I de kommende dage vil ti mandlige topledere modtage en lidt usædvanlig pakke. En stol som mangler et ben vil nemlig lande foran deres dør for at synliggøre den manglende balance, som fraværet af kvinder i deres bestyrelse og direktion udgør.
Ud over at virksomhederne har få eller ingen kvinder i deres bestyrelse og direktion, har de heller ikke forbedret deres måltal i forhold egne årsberetninger, lyder det fra Gitte Maya Elsing, bestyrelsesformand for foreningen Kvinder i Bestyrelser (KiB) i en pressemeddelelse. Hun står bag kampagnen i samarbejde med bureauet Saatchi & Saatchis adm. direktør Annette Piilgaard.
De ti virksomheder som indgår i kampagnen er Ambu, Arla Foods, Energi Danmark, Jyske Bank, LEGO, Leo Pharma, Dansk Landbrugs Grovvareselskab A.M.B.A., Tivoli, PFA og TDC.
Torsdag lød startskuddet til den nye kampagne “Kvindeløse topledelser får stolen for døren”, der altså skal sætte fokus på, hvor mandsdomineret toppen af dansk erhvervsliv er.
De ti virksomheder er dog ikke udvalgt, fordi de nødvendigvis udgør de “værste” eksempler på kønsulighed i bestyrelse og direktion. KiB har også selv udvalgt virksomheder, som foreningen mener bør være “en del af agendaen”, skriver Markedsforing.dk.
Ud over ufrivilligt at indgå i kampagnen, vil Kvinder i Bestyrelser tage kontakt til virksomhederne for at sætte et møde op.
– Ved mødet får bestyrelsesformænd eller adm. direktører overrakt det fjerde ben (til stolen, red.) som tegn på, at de er åbne over for at udvide feltet af kandidater til fremtidige poster og gøre en ekstra indsats i forhold til måltallene. Herefter kan stolen bruges som et symbol på, at virksomheden vil gøre en indsats for større, kvalificeret diversitet, siger Gitte Maya Elsing i meddelelsen.
Selvom virksomhederne næppe klapper i hænderne over at indgå i kampagnen, mener Annette Piilgaard ikke, at de bliver hængt ud.
– Det er ikke vores hensigt at hænge nogen ud. Virksomhederne har sikkert nogle konkrete planer for det her. Og det vi vil gerne i dialog med virksomhederne om. Hensigten med kampagnen er at skabe opmærksomhed. Vi ved, at diversitet skaber bedre ledelse og resultater. Og vi synes, at det er åndssvagt, at vi ikke udnytter den talentmasse og det potentiale, vi har i Danmark. Vores formodninger er, at virksomhederne har gang i mange gode initiativer – og at de vil dele dem, siger hun til Markedsforing.dk.
En af de virksomheder, som netop har konkrete planer – omend et stykke ude i fremtiden, er TDC’, som har et mål om at sikre en ligelig fordeling af mandlige og kvindelige ledere i 2025.
Baggrunden for kampagnen er tal fra Danmarks Statistik, som viser, at i bestyrelser tegner kvinder sig for 19 procent, mens de udgør 14,8 procent i direktioner. Og selvom mange virksomheder udtrykker ønske om en mere ligelig kønsbalance, går det meget langsomt med fremskridtene, fremgår det af en pressemeddelelse fra foreningen.
Ud af 112 nyudpegede CEOs i de 1.000 største danske virksomheder, er kun 10 kvinder det senest registrerede år, ifølge tal fra Økonomisk Ugebrev, som KiB citerer.
Virksomheder anses ifølge lovgivningen for at have en ligelig kønsfordeling, når den er på 60/40, uanset hvilket køn, der er stærkest repræsenteret. Så snart det ikke er tilfældet skal virksomhederne opstille et måltal eller lave en politik for, hvordan der opnås en mere ligelig kønsfordeling.
Fordelingen af kvinder i bestyrelser og i den øverste ledelse hos de 10 virksomheder
Følgende virksomheder er udvalgt af KiB og inviteres “til en konstruktiv dialog om at gøre en indsats for at bidrage til det femte af de 17 verdensmål”, hedder det i pressemeddelelsen, som citerer verdensmål 5: “Kvinder skal sikres fuld og effektiv deltagelse og lige muligheder for lederskab på alle niveauer i beslutningsprocesser inden for politik, økonomi og det offentlige liv.”
Ambu – bestyrelsesformand Lars Søren Rasmussen / adm. direktør Juan-José Gonzales Casanova 17 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse
Arla Foods – bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard/ adm. direktør Peder Tuborgh 13 % kvinder i bestyrelse / 29 % kvinder i øverste ledelse
Energi Danmark – bestyrelsesformand Jesper Hjulmand / adm. direktør Jørgen Holm Westergaard 0 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse
Jyske Bank – bestyrelsesformand Sven Buhrkall / adm. direktør Anders Christian Dam 13 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse
LEGO – bestyrelsesformand Jørgen Vig Knudstorp / adm. direktør Niels Bjørn Christiansen 17 % kvinder i bestyrelse / 22 % kvinder i øverste ledelse
Leo Pharma – bestyrelsesformand Olivier Bohuon / adm. direktør Catherine Thérése Jeanne Mazzacco 14 % kvinder i bestyrelse / 33 % kvinder i øverste ledelse
Dansk Landbrugs Grovvareselskab A.M.B.A. – bestyrelsesformand Niels Dengsø Jensen / adm. direktør Kristian Johnsen Hundebøll 0 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse
Tivoli – bestyrelsesformand Tom Knutzen / adm. direktør Lars Liebst Poulsen 25 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse
PFA – bestyrelsesformand Torben Dalby Larsen / adm. direktør Allan Polack 10 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse
TDC – bestyrelsesformand Bert Åke Stefan Nordberg / adm. direktør Michael William John Parton 17 % kvinder i bestyrelse / 0 % kvinder i øverste ledelse
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
