Siden pressemødet 11. marts som lukkede store dele af det danske samfund, er der sket store forskydninger i omtalen af verdensmål i kobling til C25-virksomheder. Det viser tal fra Infomedias Global Goals Explorer.
– Der er stadig omtaler af verdensmålene bredt, når vi kigger på agendaerne – mange i forbindelse med corona dog (og under verdensmålene sundhed og klima).
– Hvad kendetegner marts i dækningen af verdensmål og C25?
– Vi ser en stigning i antallet af omtaler fra den 2.-12. marts, hvor specielt Kvindernes Internationale Kampdag (den 8. marts) og Klimarådets plan for, hvordan Danmark kan nå klimarådene fylder (den 9. marts). Men generelt ser vi, at indtil den 12. marts følger omtalen den stigende kurve igennem det seneste halve år på flere af verdensmålene. De tre mest omtalte mål for måneden er (fortsat fra tidligere) Klimaindsats, Ansvarligt forbrug og produktion samt Bæredygtig Energi – tæt efterfulgt af Ligestilling mellem kønnene, som på Kvindernes Internationale Kampdag fyldte 56 procent af den samlede omtale.
Hvornår knækker kurven for, at den “normale” mediedækning bliver afløst af corona-dækning og hvad skyldes det?
– Kurven for medieomtale knækker den 12.-13. marts. Det er der uden tvivl flere årsager til. Den mest afgørende årsag er formentlig, at Statsministeren dagen forinden (den 11. marts) meldte ud, at institutioner, skoler, offentlige kulturinstitutioner blev lukket og alle sendt hjem. Derudover ser vi, at den 12. marts er den dag med flest pressemøder fra regeringens side og det var i disse dage, at antallet af smittede i DK begyndte at tage til.
Inkluderer medieomtalen af corona også omtaler af verdensmål og virksomheder i forbindelse med fx sundhed eller bæredygtighed i øvrigt?
– Vi ser en masse overlap i samtalen om corona og agendaerne omkring verdensmålene. Naturligt nok mest i forbindelse med sundhed og CO2-udledning i forbindelse med sorte skyer er forsvundet over storbyerne og flytrafikken står stille.
– Men vi ser også en tendens til, at der er blevet diskuteret verdensmål på en ny måde. Flere taler om coronas indflydelse på indsatserne omkring verdensmålene og spår om, hvordan virksomhedernes prioritering bliver efter corona.
Får virksomheder credit for deres forskellige tiltag i forhold til samfundsansvar på sociale medier?
– Vi ser en lang række virksomheder tage samfundsansvar i forbindelse med corona. Men færre binder det op mod verdensmålene eller direkte til deres strategiske indsatser under verdensmålene. Generelt ser vi den samme aktivitetsmængde hos de største virksomheders Facebooksider henover hele måneden, kigger vi gennemsnitlige antal opslag pr. dag. Til gengæld er det kun ganske få, som bliver bundet op mod agendaerne under verdensmålene. Dog fortsætter enkelte det gode arbejde, hvor vi blandt andet ser Rema1000 og Schulstad i samarbejde omkring madspil.
Er der forskel på, hvad der bliver kommunikeret bredt på sociale medier og hvad virksomhederne kommunikerer om i forbindelse med verdensmålene?
– Kigger vi på omtalen generelt på sociale medier i marts i forbindelse med verdensmålene, bringer Kvindernes Kampdag kvinder til toppen af listen. Hernæst kommer blandt andet ligestilling og hashtagget som #dkgreen, mens corona fylder overraskende lidt. Det billede ændre sig, når vi taler de største danske virksomheder, som slet ikke i samme grad bliver forbundet med Kvindernes Kampdag eller ligestilling generelt.
Hvis det giver mening i den rette kontekst (i forbindelse med skiftet den 12.-13. marts), må I meget gerne linke til vores gratis værktøj til at tracke corona – du finder det her: https://qap.infomedia.dk/anon/extensions/COVID-19/COVID-19.html
Her kan læseren blandt andet se, hvornår kurven steg for denne omtale samt hvilke emner der har fyldt mest – og den betydning pressemøderne har haft for omtalemængden.
