Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Brugen af farlig kemi i kaffeproduktion er steget brat

Flere og flere mennesker og dyr bliver syge som følge af en voldsom stigning i brugen af pesticider på verdens kaffefarme. Derfor bør man gøre kaffedyrkning mere bæredygtig, mener forsker fra Københavns Universitet.

En kaffefarm i Costa Rica hvor 'øer' af agerskovbrug omringer kaffeplanterne. Foto: Athina Koutouleas

Brugen af pesticider i kaffeproduktioner stiger markant og medfører en række sygdomme hos både dyr og mennesker.

I Brasilien er der siden 2019 blevet godkendt 475 nye pesticider, og over en tredjedel af dem er ikke godkendt i EU på grund af deres giftighed. Det oplyser Athina Koutouleas, ph.d.-stipendiat ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Hos en af de største kaffeimportører herhjemme, Coop, er der dog ingen panik. Kæden får primært sin kaffe fra Østafrika, mens pesticidproblemerne er koncentreret i de store plantager, som især præger den brasilianske kaffeproduktion.

Kaffeplanten har oplevet flere angreb af insekter, bakterier og svampe, hvilket har resulteret i et højere forbrug af pesticider, særligt på de store kaffeplantager.

Pesticiderne skal dræbe de uønskede gæster, som kommer som følge af, at kaffe siden 1990’erne i højere grad dyrkes som monokultur.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: