Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

Danmark får national madspildsdag

En af de 10 anbefalinger som tænketank ledet af Flemming Besenbacher er blevet en realitet

29. september vil fra i år være officiel madspildsdag i Danmark. Den skal bruges til at engagere danskerne i at reducere den enorme mængde mad, der hver år kasseres i danske husholdninger.

Det løber nemlig op i en tredjedel af det totale spild af fødevarer i Danmark, hvilket svarer til knap 250.000 tons årligt. Ser man på hele fødevareværdikæden lander tallet på 700.000 ton fødevarer, hvilket udgør 3,8 procent af CO2-udledningen i Danmark.

Forslaget om en national madspildsdag kom på bordet i december, da ti anbefalinger fra Tænketanken om Forebyggelse af Madspild ONE/THIRD blev overrakt til ministeren. Miljø- og Fødevareministeriet nedsatte selv tænketanken i foråret med Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S, som formand.

Målsætningen for tænketanken er at gøre Danmark til et “pilot-land” i forhold til FN’s Verdensmål nr. 12.3 om reduktion og forebyggelse af fødevaretab og madaffald inklusiv madspild.

– Tænketankens målsætning om, at Danmark er et pilot-land i forhold til verdensmålet, betyder, at tænketanken skal være med til at udvikle og implementere løsninger, som kan sikre at Danmark og resten af verden opfylder verdensmålet. Det betyder, at andre lande henter inspiration fra Danmark til lokale indsatser rundt om i verden. Det kan være både løsninger på myndighedsniveau, virksomhedsniveau og borgerniveau, sagde Flemming Besenbacher i et interview om lanceringen af tænketanken.

Datoen for den danske madspildsdag er den samme som FN’s internationale madspildsdag International Day of Awareness of Food Loss and Waste, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af det enorme madspild og fødevaretab der i dag sker på global basis.

 Vi forbrugere står for en tredjedel af det samlede madspild i Danmark. Dét skal vi gøre noget ved – og vi kan alle sammen være med til at gøre noget for at redde mere af al den gode mad, der i dag ender i skraldespanden, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Som en del af tænketankens internationale arbejde, har den medvirket til at udgive en samling af danske cases, om hvordan man undgår madspild til fra virksomheder som Danish Crown, Chr. Hansen og Novozymes.

Den skal tjene som inspiration for virksomheder i andre lande, som et led i Danmarks bidrag til verdensmål 12 om at halvere madspild i 2030.

Tænketankens bestyrelsesmedlemmer er:
Formand Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S.
Annette Stube, bestyrelsesmedlem og tidligere Head of Sustainability, Mærsk
Christine Nellemann, Institutdirektør, DTU Fødevareinstituttet
Selina Juul, Stifter af Stop Spild af Mad
Birgitte Qvist-Sørensen, Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
Thomas Prehn, direktør for Ungdommens Røde Kors, og tidligere direktør for MindLab
Tejs Binderup, Afdelingschef, Miljø- og Fødevareministeriet (observatørmedlem uden stemmeret)

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.