Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Bæredygtighed betaler sig for 59 globale virksomheder

Når det gælder bæredygtighed har succesfulde globale virksomheder bl.a. fokus på CO2.

Samlet set har det været en god forretning at investere i virksomheder, som prioriterer bæredygtighed højt. Det viser årsrapporten 2019 fra den bæredygtige investeringsfond SDG Invest, som blev offentliggjort i april.

Efter omkostninger landede afkastet for året på 30,53 pct., hvilket ligger højere end verdensindekset MSCI World, der af nogle beskrives som det globale svar på det danske C25 indeks.

Og den tendens holder ind i turbulente 2020, hvor SDG Invest ligger over to procentpoint (2,54%) foran MSCI World, som viser afkastet før omkostninger, mens SDG Invests afkast er efter omkostninger, fortæller medstifter og partner Anne-Louise Thon.

Men dermed kan man ikke over en bred kam sige, at bæredygtig forretning altid betaler sig.

Bæredygtighed er også lig med finansiel bæredygtighed
Kun 59 ud af de omtrent 65.000 børsnoterede selskaber på verdensplan er indtil videre kommet igennem nåleøjet hos SDG Invest. Og det kræver mere end en høj bæredygtighedsprofil.

– Vi mener ikke, at en virksomhed er bæredygtig, hvis den ikke er finansielt bæredygtig. Da vi satte os for at oprette en bæredygtig investeringsfond og kiggede på de virksomheder, som vinder CSR-priser, var mange af dem ikke nødvendigvis finansielt bæredygtige. Men det er essentielt, at de er det, når man er langsigtede investorer som os, siger Anne-Louise Thon, som erkender at der kan være lidt “hønen og ægget” over diskussionen.

For bliver en virksomhed finansielt sund på sigt, hvis den har et bæredygtigt udgangspunkt? Eller kræver det først og fremmest finansiel styrke at dreje forretningen i bæredygtig retning?

– Vores filosofi er, at de virksomheder, som tænker bæredygtighed ind i forretningsstrategien står stærkere på sigt. Vi tror på virksomheder, som er økonomisk sunde, som investerer langsigtet, som ikke kaster sig ud i spekulation og som tager vare på både mennesker og planeten.

Og den type bæredygtighedsstrategi er ikke kun mulig i opgangstider, siger Anne-Louise Thon med henvisning til coronakrisen, som netop har understreget værdien af at drive en sund forretning, der kan modstå kriser og at have medarbejdernes og andre stakeholderes tillid og opbakning.

Næsten alle vil reducere CO2-udledninger
I sin årsrapport, gør SDG Invest status over, hvordan de 59 virksomheder samlet set klarer sig. Det gælder blandt andre Novo Nordisk, Adidas, Unilever, Nestlé og Danone. Det sker ud fra en bæredygtighedsscore på 47 parametre og 178 underparametre, som investeringsfonden selv har udviklet. Highlights fra virksomhedernes prioriteter i forhold til bæredygtighed er:

Den samlede mængde CO2e emissioner af SDG Invest porteføljen ligger under MCI World Carbon Target.

81 % af virksomhederne i porteføljen er engageret i cirkulær økonomi

97 % har mål for reducering af CO2e emissioner

53 % er en del af Science Based Targets-initiativet

72 % har allerede produkter/løsninger, som direkte medvirker til at løse verdensmålene

På tre punkter performer virksomhederne dog dårligt, så der vil SDG Invest bruge sit aktive ejerskab til at holde virksomhederne i ørerne. Det gælder cirkulær økonomi, skat og diversitet. Her uddyber Anne Louise Thon, hvad baggrunden er for at sætte fokus på de tre områder.

Cirkulær økonomi
– For store, globale virksomheder som dem, vi investerer i, er det svært at omstille sig fra en lineær brug-og-smid-væk model til en cirkulær økonomi, selvom vi oplever, at der er en stor vilje til det. Cirkulær økonomi involverer jo alle hele værdikæden fra forbrugsmønstre hos kunderne til leverandørerne. Og det er ikke alle dele af den adfærd, virksomheden kan påvirke. Derfor er det svært, og det er en rejse, som tager tid, men den er nødvendig.

Hvordan afgør I, om en virksomhed er på vej i den rigtige retning?

– Vi har nu indgået samarbejde med Ellen McArthur Foundation, som ønsker at lancere en certificering, som skal hjælpe virksomhederne med at omstille sig til cirkulær økonomi. Dem der skriver sig op til det, vil vi anse som ledere på det område.

81 procent af virksomhederne i SDG Invests portefølje er engageret i cirkulær økonomi, men kun 22 procent har KPI’er og tidsplaner for integrationen af cirkulær økonomi i forretningen.

Skat
– Det er ikke ulovligt at optimere sin skattebetaling, fordi man vægter afkastet til aktionærerne højt. Men det er ikke okay, når det kammer over i at spekulere i skat ved hjælp af skattely og lignende. Derfor er det vigtigt at offentliggøre, at man betaler skat i det land, hvor pengene er tjent, siger Anne Louise Thon og tilføjer:

– Vi har en tæt dialog med skatterådgiverne i PwC om, hvordan man skelner om en virksomhed har en etisk skattebetaling. Det er mange virksomheder interesseret i at have, men de er i tvivl om, hvor grænsen går. Ligesom med bæredygtighed generelt, vil der jo altid være nogle virksomheder, som er ligeglade, derfor er der behov for mere rettesnor, og for ledere som kommunikerer om, at det er vigtigt.

Kun 7 procent af selskaberne i SDG Invests portefølje oplyser deres land-for-land skattebetaling.

I Danmark er Salling Group og Ørsted fortsat alene om frivilligt at offentligøre land-for-land skattebetalinger. De får dog næste år selskab af Mærsk, skriver Esg.ugebrev.dk.

Diversitet
– Intet går i den rigtige retning for ligestilling til trods for den ene McKinsey-rapport efter den anden beviser den forretningsmæssige værdi af diversitet, som jo skal forstås bredere end køn, siger Anne-Louise Thon og tilføjer:

– Vi har tilføjet et nyt parameter til vores scorecard over virksomhedernes bæredygtighed, som handler om træning i at undgå ubevidste fordomme. Det er nødvendigt, at virksomhederne prioriterer det.

Andelen af kvinder i topledelsen er faldet til 23 procent i 2019 fra 24 procent i 2018. Andelen af  kvindelige bestyrelsesmedlemmer er vokset til 32 procent i 2019 fra 29 procent året før. 50 procent af virksomhederne i SDG Invests portefølje har igangsat processor til at afdække, om der er et problem i forhold til ligeløn. 52 procent af dem har politikker og KPI’er for diversitet og inklusion.

Og ser man på kønsaspektet af diversitet, kan det lade sig gøre at knække koden. I hvert fald for den globale fødevarevirksomhed Danone. Her er fordelingen i bestyrelsen otte mænd (53 %) og syv kvinder (47 %). Topledelsen består af fire mænd (57 %) og tre kvinder (43 %), oplyser SDG Invest på baggrund af de 2018-tal, der er oplyst i virksomhedens 2019-rapport.

Kun 12 procent har fokus på løn man kan leve af i leverandørkæden
På endnu et punkt er de globale virksomheder ramt af sammenstødet mellem forretning og bæredygtighed. Det gælder at sikre en løn arbejderne kan leve af i leverandørkæden. Kun 12 pct. af virksomhederne i SDG Invests portefølje arbejder aktivt på at sikre det.

Er der nogle bæredygtighedsområder, som man må indse er for meget i konflikt med forretningssiden til, at de kan løses?

– Det er svært at have styr på hele sin supply chain, men der er stigende fokus på, hvor varerne kommer fra, og hvad folk bliver betalt for at producere dem, siger Anne-Louise Thon med henvisning til fransk og hollandsk lovgivning på leverandørområdet.

– Jeg er ikke tilhænger af, at vi regulerer os ud af alting, men når der kommer lovgivning på et område, så rykker det, så måske skulle vi også have lovgivning om ligestilling.

Hvis virksomhederne forbedrer sig på de punkter, I nævner, hvordan gør det dem så til en bedre investering for jer?

– I vores finansielle scoring udvælger vi virksomheder som performer på indtjeningsstyrke, men det går hånd i hånd med langsigtet og strategisk tilgang til bæredygtighed. Selvfølgelig kan man også skalere sin virksomhed og låne en masse millioner for at få den til at vokse, frem for at lade det ske organisk. Vi tror bare, at vores tilgang er bedre.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.