Lone Jager Lindquist er professionelt bestyrelsesmedlem og strategisk rådgiver med 16 års erfaring som direktør for forskellige virksomheder. Hun er formand for Bestyrelseskvinder samt PTR Robots og er derudover bestyrelsesmedlem i en række virksomheder.
DEBAT: I min rolle som formand for Bestyrelseskvinder er jeg jævnligt i kontakt med bestyrelsesformænd, ejerledere og direktører, som ønsker kvinder i deres bestyrelser. Bestyrelseskvinder er et non-profit netværk, der er opstået på baggrund af en efterspørgsel efter netop kvinder til bestyrelser.
Der er primært 5 årsager til at ville have kvinder ind i en bestyrelse.
1. Et bevidst ønske om at få en kvinde ind i bestyrelsen som et led i generationsskifte af bestyrelsen. Den bagvedliggende grund er oftest, at man ønsker det kvindelige køn repræsenteret som et led i at øge virksomhedens diversitet (som jo også handler om baggrund, uddannelse, etnicitet, alder mv.).
Man får en bedre afdækning af problemet, får derved flere løsningsmuligheder og ender dermed med en bedre løsning
2. Et øget fokus på en kompetencebaseret bestyrelse. Altså rekrutteres bestyrelsesmedlemmerne, så sammensætningen stemmer overens med de udfordringer, virksomheden har. Måske står virksomheden overfor at internationalisere salget. I den forbindelse ønsker man at rekruttere en kvinde med internationalisering som kompetence.
3. ”Vi minder for meget om hinanden i bestyrelsen.” Flere har fået fokus på, at en gruppe mennesker, der er af samme køn, samme alder, måske bor i samme område osv. ikke danner det bedste grundlag for udvikling og nytænkning. Flere studier viser, at jo mere forskelligt sammensatte teams er, jo bedre beslutninger bliver der taget. Man får en bedre afdækning af problemet, får derved flere løsningsmuligheder og ender dermed med en bedre løsning.
4. Et målrettet ønske om at forbedre sit rekrutteringsgrundlag. Flere kvinder har uddannelsen, erfaringen og lysten til at arbejde i bestyrelser. Da kvinder repræsenterer ca. 50 pct. af den danske befolkning reducerer man automatisk sit rekrutteringsgrundlag med 50 pct., hvis man (bevidst eller ubevidst) fravælger kvinder.
5. Et ønske om, at ”kundegrundlaget” bliver repræsenteret i bestyrelsen. Kvinder har ofte stor indflydelse på indkøb – både i hjemmet og i virksomheder. Når kunderne primært består af kvinder, kan det være en rigtig god idé at lade denne store kundegruppe være repræsenteret i bestyrelsen. F.eks. har Imerco taget et bevidst valg om at udskifte nogle af deres mandlige medlemmer med kvinder for at sikre en repræsentation i bestyrelsen.
Hvad gør den bestyrelsesformand eller ejerleder, der ønsker kvinder ind i bestyrelsen?
Størstedelen af danske virksomheder er små og mellemstore virksomheder (også kaldet SMV’er). Det anslås, at ca. 95 pct. af alle rekrutteringer til bestyrelser foregår gennem netværk.
Hvis man bruger et rekrutteringsbureau til at finde kandidater, er det jo nemt nok. Så beder man om at få en ”long list” af lige dele mænd og kvinder. Ud fra den sorterer man fra, så man har en ”short list”, stadig med lige dele af mænd og kvinder, som inviteres til samtale.
Det bedste råd er at søge ud over sit eget tætte netværk
Uden et rekrutteringsbureau er opgaven den samme. Der plejer man også at lave en ”long list” med nogle navne på. Ud fra deres baggrunde og cv eller profil på LinkedIn sorteres ned til en ”short list”, som man ser til en samtale.
Det bedste råd er at søge ud over sit eget tætte netværk. For eksempel kan man bruge LinkedIn, en bestyrelsesrekrutteringsplatform eller netværket Bestyrelseskvinder. Jeg oplever også, at man spørger revisoren eller advokaten om hjælp.
Vær klar til at tale om virksomhedens udfordringer
Før man afvikler samtaler, er det vigtigt, at man er klar til at tale om virksomhedens udfordringer ligesom konditionerne for arbejdet i bestyrelsen også er vigtigt f.eks. antal møder, mængde af forberedelse, honorar etc. Og så gør det ikke noget at man sætter ord på hvilke fordele, der er ved arbejdet i bestyrelsen.
Det allervigtigste er at lade det nye (kvindelige) bestyrelsesmedlem få taletid på møderne
Når det nye medlem er valgt til bestyrelsen, er en god on-boarding proces vigtig. Introduktion til bestyrelsens arbejde og virksomheden samt gensidig præsentation af gamle og nye bestyrelsesmedlemmer er en forudsætning for et godt samarbejde fremadrettet.
Men det allervigtigste er at lade det nye (kvindelige) bestyrelsesmedlem få taletid på møderne, for ellers kan man jo lige så godt lade være…
Forsiden lige nu:

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

AI og kunstigt væv kan overvåge vores sundhed og sætte turbo på behandling indefra
FREMTIDENS AI. Forskningsfeltet cyberorganik integrerer AI med bioimplantater, avancerede proteser og hjerneteknologi . Det åbner nye døre og dilemmaer for forskere og sundhedsvæsnet, mener DTU-lektor Alireza Dolatshahi-Pirouz.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
