Sustainability-feltet er fyldt med passionerede mennesker, men i anledning af kvindernes kampdag hylder Sustain Report ni kvindelige af slagsen.
Vi har fået hjælp til at lave listen fra Anne-Louise Thon Schur, adm. direktør for SDG Invest og fra Bahare Haghshenas, leder af Deloittes SDG Services.
I vilkårlig rækkefølge kommer de udvalgte kvinder her:
Annemarie Meisling, Director of Sustainability i Chr. Hansen
Fremhæves for: sin evne til at koble bæredygtighed til forretning.
Annemarie Meisling er uddannet jurist med en master i sociologi. Hun har arbejdet med bæredygtighed og menneskerettigheder for Udenrigsministeriet, Den amerikanske kongres, Verdensbanken, Dansk Industri, Cowi og Novo Nordisk. Hun er desuden pt bestyrelsesformand for Global Compact Network Denmark.
Annemarie Meisling står i spidsen for bæredygtighedsindsatsen i verdens mest bæredygtige virksomhed, ifølge Corporate Knights seneste måling, der blev offentliggjort på dette års topmøde i Davos.
I et interview med Sustain Report løftede hun noget af sløret for virksomhedens succes med sustainability-arbejdet.
“Vores sustainability-arbejde fungerer godt, fordi vores adm. direktør læner sig ind i det. Jeg ville for eksempel ikke kunne drive bæredygtighedsbestyrelsen med samme vægt, fordi de forskellige direktører ikke refererer til mig. Så en af grundene til, at det er fedt at arbejde med bæredygtighed her er, at det har sådan en god forankring i organisationen,” sagde Annemarie Meisling.
I 2019 har hun særligt fokus på at involvere medarbejderne yderligere i, hvordan de selv kan bidrage til en bærdygtigh udvikling for virksomheden både i det store og det små.
“Vi håber at kunne skabe en bevægelse,” lød det fra Annemarie Meisling.
I dag, 8. marts, er hun taler ved Global Compact Network Denmarks ‘Ring the Bell for Gender Equality’ arrangement i samarbejde med Nasdaq i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag. På denne dag ringer børser i over 70 lande verden over med børsklokken for at fejre kvindernes internationale kampdag, skriver Global Compact.
Eventet sætter fokus på kvinders rolle i lederstillinger og i bestyrelser for børsnoterede selskaber samt vigtigheden af ESG (virksomheders arbejde med ansvarlighed) fra investorernes synspunkt.
Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild af Mad
Fremhæves for: sin bæredygtigheds-aktivisme.
Stop Spild Af Mad er en non-profit, frivillig forbrugerbevægelse, som siden 2008 har kæmpet mod madspild. Selina Juul gjorde kampen mod madspild til sin mærkesag længe før, det var på radaren hos alverdens virksomheder.
Ifølge organisationen selv, er Stop Spild Af Mad Danmarks største organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler samt antal af følgere på de sociale medier. Den har over 60.000 støtter og har siden 2008 involveret over 500 frivillige fra hele Danmark. Stop Spild af Mad samarbejder eller har samarbejdet med blandt andre Coop, Rema 1000 og Lidl.
Hendes inspiration til bevægelsen kommer blandt andet fra en opvækst i Rusland, hvor man som en selvfølgelighed spiste al mad op, siger hun i et interview med Alt.dk. Her fortæller hun også, hvad hun tror er opskriften på at trænge igennem med sit bæredygtige budskab.
“Du skal sige til folk, hvad de gerne vil høre. Det er en ny måde at være aktivist på, så folk kan se, hvad de får ud af det i netop deres liv. Taler du om at være miljøbevidst først, bliver folk bange, for hvad betyder det? At de kun må gå i bad to gange om ugen? Eller at de aldrig mere må flyve? Det bliver langt mere håndgribeligt, når vi viser, at du kan spare penge og tid, som du i stedet kan bruge sammen med din mand og dine børn, og derefter sparer du så samtidig ressourcer og gør verden til et bedre sted.”
“Vi skælder ikke ud, og det er rigtig vigtigt. Mange organisationer går ud og kalder industrien og forbrugerne for de onde, men det er der ikke nogen, der gider høre på. Vi vil hellere samarbejde. Vi er en del af problemet, og vi er en del af løsningen. Det er vores alles ansvar,” siger Selina Juul til Alt.dk.
Så er billeder fra vores arrangement hjemme hos H.K.H. Prinsesse Marie ankommet. Pictures from our event at home with H.R.H. Princess Marie of Denmark have arrived. https://t.co/xw7xePkmnN#madspild #stopmadspild #StopSpildAfMad #FoodWaste #Champions123 pic.twitter.com/TDm6gMqZU0
— Selina Juul (@SelinaJuul) 25. januar 2018
Lotte Hjortlund Andersen, direktør for People & Culture i ISS Danmark
Fremhæves for: sin viden om diversitet og mangfoldighed.
Uddannet advokat, MBA med 20 års erfaring fra ISS og Dansk Industri. Hun er desuden bestyrelsesmedlem i Børns Vilkår og medlem af CBS Business Panel.
Diversitet er en nøgleingrediens i godt lederskab, har Lotte Hjortlund Andersen blandt andet fremhævet. God ledelse består nemlig af faglighed, forskellighed og følgeskab, mener hun.
“Som leder skal man forstå, at de mennesker man leder alle sammen er forskellige, så man skal have en nysgerrighed på, hvad det enkelte menneske har brug for for at man får det største potentiale frem i netop den person,” lød det fra Lotte Hjortlund Andersen i en video fra 2017.
ISS People & Culture modtog 4. oktober 2018 HR-prisen for at arbejde dedikeret med at udvikle fokus på ledelse som en faglighed. Samme år viste et forskningsprojekt fra CBS, der tog afsæt i 2,5-års studier i ISS, viser, at supermangfoldighed styrker forretningen gennem øget trivsel, udvikling af ledere og en udvidet talentmasse.
“Kampen om arbejdskraft og talenter er et forretningskritisk emne, de fleste danske virksomheder kan nikke genkendende til. Det nye studie, som tager et deep dive i vores store mangfoldighed, viser, at der her ligger et potentiale, vi kan bringe endnu mere i spil i forhold til at fastholde og udvikle vores talentmasse til gavn for vores forretning,” sagde Lotte Hjortlund Andersen i den forbindelse.
Susanne Stormer, Vice President, Corporate Sustainability, Novo Nordisk
Fremhæves for: sit arbejde med ESG og Triple Bottom Line.
“Hvad jeg laver, og hvad jeg gør er en del af min titel. Jeg plejer at sige, at mit kælenavn ‘Sus’ står for sustainability,” siger Susanne Stormer, der næppe behøver nærmere introduktion, i et interview med Ethical Boardroom fra 2017 om sit job.
Her taler hun også om, at ESG ligesom sustainability opstod som separate discipliner, men i stigende grad integreres i virksomhedernes strategier:
Susanne Stormer kom til Novo Nordisk i 2000 for at integrere ‘Triple Bottom Line’-princippet i hele forretningen og dens beslutningsprocesser samt virksomhedskultur.
I dag er hendes rolle at sætte den strategiske retning for Novo Nordisks position inden for sustainability og at demonstrere den langsigtede forretningsværdi af at inkorporere økonomiske, sociale og miljømæssige perspektiver (ESG) i ens markedsposition, som det fremgår af hendes LinkedIn-profil.
I en kommentar, ligeledes på LinkedIn, roser hun den fremadstormende impact-investor Pelle Pedersen med passion og velvalgte ord, der kunne tjene som inspiration for hele sustainability-branchen:
“Jeg husker dengang jeg sagde til nogle at jeg frygtede for at blive sat. Og blev mødt med et grin og kommentaren: Du er da sat! Så her er jeg, sat, men med den samme mission som dig om at inspirere og forandre. For Real! (..) Vi bliver flere og flere. Jeg er nok bare født en 20-30 år for tidligt 😉 Ønsker dig fulde sejl. Og husk: man sejler bedst, og hurtigst, med vinden i næsen. Men går man lige op mod vinden, står man stille!”
Susanne Stormer er desuden aktiv på Twitter, hvor hun for nylig bakkede op om borgerforslaget til en ny klimalov og fejrede afslutningen af arbejdet med årsrapporten for Novo Nordisk.
Now this wall is history. You’ll find the NovoNordisk Annual Report 2018 is LIVE at https://t.co/zjMDfa81st. If we may boast a bit: it’s a very good read! Check it out and let’s know what you think! It’s the result of MANY hours of work & collaboration w colleagues & partners pic.twitter.com/AfmOYfIrSp
— Susanne Stormer (@SusStormer) 1. februar 2019
Silja Nyboe Andersen, investeringsrådgiver i Merkur Andelskasse
Fremhæves for: sin viden om investering og personlig livsstil i relation til bæredygtighed.
Silja Nyboe Andersen er investeringsrådgiver i Merkur Andelskasse, der som en af første investeringsfonde i Danmark er blevet svanemærket, ifølge B.dk.
Silja Nyboe Andersens personlige mission er at udvikle kreative initiativer og at inspirere til handling for en positiv social og miljømæssig forandring, fremgår det af en beskrivelse på evpa.eu.com. Silja Nyboe Andersen har fire års erfaring fra The Big Issue, der beskrives som en af de mest disruptive socialøkonomiske forretninger i UK.
I øjeblikket deler hun sin tid mellem arbejdet med impact investeringer i Merkur Andelskasse og at være rådgiver for en familiekontrolleret investeringsfond. Hun organiserer desuden events og foredrag om hvilken rolle forandringsagenter og investorer spiller for at skabe mere bæredygtige økosystemer, fremgår det af hendes LinkedIn-profil.
Lise Kingo, CEO & Executive Director, United Nations Global Compact
Fremhæves for: sin lange erfaring og arbejde med verdensmålene for FN.
Lise Kingo var for nylig i Danmark for at skyde gang i et nyt FN-initiativ, der skal fremme unge erhvervstalenters arbejde med Verdensmålene.
“For unge mennesker kan det være svært at blive hørt, når det gælder SDG-agendaen. Den er fuld af mennesker som leder virksomheder og er kendte. Derfor kan det være svært at møve sig frem i første række og blive set og hørt,” sagde Lise Kingo i den forbindelse til Sustain Report.
Før sit indtog som øverste leder for FN’s Global Compact program, der fokuserer på virksomheders arbejde med Verdensmålene, har hun haft en lang sustainbility-karriere i blandt andet Novo Nordisk fra 1988 til 2014, som de fleste i feltet vil være bekendt med. Her var hun især kendt for at indføre Triple Bottom Line-princippet.
Senest har hun opfordret til at gøre 2019 til et “tipping point” for arbejdet med Verdensmålene.
In 2019, business leaders can create “tipping points” to build real change for those who need it most, particularly women, young people and workers in the global supply chain.
I invite you to read my Annual Letter to all UN @globalcompact participants: https://t.co/ADXqbpxZJz pic.twitter.com/W2iqmyXWLS
— Lise Kingo (@Lise_Kingo) 16. januar 2019
Ida Auken, Medlem af Folketinget, Radikale Venstre
Fremhæves for: sin indsigt i klima-spørgsmål og politiske kamp for at fremme klimaet.
En Google-søgning på Ida Auken og klima giver 81.300 resultater, og på sin hjemmeside fremhæver hun da også en ambition om, at Danmark skal være grønnere:
“Jeg har arbejdet med klima og miljø i over 15 år. Jeg har været miljøminister og været med til at skabe store resultater på klimaområdet. Der er heldigvis sket meget siden, jeg skrev mit første debatindlæg og læste min første klimarapport. Det er skønt at se, hvor langt vi er kommet. Men vi er ikke i mål. Vi skal videre. Derfor kæmper jeg for:
At der kører 1 mio. elbiler på vejene i 2030
At der kun kommer grøn el ud af stikkontakten i 2025
At vi skaber et landbrug, der er giftfrit, klimavenligt og cirkulært”
Ida Auken er aktiv Twitter-bruger og tager blandt andet klimapolitiske debatter med andre politikere. Her med Alternativets Rasmus Nordqvist.
