Danmark har brug for stærke forskningsmiljøer, hvis vi skal klare os i fremtiden.
Det var blandt beskederne, som Mads Krogsgaard Thomsen, direktør i Novo Nordisk Fonden, leverede til deltagerne på Uddannelses- og Forskningspolitisk Topmøde 2021, der onsdag blev afholdt på DTU i Lyndby.
– Vi har brug for stærke forskningsmiljøer, og det kommer af stærke uddannelsesmiljøer, sagde direktøren.
Og tilføjede:
– Vi er ikke Storbritannien med universiteter som Oxford og Cambridge. Derfor skal vi nurse eliten, vores bedste forskere, for vi har som land ikke råd til at sende alle vores bedste forskere til Oxford for at gøre dem i verdensklasse.
Fondens linje er fortsat klar
Med udgangspunkt i, hvor pengene til nursingen af eliten skal komme fra, sagde Mads Krogsgaard Thomsen:
– Novo Nordisk Fonden vil gerne være med til at styrke forskningen i Danmark. Men overordnet er det statens opgave at sikre, at vi har et højt niveau.
Læs også: Birgitte Nauntofte startede med tre ansatte og forlader nu en af verdens største fonde
Novo Nordisk Fonden bevilgede i 2020 omkring 5,5 milliarder kroner til primært forskning.
Med onsdagens udmelding fortsætter Mads Krogsgaard Thomsen den linje, som hans forgænger på posten, Birgitte Nauntofte, lagde. Da hun i foråret efter 12 år i spidsen for Novo Nordisk Fonden forlod direktørstillingen, sagde hun til Science Report:
– Staten skal med sit bidrag udgøre det langsigtede fundament under universiteternes forskning. Vi kan som fond med vores bevillinger være et supplement, lød det dengang.
Og videre:
– Når man uddeler mange penge til dansk forskning, skal man være opmærksom på, at man ikke ødelægger et velfungerende økosystem. At vi som fond kommer med et supplement, der er ønsket, har også været essentielt. Jeg har følt det ansvar, at vi skulle indgå i partnerskaber med blandt andet universiteter i respekt for deres verden, respekt for dem som partner, sagde Birgitte Nauntofte.
Kritik af udflytninger
På topmødet deltog også uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S). Her talte ministeren om de planlagte udflytninger af uddannelser.
– Uddannelses- og forskningspolitik handler om fremtiden og hvilket samfund, vi ønsker os. Vi har bedt universiteterne hjælpe med at bidrage til balancen mellem land og by. Der er et ønske om – efter mange års centralisering – at trække i en anden retning, sagde Jesper Petersen.
Læs også: Der mangler kvinder i toppen af dansk forskning
Mads Krogsgaard Thomsen stillede sig kritisk over for dele af udflytningerne, da disse – ifølge direktøren – kan risikere at ødelægge forskningsgrupper. Han anerkendte, at nogle forskningsgrupper kan rykkes ud i landet.
– Nogle forskningsområder kræver en kritisk forskningsmasse, hvorfor det ikke giver mening at placere forskerne rundt omkring i landet på forskellige udflyttede uddannelsessteder, sagde Mads Krogsgaard Thomsen videre.
Fokus på resten af verden
Ud over et fokus på at udvikle de bedste danske forskere ser Mads Krogsgaard Thomsen, at samfundets fremtidige problemer kræver internationalt og interdisciplinært samarbejde.
– Derfor skal vores universiteter både være gode til at arbejde sammen herhjemme og søge endnu flere samarbejder i udlandet. Vi vil som fond de kommende år etablere mange forskningscentre med satellitter ud i verden, der kan styrke Danmark, sagde han.
Han fortsatte:
– Da Danmark tabte flåden under Napoleonskrigene, plantede staten egetræer til nye skibe. Den gang kunne de tænke 200 år frem. I dag har vi brug for superhurtige løsninger for at klare de kommende udfordringer.
– Her skal forskningen hjælpe os. Covid-19-krisen har vist os, at vi kan klare tingene. Det skal vi fortsætte med, sagde Mads Krogsgaard Thomsen.
Bliver afholdt hvert år på DTU.
Emnerne for topmødet var i år blandt andet ’Hvordan bør fremtidens uddannelser finansieres?’, og ’Er vi blevet for kloge?’.
I år deltog blandt andre uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, Mads Krogsgaard Thomsen, og uddannelses- og forskningspolitisk chef Mads Eriksen fra Dansk Erhverv.
Derudover bestod topmødet af et panel bestående af uddannelses- og forskningsordførerne fra Christiansborg: Astrid Carøe (SF), Ida Auken (S), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Stinus Lindgreen (R), Victoria Velásquez (EL), Uffe Elbæk (Frie grønne) og Ulla Tørnæs (V).
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
