, skriver DanWatch.
Det skyldes, at tre uafhængige universitetsforskere gennemgik Corteva Agrisciences egne studier om det omdiskuterede og i flere lande forbudte stof chlorpyrifos, som insektmidlet indeholder, og som virksomheden havde påvist var ufarlig for mennesker.
Men forskerne fandt gennem deres egne uafhængige studier ud af, at der kan påvises en sammenhæng mellem stoffet chlorpyrifos og ADHD, en lavere fødselsvægt hos spædbørn og lavere IQ hos skolebørn.
Det har ført til et styrtdyk i salget af insektmidlet, og er derfor årsagen til, at Corteva Agriscience nu vælger at trække produktet af markedet, meddeler de. Men der er ingen grund til at glæde sig for tidligt, mener en af de tre forskere.
– Det var først, da de to svenske toksikologer gennemgik forsøgene, at den forkerte konklusion blev opdaget, siger professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og Harvard University Philippe Grandjean til DanWatch, der har samarbejdet med de to forskere om projektet.
Alvorlige fejl i Corteva Agrisciences data
Chlorpyrifos er en kemisk forbindelse, der særligt bruges som sprøjtemiddel på afgrøder eller dyr – og i dette produkts tilfælde til at dræbe insekter, hvor det går ind og påvirker nervesystemet.
Det var virksomhedens egne studier, der i sin tid fik sprøjtemidlet godkendt i EU, da de påviste, at det var helt ufarligt for mennesker.
Men det var, da det stod til endnu en EU-godkendelse, at de to svenske toksikologer fra Karolinska Institutet i Stockholm, Axel Miehe og Christina Rudén, satte sig for at undersøge det i samarbejde med professor Philippe Grandjean.
De gennemgik Corteva Agrisciences data af stoffet, og så opsatte de nye rotteforsøg for at teste stoffet, og det var her, at de fandt frem til de alvorlige fejl i virksomhedens data og konklusioner. Forskerne påviste nemlig, at rotterne oplevede små skader på hjernen.
Ifølge Philippe Grandjean må det ses som en lærerig historie, der rejser mange spørgsmål. For selvom sprøjtemidlet nu bliver taget af markedet, og problemet derfor er løst, må vi ikke glemme, at det i sin tid blev godkendt af EU.
Han spekulerer derfor på, hvor mange andre pesticider, der er blevet godkendt på forkert grundlag.
Men d. 5. august sidste år meddelte fødevareminister, Mogens Jensen, at han hurtigst muligt vil forbyde import af produkter med restindhold af de to pesticider, indtil EU forbyder brugen af dem. Det sker, da Det Europæiske Fødevaresikkerhedsagenturhar vurderet, at stofferne er så giftige, at de fremover bør forbydes i EU.
Kilde: Dansk Industri
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.