Det var da en gedigen stråmand du laver på mig @rasmusnordqvist https://t.co/kjj9LudHmI Det er netop min pointe i interviewet, at klimakrisen er en mulighed for at skabe bedre liv. Derfor vil jeg fokusere på de mange nye muligheder for spændende fødevarer, det ikke belaster
— Ida Auken (@IdaAuken) March 6, 2019
Anne Katrine Heje Larsen, stifter og CEO for Københavns Projekthus, KPH
Fremhæves for: at fremme bæredygtige startups
“Der manglede fysiske steder der kunne fungere som samlingssted, for nye startups og iværksættere der arbejdede med målsætninger der også gik videre end profit. Jeg ville gerne samle de forskellige iværksættere der arbejdede med at skabe værdi for vores samfund. Diversitet var en væsentligt faktor, derfor den brede målgruppe som også er på KPH i dag. Hermed ikke sagt at profit ikke er ok, for det er det selvfølgelig, virksomhederne skal jo også være bæredygtige hvis den ønskede impact skal opnås. Min vision var bare at skabe succes udover egen forretning,” lyder Anne Katrine Heje Larsens beskrivelse af KPH i et interview med Startupborgen.dk.
KPH arbejder for at understøtte sociale iværksættere, fordi de opfattes som afgørende spillere i forhold til at skabe en bæredygtig fremtid, lyder det på KPH’s hjemmeside.
“Jo flere innovative kreative mennesker vi samler, des bedre sociale løsninger kan vi skabe! Med et hus fyldt til randen af sociale iværksættere kan vi vende udfordringer til muligheder. Vi kan blandt andet udforske nye måder at bruge kaffegrums, insekter, kultur, kreativitet og eksisterende strukturer,” lyder det endvidere.
Ideen er at give Iværksættere et netværk, fællesskaber og rådgivning, hvor sparring og videndeling er med til at underbygge og støtte sociale forretningsideer i den spæde fase.
Det skal bidrage til løsningen af FN’s 17 verdensmål. KPH vil udvide til flere byer og er i en proces ved at skabe en national hub for socialt iværksætteri, der kan repræsentere Danmark internationalt.
Anne Katrine Heje Larsen har selv en baggrund, som iværksætter. I ti år har hun tidligere haft sit eget brand og samarbejdede blandt andet med streetart kunstnere om kollektioner og forskellige klubber og eventaktører om modeshows hvor kunst spillede en væsentligt rolle. I 2006 etablerede hun Copenhagen Unfair som et alternativ til modeugen for up-coming designere, musikere og kunstnere. I 2009 var hun med til at stifte KPH.
Her et Instagram-opslag om en af projekterne i KPH:
Maria Ana Petrera, manager hos Monitor Deloitte
Fremhæves for: sin ekspertviden om Verdensmålene
Maria Ana Petrera fremhæves for at være en af de primære eksperter på verdensmålene. Hun har været Danmarks forhandler i FN, udviklet den danske handlingsplan for Verdensmålene og været i central drivkraft i at engagere danske aktører i Verdensmålene.
“As National Coordinator for the Sustainable Development Goals I have built an extensive network in public and private sectors and obtained thorough knowledge about the challenges and opportunities presented by global sustainability,” skriver hun i sin LinkedIn-profil.
Maria Ana Petrera er for nylig kommet fra en stilling i Udenrigsministeriet med titlen National Coordinator – SDGs, Head of Team – Development Policy, Finance & Fragility til Deloitte. Hun har tidligere haft ledende stillinger på Danmarks ambassade i Nepal og Nicaragua.
“you don’t know what you’ve got till it’s gone” as Joni Mitchell claims. Don’t let it be true for our nature and biodiversity. https://t.co/8h2uvjvvXq
— Maria Ana Petrera (@mapetrera) 22. december 2017
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
