Når CSR Prisen uddeles på Børsen 31. oktober i år, er det 25. gang, at virksomhedernes CSR-rapporter er til eksamen.
For at markere det kvarte århundrede med CSR-rapporter, er dobbelt så mange virksomheder som normalt med i opløbet, så hele 100 virksomheder bliver bedømt.
Der uddeles desuden to CSR Priser for henholdsvis bedste CSR rapport i kategorien stor børsnoteret virksomehed og i kategorien stor ikke-børsnoteret virksomhed.
Virksomhederne er valgt ud fra omsætning, at de har hovedsæde i Danmark, at de har flere end 250 medarbejdere, samt at de udgiver en koncernrapport for samfundsansvar. Se alle 100 virksomheder sidst i artiklen og se tidligere prisvindere her.
Virksomhedernes CSR rapporter bliver i år vurderet ud fra tre hovedkriterier:
1) Relevant og væsentlig,
2) Brugbar og troværdig og
3) FNs verdensmål samt en række underkriterier.
Trods 25 år med fokus på god afrapportering, har virksomhederne stadig meget at lære. Det står klart i undersøgelsen af De 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar, som FSR Danske Revisorer offentliggjorde i 2018.
Konklusionerne i undersøgelsen var blandt andet, at der er behov for at styrke god rapporteringsskik, som for eksempel at forklare en enten positiv eller negativ udvikling.
Der er også behov for at gøre koblingen mellem forretnings og samfund klar. Kun 2 ud af 10 virksomheder omtaler for eksempel de forretningsmuligheder, CSR-indsatsen kan give.
Og selvom Verdensmålene vinder indpas i rapporteringen, er det kun 3 ud af 10 virksomheder, som fortæller om fremdrift i indsatsen for at nå målene.
Vi har spurgt CSR Udvalgets formand Birgitte Mogensen, om hun kan være tilfreds med, at det ikke står bedre til end som så.
– Det er både godt og ondt, at vi kalder det et 25-års jubilæum for CSR Prisen, for den har jo været på en lang rejse hen over de år fra et meget teknisk fokus på grønne regnskaber til et fokus på miljø i bredere forstand og siden sociale hensyn. Så formen, indholdet og målgruppen for rapporterne har jo undergået en kæmpe udvikling.
– Der er jo en enorm forskel på at drive virksomhed i dag og for 25 år siden. I dag taler vi om virksomhedens why og dens purpose. For 25 år siden var en virksomheds formål primært at tjene penge, siger Birgitte Mogensen, som bruger et malende billede for at forklare udviklingen.
– Virksomhederne har udviklet sig fra at være sten til at være diamanter med mange flere facetter, som er blevet tilføjet i kraft af både lovgivning, omverdenens krav og tidens trends.
Hvad forventer du dig af årets rapporter?
– Jeg vil forvente at de bedre af dem, som vi vil nominere og prise, vil koble forretningen og det at tage samfundsansvar i endnu højere grad end hidtil. Det kan udmønte sig i at beskrive, hvad der påvirker virksomheden, men også hvilke samfundsfaktorer virksomheden selv ønsker at påvirke og bidrage til.
– Derudover forventer jeg, at langt flere rapporter vil indeholde ESG-data og kpi’er for de områder, som det dækker over i form af miljø, det sociale område og ledelse. Men det er stadig sådan, at G’et, altså governance, endnu ikke har fundet sin plads i virksomhedernes rapportering. Nogle vælger at omtale det i CSR rapporten, andre behandler det område i den finansielle årsrapport. Men overordnet vil vi se flere målsætninger og opgørelser over, hvordan virksomhederne performer, både når det gælder gode og dårlige resultater. Så transparens i afrapporteringen vil fylde mere.
Hvad er tendenserne fremadrettet for CSR-rapporter?
– Fokus vil i fremtiden i endu højere grad være på, at man kan bruge rapporten til noget. Så udviklingen går fra, at rapporten bliver nice to have for den brede målgruppe til at den bliver need to have for særligt investorerne.
Disse 100 virksomheder dyster om CSR Prisen 2019 i to kategorier
50 store børsnoterede danske virksomheder:
Mærsk
Danske Bank
Novo Nordisk
ISS
DSV
Vestas
Carlsberg
Ørsted
Pandora
FLSmidth
Rockwool International
Lundbeck
Schouw & Co.
Tryg
Topdanmark
Coloplast
Jyske Bank
Novozymes
DFDS
William Demant
NORDEN
Aarsleff
Solar
NKT
GN Store Nord
Nilfisk
Chr. Hansen
Alm. Brand
Scandinavian Tobacco Group
Royal Unibrew
Sydbank
Sanistål
Københavns Lufthavne (CPH)
Matas
Spar Nord Bank
Bang & Olufsen
Brødrene A. & O. Johansen(AO)
Arkil
ALK
NNIT
IC Group
SimCorp
Ambu
Santa Fe Group
SP Group
Flügger
H+H International
Bavarian Nordic
Harboe (Harboes Bryggeri)
Jeudan
50 store ikke-børsnoterede danske virksomheder:
Arla Foods
Danish Crown
Salling Group
Selfinvest (USTC)
DLG
Danfoss
Coop Danmark
LEGO Group
Nykredit
PFA Holding
Danish Agro
Grundfos
Bestseller
TDC
Velliv, Pension & Livsforsikring(tidl. Nordea Liv & Pension)
Mahia 17 (Dagrofa)
Jysk
Falck
Semler Holding
Egmont
Rambøll
LEO Pharma
Hempel
ECCO
DSB
Monjasa
Sampension
Euro Cater Group
OK
Nets
Interdan
MT Højgaard
Thornico
Bygma Gruppen
MHI Vestas Offshore Wind
AP Pension
Stark Group Denmark
Nic. Christiansen Gruppen
Fleggaard Holding
COWI
Lemvigh-Müller
Orifarm Group
Pensam
HOFOR
Blue Water Holding
KMD
Harald Nyborg
Zebra (Flying Tiger Copenhagen)
Haldor Topsøe
TICAN FRESH MEAT (tidl.
Tican)
Læs mere om dette års uddeling af CSR Prisen her.
