Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

10 idéer der forbedrer verden

Spiselige sugerør og bobler, der bremser plastik i floder er bare to ideer.

1. Farvning af tekstiler uden brug af vand eller kemikalier
Der bruges store mængder vand og kemikalier i tekstilindustrien. Der produceres ligeledes enorme mængder giftigt affald – blandt andet når tekstilerne skal farves. Nu har den hollandske virksomhed DyeCoo udviklet en bæredygtig måde at farve tøj på, som hverken bruger vand eller kemikalier. Da tøjet ikke behøver at tørre, tager processen desuden kun halvt så lang tid og bruger således mindre energi og koster mindre.

Det hollandske firma DyeCoo har udviklet en bæredygtig måde at farve tekstiler på uden vand og kemikalier. Foto: PR-foto.

Det hollandske firma DyeCoo har udviklet en bæredygtig måde at farve tekstiler på uden vand og kemikalier. Foto: PR-foto.

2. Bobler bremser plastik i floderne
Hvert år ender mindst otte millioner ton plastik i havet. En stor del af plastikken kommer fra floder. Nu har den hollandske startup Bubble Barrier fundet en måde at bremse problemet på. De vil placere rør med huller diagonalt på bunden af floder. Når der pumpe luft igennem rørene, skabes der bobler, som takket være rørets diagonale placering skubber flodens plastikaffald til siden, hvorefter det nemt kan samles op.

Illustration af bobler, der bremser plastik i vandBubble Barrier bruger bobler til at bremse og samle plastik i floder, inden det skyller ud i verdenshavene. Foto: PR-foto. 

3. Lydbølger forhindrer plastikfibre i at følge med skyllevandet
Når vi vasker vores syntetiske tøj, frigives hundredtusindvis af plastikfibre fra tøjet i skyllevandet. Fibrene ender ofte i havet til stor skade for dyrelivet. Nu har japanske forskere fundet en ny metode, der forhindrer, at plastikfibrene ryger ud med skyllevandet. Ved at sende lydbølger gennem vandet i vaskemaskinen samles plastikfibrene ét sted, så vandet kan skylles ud, uden at fibrene følger med.

4. Møbler, der vokser på træerne
Et britisk par har en farm i Derbyshire, hvor de – bogstaveligt talt – giver næring til 250 stole, 100 lamper og 50 borde. FullGrown, som projektet hedder, er deres modsvar til, hvad de betragter som en ”ineffektiv og CO2-tung proces”, hvor træer skal fældes og skæres i småstykker, før de kan laves til møbler. I stedet for at følge konventionelle metoder sørger parret for, at træerne formes som stole og borde, imens de vokser. De kalder den langsommelige metode for ”zen 3D-printing”.

FullGrown stol i mørkt træFullGrown former stole og borde, mens de vokser. De kalder metoden for zen 3D-printing. Foto: PR-foto.

5. Smartwatch minder dig om klimaforandringer
Uret tikker, når det kommer til klimaforandringer. Derfor har urproducenten Veldt designet et nyt luksus-smartwatch, Luxture Aarde, med funktioner som “The Climate Action Reminder”, der beregner gennemsnitstemperaturer og sammenligner dem med for ti år siden. Foruden de sædvanlige notifikationer sender uret også opfordringer til at gøre noget ved klimaet.

6. Brugervenlig HIV-test kan foretages hjemme
En af de største barrierer i kampen mod hiv i udviklingslande er manglen på nærliggende klinikker. Den britiske produktdesigner Hans Ramzen står derfor bag en opfindelse, der potentielt kan redde tusinder af liv. Opfindelsen CATCH er et billigt, brugervenligt apparat, som kan bruges til at teste for hiv derhjemme. Dermed reduceres behovet for at skulle rejse langt til nærmeste klinik.

Catch HIV test tager stikprøve i fingerCATCH er et billigt og brugervenligt apparat, som kan bruges til at teste hiv derhjemme. Foto: Hans Ramzan, PR-foto. 

7. App hjælper flyselskab med at reducere C02
Flyselskabet Norwegian er blandt de mest ambitiøse, når det kommer til at reducere CO2-udledningen fra fly. Takket været appen SkyBreathe har Norwegian sparet 3.700 ton brændstof og reduceret deres udledning med 11.600 ton om måneden. SkyBreathe er udviklet af EU’s projekt SkyClean, som bruger data som vejrforhold, nyttelast og flyveveje til at beregne, hvor og hvordan der kan spares på brændstof og CO2-udledning.

8. Spiseligt sugerør erstatter plastik med pasta
Alene i USA bruges der omkring 500 millioner plastiksugerør om dagen. Selvom nye regler om forbud mod engangsplastik vil træde i kraft de kommende år, vil behovet for sugerør formentlig ikke forsvinde. Derfor har britiske Stroodles udviklet et spiseligt sugerør i pasta. Når man har tømt sin drink og spist sit sugerør, kan man glæde sig over, at Stroodles donerer en del af deres overskud til Ocean Plastic, som bekæmper plastikaffald.

Stroodles pasta-sugerørStroodles sugerør er lavet af pasta og kan spises, når du er færdig med din drink. Foto: PR-foto. 

9. DNA-Smartwatch hjælper med sunde valg i supermarkedet
Forskere fra Imperial College London har udviklet et nyt apparat, DnaNudge, som gør det nemmere at vælge fødevarer, der er sunde for dine gener. Med en spytpind og en biomedicinsk chip tager det blot 15 minutter at analysere dit DNA. Når testen er overstået, kan du scanne stregkoderne i supermarkedet med dit smartwatch og se, om det pågældende fødevareprodukt er godt eller dårligt for netop dit helbred.

DnaNudge smartwatch foran morgenmadsprodukt DnaSmart-Smartwatch gør det nemmere at købe fødevarer, der er sunde for netop dine gener. Foto: PR-foto. 

10. Robothale giver rygstøtte
Den aldrende japanske befolkning kan måske se frem til færre faldulykker i fremtiden. Japanske forskere har nemlig udviklet en robot-hale, som kan sættes på lænden af ældre personer. Halen skal give støtte, når ældre læner sig bagover, eller når de rejser sig efter at have bøjet sig forover. Hver femte japaner er over 70 år gammel. Opfindelsen kan derfor komme mange til gode. Inspirationen kommer fra dyr som leoparder og aber, der er kendt for at bruge deres hale som støtte.

Artiklen er bragt med tilladelse fra Magasinet 360º. Læs mere på magasinet360.dk.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.